Σάλος με δηλώσεις του δημάρχου για την υπόθεση Pelicot: «Δεν πέθανε και κανείς...»
Ο δήμαρχος του χωριού Μαζάν είχε κάνει και στο παρελθόν δηλώσεις που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις.
Πληθώρα αρνητικών σχολίων προκάλεσαν οι δηλώσεις του δημάρχου του χωριού Μαζάν στη Γαλλία, όπου είναι το σπίτι του ζεύγους Pelicot και έλαβαν χώρα οι αλλεπάλληλοι βιασμοί σε βάρος της Gisele.
«H υπόθεση θα μπορούσε να ήταν πιο σοβαρή, δεν είχαμε την εμπλοκή παιδιών, καμία γυναίκα δεν πέθανε. Θα είναι δύσκολα για την οικογένεια, αλλά μπορούν να ξανασταθούν στα πόδια τους, τελικά κανείς δεν πέθανε», δήλωσε στο BBC ο Λουί Μπονέ (Louis Bonnet).
Ο δήμαρχος είχε κάνει παρόμοιες εμπρηστικές δηλώσεις στο BBC και στις 10 Σεπτεμβρίου. «Οι άνθρωποι εδώ λένε ότι “κανείς δεν σκοτώθηκε”. Θα ήταν πολύ χειρότερα αν είχε σκοτώσει τη γυναίκα του. Αλλά αυτό δεν συνέβη σε αυτή την περίπτωση», δήλωσε τότε ο Μπονέ.
«Σίγουρα θα δυσκολευτεί να σταθεί ξανά στα πόδια της», συμφώνησε και παραδέχθηκε πως «αυτά είναι πολύ σοβαρά γεγονότα». «Όταν εμπλέκονται παιδιά ή δολοφονούνται γυναίκες είναι πολύ σοβαρό γιατί δεν υπάρχει επιστροφή. Στην περίπτωση που έχουμε σήμερα, η οικογένεια θα πρέπει να αρχίσει από την αρχή. Θα είναι δύσκολο, αλλά δεν υπάρχει θάνατος και έτσι, μπορούν ακόμα να το κάνουν».
Αποδοκιμασίες
Μετά τις δηλώσεις του, η γαλλική ακτιβιστική οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών «La Fondation des femmes» έγραψε στο λογαριασμό της στο X: «Αν η κουλτούρα του βιασμού μπορούσε να μιλήσει θα είχε τη φωνή του δημάρχου της Μαζάν».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η γαλλική οργάνωση «Mouv’enfants», η οποία αγωνίζεται ενάντια σε κάθε μορφή βίας κατά των παιδιών και των εφήβων, ζήτησε την παραίτηση του δημάρχου της Μαζάν.
«Τα γυρίζει» ο δήμαρχος
Ο δήμαρχος από την πλευρά του, τα έβαλε με τους δημοσιογράφος και σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο «Le Dauphiné Libéré» της Γκρενόμπλ ανέφερε:
«Είπα κάτι που σίγουρα δεν έπρεπε να είχα πει», ξεκίνησε ο Μπονέ παραδεχόμενος ότι «μετάνιωσε» για ορισμένες δηλώσεις του. «Στόχος μου ήταν να δείξω ότι το Μαζάν δεν είναι ένα χωριό βιαστών, αλλά ένα ειρηνικό χωριό, χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας και χωρίς ανθρώπους που φοβούνται». Πριν παραδεχτεί: «Γι’ αυτό, χρησιμοποίησα λέξεις που δεν ήταν απολύτως κατάλληλες, το παραδέχομαι».
Επέμεινε ότι το BBC είχε απομονώσει συγκεκριμένα αποσπάσματα από «μια συνέντευξη που διήρκεσε είκοσι λεπτά» και ότι είχε δεχθεί «έναν καταιγισμό ερωτήσεων» από τους δημοσιογράφους.
«Όταν λέω “κανένας δεν πέθανε” είναι αλήθεια πως η κυρία Πελικό δεν δολοφονήθηκε. Σε υποθέσεις βιασμών κρύβονται συχνά δολοφονίες πίσω από αυτές. Θα μπορούσε να είχε πεθάνει, αν συνέχιζαν, αν ο ο άνδρας της συνέχιζε να αυξάνει τη δόση για να την κοιμίζει, σε λίγα χρόνια».