Ρωσία: Πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια για χρηματοδότηση ξένων κομμάτων και πολιτικών
Τουλάχιστον 300 εκατ. δολάρια φαίνεται να έχει διοχετεύσει κρυφά ο Πούτιν σε ξένα πολιτικά κόμματα και πρόσωπα, όπως αποκάλυψε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αποκάλυψη η οποία δημιούργησε πολιτική αναταραχή στην Ευρώπη.
Η εν λόγω αποκάλυψη, που βασίζεται σε στοιχεία από έρευνα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ανέφερε για τον Ρώσο πρόεδρο ότι από το 2014 φέρεται να έχει μεταφέρει πάνω από 300 εκατ. δολάρια σε ξένα πολιτικά κόμματα, αξιωματούχους και πολιτικούς, σε περισσότερες από 20 χώρες, προκειμένου να διατηρήσει την επιρροή της Μόσχας στο εξωτερικό.
Πέραν των πολιτικών χρηματοδοτήσεων, ο Πούτιν φέρεται να μετέφερε χρήματα και για τη δημιουργία μέσων ενημέρωσης με σκοπό την υποστήριξη ακροδεξιών εθνικιστικών πολιτικών κομμάτων, με το Reuters να το χαρακτηρίζει ως "μια προσπάθεια χειραγώγησης των δημοκρατιών εκ των έσω".
Η ανησυχία ωστόσο εντείνεται, με τις ΗΠΑ να αναμένουν ότι η Ρωσία θα στραφεί όλο και περισσότερο στις μυστικές πολιτικές χρηματοδοτήσεις τους επόμενους μήνες, προκειμένου να... "ελαφρύνει" όσο το δυνατόν τις κυρώσεις εις βάρος της για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
"Ειδοποιούμε αυτά τα κόμματα και τους υποψηφίους ότι αν δεχτούν ρωσικά χρήματα κρυφά, μπορούμε και θα τα αποκαλύψουμε", ήταν το αυστηρό μήνυμα του αξιωματούχου.
Κυβερνητική πηγή των ΗΠΑ με γνώση επί του θέματος, ανέφερε ότι οι χώρες που εντοπίστηκαν τέτοιες δραστηριότητας ήταν η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία, η Μαδαγασκάρη και ενδεχομένως ο Ισημερινός και η Ισπανία.
Πολιτικός "σεισμός" στο Μαυροβούνιο πριν το σχηματισμό νέας κυβέρνησης
Πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε στη "Φωνή της Αμερικής" (VOA) ότι το Δημοκρατικό Μέτωπο του Μαυροβουνίου, το οποίο αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη χώρα, καθώς και το μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, Μίλοραντ Ντόντικ, έλαβαν κρυφά χρήματα από τη Ρωσική Ομοσπονδία ως μέρος των προσπαθειών της Μόσχας να αποκτήσει επιρροή στο εξωτερικό.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα ακριβή ποσά που διατέθηκαν, ωστόσο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κάνουν λόγο για αύξηση της δραστηριότητας από το 2014 έως και σήμερα.
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτό του Ρώσου ολιγάρχη, Konstantin Malofejev που βοήθησε στη χρηματοδότηση της προεδρικής εκστρατείας του Μίλοραντ Ντόντικ το 2018, όπως και ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Όλεγκ Ντεριπάσκα εξασφάλισε κεφάλαια για το Δημοκρατικό Μέτωπο το 2016, και πιθανώς επίσης ενόψει των εκλογών του 2018.
Αναταραχές και στην Ιταλία
Μόλις δύο εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές, οι αποκαλύψεις για ενδεχόμενη χρηματοδότηση από τη Ρωσία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και στην Ιταλία.
Η συνέντευξη του Kurt Volker, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ επί Μπους και ειδικός απεσταλμένος για την Ουκρανία επί Τραμπ στην εφημερίδα "La Repubblica" έφερε αναταραχή στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας, ιδιαίτερα μετά τις αιχμές του κατά της Ιταλικής Κεντροδεξιάς.
"Η πιο εύκολη χρήση (των πόρων) είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την προώθηση του αφηγήματος των Ρώσων. Μερικές φορές τα κεφάλαια πηγαίνουν σε κόμματα στην Ευρώπη, ή ακόμη και σε μεμονωμένους πολιτικούς, με άμεσες πληρωμές ή συμφωνίες που συνάπτονται από ρωσικές εταιρείες που ωφελούν αυτούς τους πολιτικούς, δημιουργώντας τους άμεσο ενδιαφέρον να βοηθήσουν τη Μόσχα", δήλωσε μεταξύ άλλων ο Volker.
Ωστόσο, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, αφήνει να εννοηθεί ότι οι εν λόγω καταγγελίες δεν έρχονται στο φως τυχαία αυτή τη χρονική περίοδο, δηλαδή μόλις δέκα ημέρες πριν τις εκλογές.
"Υπάρχει ανησυχία ότι μια ακροδεξιά Κυβέρνηση στην Ιταλία θα είναι πιο ευνοϊκή για τη Ρωσία. Ας θυμηθούμε, ωστόσο, ότι σε δύο μήνες θα λάβουν χώρα οι εκλογές midterm στις ΗΠΑ, και οι Δημοκρατικοί θέλουν να υπενθυμίσουν στους πολίτες μας ότι αυτό που θα ακούσουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας θα μπορούσε να εμπνευστεί ή να προωθηθεί από τη Μόσχα", συμπλήρωσε.
Οι αναφορές του Volker ήταν συγκεκριμένες και αφορούσαν τα τρία ιταλικά κόμματα της Κεντροδεξιάς παράταξης.
Όσον αφορά τα Αδέλφια της Ιταλίας, ο Volker δήλωσε πως δεν διαθέτει ακόμη άμεσες προσωπικές αποδείξεις, αλλά το αποδεικνύει το συνεχόμενο μοτίβο, ότι υπήρξε κάποια βοήθεια.
"Εάν κοιτάξετε προσεκτικά την πολιτική τους, ορισμένες πτυχές αντικατοπτρίζουν τις ρωσικές θέσεις".
Ερωτώμενος αν αναφέρεται στα Αδέλφια της Ιταλίας ή στη Λέγκα του Σαλβίνι, ανέφερε τα εξής: "Η Λέγκα υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό, και ήταν γνωστό ότι αντικατοπτρίζει τις ρωσικές προοπτικές. Τα Αδέλφια της Ιταλίας είναι ένας πιο πρόσφατος σχηματισμός, αν και κληρονόμος άλλων κομμάτων, και έχει αναπτυχθεί τρομερά τον περασμένο χρόνο. Αυτό μας αναγκάζει να αναρωτηθούμε για το ποιες είναι οι πηγές της χρηματοδότησής τους, των θέσεων που έλαβαν και της αύξησης της δημοτικότητας".