Ρύθμιση «γέφυρα» για 400.000 οφειλέτες - «Alert» από το υπουργείο Εργασίας
Σε ένα άτυπο πρόγραμμα «γέφυρα» διάρκειας ενός μήνα καλούνται να εισέλθουν άμεσα περίπου 400.000 οφειλέτες, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα σε 24 μέρες από σήμερα.
Κατά την έναρξή της οικονομικής κρίσης δόθηκε κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, ενώ από το 2020 λόγω της υγειονομικής κρίσης δόθηκε η δυνατότητα ειδικά στους μη μισθωτούς με οφειλές να λαμβάνουν ασφαλιστική ικανότητα, χωρίς να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.
Το υπουργείο Εργασίας έδωσε πρόσφατα παράταση στην ασφαλιστική ικανότητα ορισμένων κατηγοριών ασφαλισμένων και ανέργων έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Από την 1η Μαρτίου 2024, όμως, θα υπάρξει ένα νέο πιο αυστηρό καθεστώς, το οποίο ενδεχομένως να αφήσει χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα όσους αρνούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη διευθετώντας τα χρέη τους.
Ο χρόνος, πλέον, μετράει αντίστροφα και το υπουργείο Εργασίας στέλνει… alert message στους οφειλέτες, καλώντας τους μέσα σ’ αυτό το μήνα να μπουν σε ρύθμιση 24 δόσεων, εξασφαλίζοντας την πολυπόθητη ασφαλιστική ενημερότητα.
«Τελευταία ευκαιρία»
«Η υπαγωγή τους στην 24άρα ρύθμιση είναι η τελευταία τους ευκαιρία» σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, επιβεβαιώνοντας μάλιστα ότι τα σενάρια για το νέο καθεστώς που θα ισχύει από 1η Μαρτίου είναι αυτά που πρόσφατα παρουσίασε το Flash.gr.
Το πρώτο προβλέπει διατήρηση ασφαλιστικής ικανότητας για ουσιώδεις εξαιρέσεις και επαναφορά στο κανονικό πλαίσιο για μη μισθωτούς. Εδώ εντάσσονται κατηγορίες ασφαλισμένων που αδυνατούν να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους λόγω ειδικών συνθηκών.
Η δεύτερη προβλέπει αποσύνδεση της ασφαλιστικής ικανότητας των ανηλίκων από τους γονείς. Η συγκεκριμένη πρόταση είναι, σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Εργασίας, και η επικρατέστερη. Πρακτικά, ο οφειλέτης θα απωλέσει την ασφαλιστική του ικανότητα, ωστόσο τα τέκνα θα αποσυνδεθούν και θα διατηρήσουν τις καλύψεις τους.
Η τρίτη και τελευταία πρόταση προβλέπει επαναφορά στην «κανονικότητα» με ταυτόχρονη θέσπιση νέας ρύθμισης οφειλών για τους μη μισθωτούς και δίμηνη παράταση για ένταξη στη ρύθμιση.
Μένει, πλέον, να δούμε ποια θα είναι η τελική επιλογή του υπουργείου Εργασίας. Πηγές του υπουργείου Εργασίας ισχυρίζονται ότι το πιο πιθανό είναι να επικρατήσει η δεύτερη πρόταση, η οποία «θωρακίζει» σ' ένα βαθμό τα παιδιά των οφειλετών. Δεν αποκλείουν, όμως και τη θέσπιση ειδικής ρύθμισης, σε περίπτωση που οι οφειλέτες δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα του υπουργείου Εργασίας για υπαγωγή στην 24άρα.