Η φωτογραφία - «μήνυμα» στο ΥΠΕΞ από τη δημιουργό της ροζ ελληνικής σημαίας
Τη δική της απάντηση στη «λογοκρισία», όπως την ονομάζει, του υπουργείου Εξωτερικών, έστειλε η Γεωργία Λαλέ, η εικαστικός το έργο της οποίας κατέβηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, μετά από παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.
Πρόκειται για το έργο Flag, δηλαδή σημαία, το οποίο αναπαριστούσε την ελληνική σημαία σε ροζ χρώμα. Είχε δημιουργηθεί από σεντόνια γυναικών, θέλοντας να καταδείξει το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα.
Η καλλιτέχνις φωτογραφήθηκε μπροστά από τον άδειο τοίχο, όπου μέχρι πριν λίγο καιρό κρεμόταν το έργο της, ενώ με ανάρτησή της γνωστοποίησε ότι με δική της απόφαση «κατέβηκε» και το έργο της «Ενοχή της Γειτονιάς», λόγω των ανησυχιών της για την ασφάλειά του.
Ποια είναι η Γεωργία Λαλέ
Η 33χρονη Γεωργία Λαλέ γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη. Τα έργα της έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ τέχνης και μπιενάλε, όπως το A.I.R. Biennial, NYC (2023), Art in Odd Places, NYC (2022), η Διεθνής Εβδομάδα Τέχνης της Βενετίας, Ιταλία (2020) και το Φεστιβάλ Nuit Blanche των Βρυξελλών, Βέλγιο (2016).
Αναλυτικά η ανάρτησή της
Τα έργα "Σημαία" και "Ενοχές της γειτονιάς" κατέβηκαν. Η "Σημαία" μετά τη λογοκρισία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και η "Ενοχή της Γειτονιάς" λόγω των ανησυχιών μου για την ασφάλειά της.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους στέκονται δίπλα στην τέχνη μου και στο μήνυμά της. Και ιδιαίτερα η Πολιτιστική Επιτροπή και το προσωπικό του Ελληνικού Προξενείου στη Νέα Υόρκη που πίστεψαν στη δουλειά μου και της έδωσαν πλατφόρμα.
Δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για το ανθρώπινο δικαίωμα στην ελευθερία και τη ζωή. Θύματα γυναικοκτονίας και ενδοοικογενειακής βίας είναι ήρωες της Ελλάδας και κάθε έθνους.
Το έργο "Ενοχή της γειτονιάς" έχει 22 σπίτια. Κάθε ένα για κάθε θύμα γυναικοκτονίας στην Ελλάδα το 2022. Κάθε σπίτι έχει σημειώσεις με τα ονόματά τους, την ηλικία και την τοποθεσία και την ημερομηνία θανάτου.
Και τα δύο έργα είναι φτιαγμένα από σεντόνια, δωρεές γυναικών που ζουν στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι τα έχουν χρησιμοποιήσει για να ξεκουράσουν το σώμα τους και να ονειρεύονται έναν κόσμο όπου όλοι μπορούν να ζουν με ασφάλεια και οι δημιουργικοί να εκφράζονται και να εκφράζονται χωρίς λογοκρισία.
Η υποστήριξή σας μας φέρνει πιο κοντά και σε ένα καλύτερο αύριο.