Ρυθμίσεις οφειλών: Αυτές είναι οι δυνατότητες για διευθέτηση χρεών σε Εφορία και Ταμεία
Μία ακόμα ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους όσοι ήταν ενταγμένοι στις 72, 100 και 120 δόσεις και τις απώλεσαν κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης αλλά και επιβράβευση των συνεπών οφειλετών μέσω νέας ρύθμισης 36 - 72 δόσεων, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στις 11 το οικονομικό επιτελείο, σε συνέχεια της χθεσινής εξαγγελίας του πρωθυπουργού από την Κοζάνη.
Επιπλέον στις νέες παρεμβάσεις θα προβλέπονται βελτιώσεις και για τα χρέη προς τις τράπεζες, μέσω του εξωδικαστικού.
Στόχος να περιοριστεί η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και να επιβραβευτούν για πρώτη φορά όσοι κατάφεραν μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον να κρατήσουν ενεργές τις ρυθμίσεις έως το καλοκαίρι του 2021 αλλά δημιούργησαν και νέα χρέη.
Να σημειωθεί ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία υπερβαίνουν τα 113 δις ευρώ και το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι μπορούν να εισπραχθούν 86 δις ευρώ ενώ 28 δις ευρώ είναι το χρέος προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών σε ρύθμιση είχαν ενταχθεί φορολογικές οφειλές ύψους 5,3 δισ. ευρώ. Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά πρόσωπα. Το 36,4% του ρυθμισμένου υπολοίπου (1,932 δισ. ευρώ ) προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 5.001 – 50.000 ευρώ, ενώ το 26,2% του ρυθμισμένου υπολοίπου προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 50.001 – 300.000 ευρώ.
Το κυβερνητικό σχέδιο φέρεται να προβλέπει:
1. Αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων
Στις 100 ή 120 δόσεις: Η επανένταξη θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να καταβληθούν δύο μηνιαίες δόσεις ενώ για την υπολειπόμενη οφειλή θα ισχύσουν οι όροι και οι προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης. Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση είχαν ενταχθεί πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις αλλά στην πορεία αρκετοί την έχασαν.
Στις 36 έως 72 δόσεις: Θα μπορούν να επανενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν χαρακτηρισθεί πληγέντες από την πανδημία. Η ρύθμιση αφορά οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 οι οποίες εξοφλούνται σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ήταν 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο.
2. Νέα ρύθμιση -επιβράβευση για συνεπείς οφειλέτες
Σε 36 ή 72 δόσεις η νέα ρύθμιση αφορά συνεπείς οφειλέτες με ρυθμίσεις πριν την ενεργειακή κρίση, τις οποίες κατάφεραν να κρατήσουν ενεργές αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές. Η ρύθμιση, θα είναι ανάλογη με αυτή της πανδημίας και θα προβλέπει 36 άτοκες και 72 έντοκες, με ελάχιστο ποσό κάθε δόσης 30 ευρώ.
3. Δάνεια και εξωδικαστικός
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει τροπολογία ώστε να βελτιωθούν κάποιες ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά εγκρισιμότητας και αποδοχής των ρυθμίσεων και να μεγαλώσει η περίμετρος των οφειλετών και τα είδη των χρεών.
Το βασικό πλαίσιο αλλαγών που προωθείται αναμένεται να προβλέπει:
1. Δυνατότητα να ενταχθούν οφειλέτες με μία μόνο οφειλή. Προϋπόθεση ότι η δόση του αλγορίθμου δεν θα έχει απόσταση μεγαλύτερη από 15% από τη δόση της ρύθμισης.
2. Θα μπορεί να συμπεριλαμβάνονται οφειλές υπέρ τρίτων και συγκεκριμένα προς την ΑΑΔΕ, δίνοντας τη δυνατότητα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να εντάξουν σε ρύθμιση και συσσωρευμένα πρόστιμα από Δήμους, αν οι οφειλές είναι βεβαιωμένες από την Εφορία.
3. Διαγράφεται η ποινή προεξόφλησης, δηλαδή αν κάποιος οφειλέτης επιθυμεί να πληρώσει πριν τη λήξη τις οφειλές του προς το Δημόσιο, θα μπορεί χωρίς πέναλτι.
4. Καθορίζεται η υποχρέωση αιτιολόγησης της απόρριψης μιας αίτησης, τόσο από πλευράς Τράπεζας- servicer όσο και από πλευράς δανειολήπτη.
5. Το επιτόκιο σταματάει να είναι κυμαινόμενο με βάση το euribor και γίνεται σταθερό στο 3%.
4. Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ
Εξάλλου, σύμφωνα με την Ημερησία θα ανακοινωθεί η παράταση έως τα τέλη του έτους και η μονιμοποίηση από το 2024 των μειωμένων και υπερμειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων οι υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και των αποσκευών τους, οι υπηρεσίες εστίασης, τα μη αλκοολούχα ποτά, οι υπηρεσίες γυμναστηρίων και σχολών χορού, το τουριστικό πακέτο, τα εισιτήρια θεάτρου, αγαθά που χρησιμοποιούνται στην αιμοκάθαρση και στους απινιδωτές κ.ά.
Πληροφορίες: Ημερησία, Οικονομικός Ταχυδρόμος