155 χρόνια Προεδρική Φρουρά: Τι συμβολίζουν οι πιέτες της φουστανέλας
Η Προεδρία της Δημοκρατίας παρουσιάζει τον νέο ιστότοπο της Προεδρικής Φρουράς, με αφορμή την 155η επέτειο από την ίδρυσή της. Η μακρόχρονη ιστορία της Προεδρικής Φρουράς ξεκινά την 12η Δεκεμβρίου του 1868 με τη σύσταση ενός μάχιμου και ταυτοχρόνως τελετουργικού τμήματος του μόνιμου Στρατού, με την ονομασία «Άγημα».
Σκοπός της δημιουργίας του ήταν η παροχή άριστης στρατιωτικής εκπαίδευσης στους υπαξιωματικούς, τους διακριθέντες για τη στρατιωτική τους αρετή, ώστε να αποτελέσουν υπόδειγμα εκπαίδευσης για τον υπόλοιπο Στρατό.
Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, το 1914, μετονομάζεται σε «Ανακτορική Φρουρά». Το 1929, έτος έναρξης των εργασιών ανέγερσης του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, λόχος Ευζώνων, με την ονομασία «Λόχος Φρουράς Προέδρου της Δημοκρατίας», αναλαμβάνει τη φύλαξή του.
Στην πορεία των χρόνων και με τις αλλαγές του πολιτεύματος, οι μετονομασίες διαδέχονταν η μία την άλλη: «Λόχος Βασιλικής Φρουράς» (1940), «Τιμητική Φρουρά του Αγνώστου Στρατιώτη»(1941), «Φρουρά Σημαίας»(1942), «Βασιλική Φρουρά»(1946). Ωστόσο, παρέμενε διαχρονικά αμετάβλητη η αποστολή της τιμητικής φρούρησης του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη και των Ανακτόρων.
Από το 1974, με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ονομάζεται οριστικά πλέον «Προεδρική Φρουρά», έχει καθαρά τελετουργικό χαρακτήρα και υπάγεται στο Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Η Στολή
Η ευζωνική στολή έχει μακρά ιστορία και ισχυρό συμβολισμό. Ταυτισμένη με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821, καθώς ήταν η φορεσιά των οπλαρχηγών και των αγωνιστών που πρωτοστάτησαν στην Επανάσταση εναντίον των Οθωμανών, αποτελεί στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας. Από τη σύσταση του ελληνικού κράτους καθιερώθηκε ως η επίσημη εθνική ενδυμασία και έκτοτε συνδέθηκε με την ηρωική εικόνα του Έλληνα.
Η στολή των Αξιωματικών της Προεδρικής Φρουράς διαφέρει ελαφρά από τη στολή των οπλιτών Ευζώνων, ωστόσο τα βασικά χαρακτηριστικά των δύο ενδυμασιών παραμένουν κοινά. Πρόκειται για εξ ολοκλήρου χειροποίητες στολές και η κατασκευή τους απαιτεί πολύ χρόνο και ιδιαίτερη τεχνογνωσία.
Η χειμερινή ενδυμασία των μελών της Προεδρικής Φρουράς είναι ο σκούρος μπλε ντουλαμάς της στολής των Μακεδονομάχων, ο οποίος επελέγη ως φόρος τιμής στους μακεδονικούς αγώνες του ελληνισμού.
Ο χακί ντουλαμάς της στολής των βαλκανικών πολέμων φοριέται καθημερινά από τους Εύζωνες κατά τη θερινή περίοδο.
Η κρητική ευζωνική στολή, φόρος τιμής στους αγώνες της νησιωτικής Ελλάδας, έχει σκούρο μπλε χρώμα, η φέρμελη είναι κεντημένη με χρυσοκλωστή, το εσωτερικό γιλέκο είναι κατασκευασμένο από σκούρο κόκκινο ύφασμα, ενώ το χαρακτηριστικό νησιώτικο ζωνάρι είναι από μπλε μεταξωτό ύφασμα.
Η βράκα φθάνει ως το ύψος του γονάτου και φοριέται με μαύρες βαμβακερές κάλτσες και στιβάλια από λευκό δέρμα.
Η φουστανέλα
Στη στολή του οπλίτη, η φουστανέλα κατασκευασμένη από 30 μέτρα λευκού υφάσματος αποτελείται από 400 πιέτες, μια για κάθε χρόνο σκλαβιάς. Το λευκό χρώμα όπως και εκείνου του υποδήτη (δηλαδή του πουκάμισου) συμβολίζει την αγνότητα των αγώνων για εθνική ανεξαρτησία.
Στη στολή του αξιωματικού, η φουστανέλα είναι μακρύτερη όμοια με εκείνη που φορούσαν οι οπλαρχηγοί το 1821.
Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας μπορεί να ενημερωθεί για την ένδοξη ιστορία των Ευζώνων, να γνωρίσει τα μέρη της ευζωνικής στολής, να περιηγηθεί στα παραδοσιακά εργαστήρια κατασκευής των ευζωνικών στολών και των ξακουστών τσαρουχιών, να δει και να ακούσει το πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό περιεχόμενο, το οποίο θα εμπλουτίζεται διαρκώς.