Σάμος: «Έκανε 23 εφημερίες και έπαθε εγκεφαλικό» - Κραυγή αγωνίας από το προσωπικό του νοσοκομείου
Παραιτήθηκε η διοικήτρια του νοσοκομείου, αντιδράσεις από τους γιατρούς για τις ελλείψεις - Η απάντηση Γεωργιάδη
Σοκάρει η υπόθεση της παιδιάτρου του νοσοκομείου της Σάμου, η οποία μετά από αλλεπάλληλες εφημερίες μεταφέρθηκε με με συμπτώματα ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου στο Τζάνειο νοσοκομείο.
«Η μοναδική παιδίατρος του νοσοκομείου, λόγω των εξαντλητικών ωραρίων και συνεχών ενεργών εφημεριών, νοσηλεύεται στην παθολογική κλινική με συμπτώματα ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και διακομίζεται σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο των Αθηνών», δήλωσε με ανακοίνωση η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Σάμου.
Η παιδίατρος είχε αποφασίσει να επιστρέψει στην Ελλάδα από την Γερμανία όπου εργαζόταν τον περασμένο Απρίλιο. Από την 1η Αυγούστου η γιατρός φέρεται να είχε κάνει έξι ενεργές 24ωρες εφημερίες και τέσσερις με κάλυψη-ετοιμότητα. «Το κορίτσι μας, έκανε 23 εφημερίες τον μήνα, γι’ αυτό διαλύθηκε», είπε συγγενής της. Πλέον η εικόνα της υγείας της παιδιάτρου είναι καλύτερη, με τους γιατρούς να συνεχίζουν αδιάκοπα την προσπάθειά τους για την πλήρη αποκατάστασή της.
Την ίδια τόσο οι γιατροί του νοσοκομείου όσο και το σύνολο των εργαζομένων σε αυτό αντιδρούν στην υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του και κάνουν λόγο για εντατικοποίηση της εργασίας όλων των υγειονομικών που φτάνει στο κόκκινο με σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους αλλά και όλων όσων αναζητούν υπηρεσίες στις δημόσιες δομές υγείας.
«Δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Το λέω αυτό, γιατί και με την παιδιατρική κλινική υπάρχει σοβαρό ζήτημα τα τελευταία χρόνια εκεί αλλά και γενικά ο οργανισμός του νοσοκομείου είναι κατά το ήμισυ πλήρης, ενώ, δηλαδή, θα έπρεπε να υπηρετούν 70-75 γιατροί, έχει 30 αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος εκτελεστικής γραμματείας ΟΕΝΓΕ.
«Υπάρχουν πολλά κενά» λέει ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας
Από την πλευρά του ο διευθυντής της Ιατρικής υπηρεσίας Σάμου Φάμπιο Τζαρντίνα αναφερόμενος στο τμήμα της Παιδιατρικής Κλινική είπε ότι έχει βγει το πρόγραμμα εφημεριών ως τον Σεπτέμβριο που ο ίδιος έχει καταθέσει στην εισαγγελία και θα μπορούν να καλυφτούν όλες οι ανάγκες των κατοίκων.
Ωστόσο επανέλαβε, για άλλη μία φορά, ότι υπάρχουν πολλά κενά, τα οποία είναι γνωστά στο υπουργείο γιατί έχουν μεταφερθεί και από την διοίκηση του νοσοκομείου, και η λύση για να καλυφθούν οι θέσεις με μόνιμους ιατρούς είναι να προκηρυχθούν μαζικά.
Απαιτούνται άμεσα τουλάχιστον 19 μόνιμοι ιατροί για να ενισχύσουν τη ΜΕΘ, την Παιδιατρική, την Παθολογική Κλινική, το τμήμα Αναισθησιολογίας και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Παραιτήθηκε η διοικήτρια του νοσοκομείου – Τι απαντά ο Γεωργιάδης
Τα σοβαρά προβλήματα στο νοσοκομείο της Σάμου δεν τα αρνείται ούτε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έκανε δεκτή την παραίτηση της διοικήτριας.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης σε μακροσκελή ανάρτησή του αναφέρει ότι έκανε δεκτή χθες την παραίτηση της διοικήτριας και επαναλαμβάνει όπως και σε άλλες περιπτώσεις με δραματικά προβλήματα ελλείψεων ότι έχουν γίνει διαγωνισμοί την τελευταία τετραετία αλλά μένουν άγονοι λόγω μη ενδιαφέροντος, ενώ τονίζει ότι οι ισχυρισμοί για κατάρρευση του νοσοκομείου απέχουν από την πραγματικότητα.
«1 μόνιμη παιδίατρος, η οποία αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο Τζάνειο. 1 ιδιώτης παιδίατρος με δελτίο παροχής υπηρεσιών υγείας (μπλοκάκι). 1 ειδικευόμενη ιατρός μετακινημένη από το ΠΓΝ «Αττικόν». Μια επιπλέον ειδικευόμενη ιατρός θα μετακινηθεί από τις 24/8.».
«Παρά τις συγκεκριμένες ελλείψεις, στις οποίες ανταποκρινόμαστε άμεσα και αποτελεσματικά, η στήριξη στο νοσοκομείο είναι έμπρακτη», ανέφερε ο Υπουργός.
Το νοσοκομείο της Σάμου δεν είναι το μοναδικό που αντιμετωπίζει προβλήματα υποστελέχωσης, καθώς σχεδόν αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία. Οι «λύσεις» της μετακίνησης γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο με διαδικασίες εξπρές δεν συνιστούν σαφώς μόνιμη λύση.
Ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες ο φόρτος εργασίας είναι αυξημένος στα νησιά με αποτέλεσμα το λιγοστό προσωπικό να ξεπερνάει κατά πολύ τις φυσικές αντοχές του.