Σάλος στην Ελβετία για τη Eurovision - «Προπαγανδιστική εκδήλωση που γιορτάζει τον σατανισμό»
Οι συντηρητικές ομάδες ελπίζουν να επιβάλουν τοπικά δημοψηφίσματα σε πιθανές πόλεις υποδοχής για τον διαγωνισμό τραγουδιού του 2025.
Αντιδράσεις στους κόλπους των συντηρητικών οργανώσεων της Ελβετίας έχει προκαλέσει η διοργάνωση του επόμενου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision μετά τη νίκη του Nemo.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει ο Guardian, οι εν λόγω ομάδες ζητούν τη διοργάνωση δημοψηφίσματος για τον προϋπολογισμό που θα διατεθεί χαρακτηρίζοντάς τη Eurovision «προπαγανδιστική εκδήλωση» που «γιορτάζει τον σατανισμό και τον αποκρυφισμό».
Οι επικρατέστερες πόλεις για τη φιλοξενία του φετινού Ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού είναι οι εξής: Ζυρίχη, Γενεύη, Βέρνη και Βασιλεία. Κάθε μία έχει υποβάλει αίτηση για τη φιλοξενία της εκδήλωσης.
Το χριστιανικό συντηρητικό κόμμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατικής Ένωσης της Ελβετίας (EDU), ωστόσο, δήλωσε ότι θα επιδιώξει να χρησιμοποιήσει το σύστημα άμεσης δημοκρατίας της χώρας για να ψηφίσει τις αιτήσεις δανείων των υποψηφίων πόλεων.
«Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι μια φρικτή προπαγανδιστική εκδήλωση», ανέφερε το EDU σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη. «Μια χώρα που παρέχει ένα βήμα σε τέτοια αηδιαστικά σκουπίδια δεν θα εξυψώσει την εικόνα της, αλλά απλώς θα επιδείξει τη δική της πνευματική παρακμή».
Ο Samuel Kullmann, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕDU, ανέφερε στον ελβετικό τηλεοπτικό σταθμό SRF ότι το κόμμα του ενοχλήθηκε από τον αυξανόμενο «εορτασμό, ή τουλάχιστον την ανοχή στον... σατανισμό και τον αποκρυφισμό» της Eurovision. «Όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες παρουσιάζουν ανοιχτά αποκρυφιστικά μηνύματα και τα υπογραμμίζουν με αντίστοιχα σύμβολα».
Το EDU είναι ένα μικρό πολιτικό κόμμα με μόνο μία έδρα στο ελβετικό εθνικό συμβούλιο, αλλά οι εκκλήσεις του για δημοψηφίσματα έχουν υποστηριχθεί σε ορισμένα καντόνια από το μεγαλύτερο δεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP) και την ένωση Ελβετών φορολογουμένων.
Η πτέρυγα νεολαίας του SVP ανέφερε, όπως αποκάλεσε, την εισαγωγή τρίτου φύλου και τον «φανερό αντισημιτισμό» ως λόγο για την υποστήριξη ενός δημοψηφίσματος. Υπήρξαν μεγάλες διαμαρτυρίες υπέρ της Παλαιστίνης έξω από τον χώρο διεξαγωγής του τελικού και των ημιτελικών του Μάλμε τον Μάιο.