Ο σάλος από την επίθεση με τα drones στο Κρεμλίνο δεν λέει να κοπάσει, με το περιστατικό να προκαλεί πολλά περισσότερα ερωτήματα από ζημιές στην κατοικία του προέδρου της Ρωσίας, στη Μόσχα. Η Μόσχα μιλά ευθέως για απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και ανεβάζει τους τόνους κατά της Ουκρανίας, ενώ το Κίεβο αποποιείται κάθε ευθύνη και τονίζει ότι δεν είχε λόγους να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια. Οι ΗΠΑ δηλώνουν άγνοια για το τι συνέβη και ποιος ήταν ο δράστης, την ώρα μάλιστα που η Ουκρανία προβάλλει το σενάριο χτυπήματος από Ρώσους. Πώς, όμως, κατάφεραν τα δύο drones να φτάσουν στο κέντρο της Μόσχας, μέσα στο Κρεμλίνο; Τι είδους ήταν, από πού πέταξαν και πόσα εκρηκτικά μετέφεραν; Τα ερωτήματα για την ώρα δεν έχουν κάποια σαφή απάντηση -και ίσως μάλιστα αργήσει να δοθεί. Eπιπλέον, ήταν επίθεση με στόχο τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως διατείνεται η Μόσχα, ή απλά ένα «βαρύ» συμβολικό χτύπημα; Και μόνο σε αυτό το επίπεδο η επίθεση δεν είναι καθόλου αμελητέα. Ακόμη και αν οι δράστες δεν ήθελαν να προκαλέσουν ζημιές ή και θύματα, η εικόνα των εκρήξεων στην καρδιά του ρωσικού κράτους είναι εντυπωσιακή.
Ανεβάζει τους τόνους η Ρωσία
Από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, στη ρωσική πολιτική σκηνή είχαν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται οι φωνές υπέρ μιας δυναμικής απάντησης κατά του Κιέβου για την επίθεση. Εντονότερα το εξέφρασε ο Ρώσος πρώην πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είπε ότι η επίθεση κατά του Κρεμλίνου δεν αφήνει στη Μόσχα άλλη επιλογή από το να «εξοντώσει» τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και την «κλίκα» του στο Κίεβο. Ο πρόεδρος του ρωσικού Κοινοβουλίου, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, υποστήριξε νωρίτερα ότι η χώρα του έχει «τα όπλα για να σταματήσουν και να καταστρέψουν» το «τρομοκρατικό καθεστώς του Κιέβου». Ουκρανία: «Δεν έχουμε λόγους να το κάνουμε»
Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι διέψευσε ότι το Κίεβο βρισκόταν πίσω από το περιστατικό. «Δεν επιτεθήκαμε στον Πούτιν, ούτε στην Μόσχα. Πολεμάμε στη δική μας επικράτεια» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος από τη Φινλανδία. Ερωτώμενος γιατί η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για επίθεση, ο Ουκρανός πρόεδρος απάντησε πως ο Πούτιν έχει ανάγκη να δώσει κίνητρο στο λαό του, καθώς δεν έχει να επιδείξει καμία νίκη. Ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ , δήλωσε και αυτός ότι το Κίεβο δεν έχει «καμία σχέση» με την επίθεση με drones εναντίον του Κρεμλίνου, εξηγώντας ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα «αλλάξει τίποτα στο πεδίο της μάχης» και πιθανότατα θα «προκαλούσε τη Ρωσία ώστε να προχωρήσει σε πιο ριζοσπαστικές ενέργειες». Ο Ποντόλιακ προχώρησε πιο πέρα, αναφερόμενος σε αντάρτικο μέσα στο ρωσικό έδαφος από δυνάμεις που δεν προσδιορίζει με σαφήνεια. Υπενθυμίζει ο Guardian, δίνοντας το πλαίσιο της αναφοράς του Ποντόλιακ, ότι τις τελευταίες ημέρες είχαμε δύο περιστατικά εκτροχιασμού εμπορικών τρένων μέσα στο ρωσικό έδαφος, έναν εμπρησμό σε αποθήκη καυσίμων και άλλα περιστατικά με «άρωμα» δολιοφθοράς. Ουκρανικά ή κινεζικά drones
Το ενδιαφέρον των ειδικών επικεντρώνεται πλέον στις λεπτομέρειες της επιχείρησης και το είδος του drone που χρησιμοποιήθηκε. Ο Σάμιουελ Μπένετ, ειδικός στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μίλησε στον Guardian και είπε ότι η επίθεση στο Κρεμλίνο προέρχεται από φορέα με υψηλού επιπέδου γνώσεις – όχι απαραίτητα ένα κράτος. Το ιπτάμενο όχημα, αν κρίνουμε από το βίντεο, έχει λεπτά και σταθερά φτερά. Υποδεικνύει ο ειδικός το κινεζικό Mugin-5 που κοστίζει 9.500 δολάρια (περίπου 8.600 ευρώ). Τα drones με σταθερά φτερά, προσθέτει ο ίδιος, έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια και πετούν για περισσότερη ώρα από τα τετρακόπτερα (που είναι προσιτά και στους ιδιώτες). Θεωρητικά, το Mugin-5 μπορεί να πετάξει επτά ώρες με ταχύτητα που ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Να σημειωθεί ότι η Μόσχα απέχει περίπου 450 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή από τα σύνορα με την Ουκρανία.