Αυτή είναι η μηχανή που «εξολόθρευσε» την Enigma των ναζί - Τι ήταν η Bombe
Είναι μία από τις πιο σημαντικές μηχανές που αναπτύχθηκε από έναν από τους πιο σπουδαίους επιστήμονες της ανθρώπινης ιστορίας. Ο λόγος για τον Άλαν Τούρινγκ, ο οποίος σαν σήμερα το 1940, παρακολούθησε τη μηχανή αποκρυπτογράφησής του, την «Bombe», να εγκαθίσταται στο Κτίριο 1 της άκρως απόρρητης Βρετανικής Κυβερνητικής Σχολής Κωδίκων και Κρυπτογραφίας (το μελλοντικό GCHQ) στο Μπλέτσλεϊ Παρκ. Ήταν ένα ζωτικό βήμα για την αποκρυπτογράφηση των γερμανικών κωδίκων της μηχανής Enigma.
Οι Γερμανοί ναζί πίστευαν πως η κρυπτογράφηση των μηχανών Enigma ήταν απαραβίαστη. Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε μηχανή είχε τη δυνατότητα 158.962.555.217.826.360.000 (!) διαφορετικών συνδυασμών, και ακόμα κι αν οι Σύμμαχοι κατάφερναν να μαντέψουν τον σωστό συνδυασμό, αυτός άλλαζε κάθε μέρα.
Ο Άλαν Τούρινγκ, όμως, ο οποίος δικαίως θεωρείται ως ο «πατέρας» της επιστήμης των υπολογιστών, συνειδητοποίησε πως, για να νικηθεί αυτή η μηχανή, χρειαζόταν μία άλλη μηχανή. Χτίζοντας πάνω στη δουλειά που είχαν ήδη κάνει ορισμένοι Πολωνοί μαθηματικοί, η «Bombe» μπορούσε να μιμηθεί πολλές μηχανές Enigma ταυτόχρονα, δοκιμάζοντας έναν τεράστιο αριθμό συνδυασμών σε μικρό χρονικό διάστημα, προσπαθώντας να μαντέψει τον γερμανικό συνδυασμό της εκάστοτε ημέρας.
Η «Bombe», που είχε τον κωδικό «Victory», είχε ύψος δύο μέτρα και ζύγιζε έναν τόνο. Είχε σχεδόν 100.000 εξαρτήματα και καλώδια μήκους σχεδόν 20 χιλιομέτρων. Προφανώς, δεν έφερε τη νίκη από τη μία μέρα στην άλλη. Την αρχική επιτυχία ακολούθησε μία μακρά και αργή διαδικασία εκμάθησης και βελτίωσης.
Μέχρι το 1941, ορισμένοι γερμανικοί κώδικες αποκρυπτογραφούνταν αξιόπιστα. Τότε φτιάχτηκαν άλλες 200 «Bombe» και τοποθετήθηκαν σε διαφορετικά μέρη της Βρετανίας, ώστε να είναι προστατευμένες από τους γερμανικούς εναέριους βομβαρδισμούς. Μέχρι το 1943, το Μπλέτσλεϊ Παρκ παρείχε αποκρυπτογραφήσεις των γερμανικών μηνυμάτων, επιτρέποντας στο ναυτικό να καταστρέφει τα γερμανικά υποβρύχια στον Ατλαντικό ή να εκτρέπει τους στόλους τροφοδοσίας. Όταν πια έφτασε ο καιρός για την Απόβαση στη Νορμανδία, το 1944, οι ηγέτες των συμμαχικών δυνάμεων ανακάλυψαν πως τα υποκλαπέντα γερμανικά μηνύματα από την πρώτη γραμμή του μετώπου έφταναν γρηγορότερα στα γραφεία τους και ήταν πιο χρήσιμα από τις αναφορές των ίδιων τους των στρατιωτών.
Η όλη επιχείρηση ήταν τόσο μυστική, ώστε για δεκαετίες ολόκληρες είχε απαγορευτεί κάθε αναφορά στη «Bombe». Έτσι, αυτή η πρόγονος των σημερινών υπολογιστών, μία μηχανή που συνέβαλε καθοριστικά στην έκβαση του πολέμου, ήταν άγνωστη σε όλους εκτός από εκείνους που ήταν παρόντες καθώς βούιζε και κροτάλιζε καθημερινά, δοκιμάζοντας συνεχώς εκατομμύρια διαφορετικούς συνδυασμούς.