Ρυθμίσεις οφειλών: 2η ευκαιρία για να κλείσετε «ανοιχτά μέτωπα» με την εφορία
Έως 19 Ιουλίου η τακτοποίηση εκκρεμοτήτων με νέες οφειλές και φορολογικές δηλώσεις.
Δεύτερη ευκαιρία για να μη χάσουν παλαιές ρυθμίσεις οφειλών οφειλών έχουν χιλιάδες φορολογούμενοι εφόσον μέχρι τις 19 Ιουλίου κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία.
Πρόκειται για οφειλέτες που δεν έχουν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει χρέη στο Δημόσιο, που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 19 Απριλίου 2024 ή «ξέχασαν» να υποβάλουν εμπρόθεσμα κάποια δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ, της οποίας η προθεσμία υποβολής έληγε σε οποιανδήποτε ημερομηνία πριν από την 20ή Απριλίου 2024.
Επισημαίνεται ότι με τη νέα νομοθετική διάταξη επήλθαν βελτιώσεις στο καθεστώς των ρυθμίσεων με στόχο να αποτραπούν φαινόμενα απωλειών. Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:
- Δεν επέρχεται απώλεια ρύθμισης τμηματικής καταβολής οφειλής προς το Δημόσιο σε περίπτωση που θα προκύπτει νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή, εφόσον η νέα αυτή οφειλή εξοφληθεί ολοσχερώς ή τακτοποιηθεί με νέα ρύθμιση δόσεων εντός τριών μηνών από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της.
- Δεν επέρχεται απώλεια ρύθμισης τμηματικής καταβολής σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης υποβολής κάποιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ, εφόσον η δήλωση αυτή υποβληθεί εντός τριών μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το προηγούμενο καθεστώς η καθυστέρηση υποβολής μιας δήλωσης ΦΠΑ ακόμη και για μια ημέρα ή η δημιουργία νέων αρρύθμιστων οφειλών είχε ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να χάνουν τις ρυθμίσεις τους.
Ενεργοποιείται νέο σύστημα τυποποιημένης παρακολούθησης των υποχρεώσεων
Στο μεταξύ, με στόχο να περιοριστούν τα φαινόμενα απώλειας ρυθμίσεων και να μπει φρένο στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία η ΑΑΔΕ προχωρά στην ενεργοποίηση νέου κεντρικού ψηφιακού συστήματος τυποποιημένης παρακολούθησης των υποχρεώσεων, των φορολογούμενων χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση το οποίο θα ειδοποιεί φορολογούμενους για επικείμενη απώλεια ρύθμισης και απειλή εφαρμογής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Ειδικότερα με το νέο μηχανισμό:
- Θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά όλες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης.
- Σε περίπτωση που φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα και εάν δεν το κάνει η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό προϊστάμενο ΔΟΥ.
Πάντως τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ για τους απλήρωτους φόρους δείχνουν απροθυμία των φορολογούμενων για ένταξη των οφειλών τους σε προγράμματα διακανονισμού καθώς μόλις το 5,7% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου η 4,6 δις. ευρώ βρίσκεται σε ρύθμιση με το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών να εντοπίζεται στο εύρος 500 με 10.000 ευρώ