Σαλμονέλα σε ντοματίνια; Αυτές είναι οι 16 χώρες της Ευρώπης που έχουν εντοπιστεί κρούσματα
Τα κρούσματα συνδέονται κυρίως με την κατανάλωση μικρών ντοματών από τη Σικελία, ενώ μοριακές αναλύσεις έδειξαν κοινή πηγή μόλυνσης του βακτηρίου.
Συναγερμός για σαλμονέλα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων. Το ECDC κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα πολλαπλά κρούσματα σε ντοματίνια εντοπίζοντας το βακτήριο σε 16 ευρωπαϊκές χώρες.
232 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 16 ευρωπαϊκές χώρες
Από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως τις 5 Νοεμβρίου 2024, 232 επιβεβαιωμένα κρούσματα του «S. Strathcona ST2559» ταυτοποιήθηκαν στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Οργανισμό.
Οι χώρες που εντοπίστηκε το βακτήριο είναι: Αυστρία (33), Κροατία (3), Τσεχία (10), Δανία (9), Εσθονία (1), Γερμανία (62), Φινλανδία (3), Γαλλία (23), Ιρλανδία (1), Ιταλία (67), Λουξεμβούργο (2), Κάτω Χώρες (2), Νορβηγία (3), Σλοβακία (5), Σλοβενία (2) και Σουηδία (6).
Επιπλέον καταγράφηκαν 29 κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ και ο Καναδάς ανέφερε πέντε κρούσματα μεταξύ των ταξιδιωτών στην Ευρώπη το 2023 και το 2024.
Μεταξύ 197 περιπτώσεων με διαθέσιμα δεδομένα ηλικίας και φύλου, οι γυναίκες φαίνεται ότι επηρεάστηκαν περισσότερο από τους άνδρες.
Στο στόχαστρο η Σικελία ως μέσο της μαζικής μόλυνσης
Σύμφωνα με το ECDC, μεταξύ των κρουσμάτων που σχετίζονται με ταξίδια, η χώρα με τις συχνότερες επισκέψεις ήταν η Ιταλία. Μάλιστα, τα κρούσματα συνδέονται κυρίως με την κατανάλωση μικρών ντοματών από τη Σικελία, ενώ μοριακές αναλύσεις έδειξαν κοινή πηγή μόλυνσης του βακτηρίου.
Τα ντοματίνια ταυτοποιήθηκαν ως φορέας μόλυνσης σε διάφορες εθνικές επιδημιολογικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των ελέγχων για το εν λόγω πρόβλημα. Μάλιστα οι επιδημιολογικές, μικροβιολογικές έρευνες και οι έρευνες ιχνηλασιμότητας επιβεβαίωσαν ότι οι μικρές ντομάτες από την περιοχή της Σικελίας ήταν το μέσο μόλυνσης.
Σαλμονέλα σε ντοματίνια; Ναι και το στέλεχος κυκλοφορεί από το 2011
Μάλιστα, σύμφωνα με το foodsafetynews, το στέλεχος της επιδημίας κυκλοφορεί στην Ευρώπη από το 2011, όταν η Δανία ανέφερε μεγάλο ξέσπασμα σε πολλές χώρες. Μικρές, επιμήκεις ντομάτες datterino που εμπορεύονταν από τη Σικελία αναγνωρίστηκαν ως η πηγή μολύνσεων. Το 2020, η Δανία σημείωσε μια επανεμφάνιση του ίδιου στελέχους Salmonella Strathcona με 26 άρρωστες και σνακ ντομάτες ως ύποπτο φορέα μόλυνσης.
Το στέλεχος εστίας του 2011 είναι γενετικά παρόμοιο με το τρέχον στέλεχος επιδημίας. Το 2024, οι αρχές στην Ιταλία διερεύνησαν και ανέφεραν ότι οι ντομάτες που εμπλέκονται στα γεγονότα του 2011 και του 2023 μπορεί να προέρχονταν από την ίδια περιοχή, αλλά δεν εντοπίστηκαν κοινοί παραγωγοί.
«Ο ρόλος του περιβάλλοντος στη μόλυνση των ντοματών θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί, καθώς το στέλεχος της επιδημίας εντοπίστηκε επίσης σε ζώο φάρμας στην περιοχή. Θα πρέπει να διεξαχθούν έρευνες για τον εντοπισμό του σημείου εισόδου της Salmonella Strathcona – συμπεριλαμβανομένου του νερού άρδευσης – ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση της μόλυνσης και να αποτραπούν πιθανά νέα κρούσματα», ανέφερε το ECDC.
Οδηγίες από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων
Το ECDC συνιστά στις χώρες να συνεχίσουν τους συστηματικούς ελέγχους, επικεντρώνοντας στα ντοματίνια ως πιθανή πηγή μόλυνσης. Οι πολίτες και καταναλωτές καλούνται να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών και η προσεκτική καθαριότητα των λαχανικών, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.
Θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί ο ρόλος του περιβάλλοντος στη μόλυνση των ντοματών, καθώς το στέλεχος εντοπίστηκε επίσης σε ζώο στην περιοχή. Θα πρέπει να διεξαχθούν έρευνες για τον εντοπισμό του σημείου εισόδου του S. Strathcona – συμπεριλαμβανομένου του νερού άρδευσης – ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση της μόλυνσης και να αποτραπούν πιθανά νέα κρούσματα.