Ρωσία Ουκρανία πόλεμος: Πολίτες γειτονικών χωρών φοβούνται ντόμινο εξελίξεων
Ρωσία Ουκρανία πόλεμος: Μολδαβία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία, Λευκορωσία... Οι παραπάνω χώρες, μαζί με τη Ρωσία, συνορεύουν με την Ουκρανία, και εκατομμύρια πολιτών ζουν ώρες αγωνίας για όσα συμβαίνουν στην... αυλή τους.
Η πλειοψηφία τους τάσσεται κατά του πολέμου, με μόνη ξεκάθαρη εξαίρεση τη Λευκορωσία του Λουκασένο, ο οποίος έχει ανοίξει τα σύνορα της χώρας του για να μπουν οι Ρώσοι στην ουκρανική επικράτεια και μάλιστα ενδέχεται και η ίδια να συμμετάσχει ενεργά στον πόλεμο που κήρυξε ο Πούτιν στην Ουκρανία. Ο Λουκασένκο συγκάλεσε το πρωί της Πέμπτης (24/2) τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεών του στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της Ουκρανίας.
Ερωτηματικό αποτελεί και η στάση της Ουγγαρίας, που δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στον επικεφαλής του κράτους, με τον ΥΠΕΞ να τονίζει σε σχετική του δήλωση ότι ένας πόλεμος «είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο...».
«Το έργο μας τώρα, όπως πάντα, είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια του λαού της Ουγγαρίας», επεσήμανε στη σελίδα του στο Facebook ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιζάρτο. «Η πρεσβεία μας στο Κίεβο λειτουργεί και είναι έτοιμη να βοηθήσει τους Ούγγρους που βρίσκονται τώρα στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
Ρωσία Ουκρανία πόλεμος: Ομόθυμη καταδίκη των γειτόνων
«Με τον σφοδρότερο δυνατό τρόπο» καταδίκασε τη ρωσική επίθεση και η Σλοβακία μέσα από σημερινή ανάρτηση στο Twitter του πρωθυπουργού Εντουαρντ Χέγκερ. «Σε καιρούς που ο δημοκρατικός κόσμος θέλει να ζήσει ειρηνικά, η Ρωσία επιθυμεί τον πόλεμο. Είμαστε έτοιμοι και θα ενεργήσουμε ενωμένοι», έγραψε. Η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως ζήτησε από το ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει το άρθρο 4 της συνθήκης της Συμμαχίας, το οποίο προβλέπει διαβουλεύσεις σε περίπτωση απειλής κατά της ασφάλειας ενός των μερών, μετά τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.
«Πριν από ένα λεπτό ο (σ.σ: πολωνός) πρεσβευτής στις Βρυξέλλες υπέβαλε ένα τέτοιο αίτημα στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, με μια ομάδα συμμάχων», δήλωσε ο Πολωνός κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μίλερ. Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα συγκάλεσε σήμερα το πρωί σύνοδο της κυβέρνησης, στρατιωτικών διοικητών και υπευθύνων διαφόρων δημόσιων υπηρεσιών αυτής της χώρας του ΝΑΤΟ, που συνορεύει με την Ουκρανία.
Νέες μεταναστευτικές ροές γεννά η ρωσική εισβολή
Οι χώρες στην ανατολική πτέρυγα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες τους χώρες του ΝΑΤΟ που μοιράζονται σύνορα με την Ουκρανία εκτός της Τσεχίας και της Βουλγαρίας, έχουν επίσης ξεκινήσει προετοιμασίες για να υποδεχθούν πιθανόν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία. «Πρέπει άμεσα να απαντήσουμε στην εγκληματική επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η Ευρώπη και ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να σταματήσουν τον Πούτιν. Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τις σφοδρότερες δυνατές κυρώσεις», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέσκι. Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πιετρ Φιάλα ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μια «εντελώς αδικαιολόγητη ενέργεια επιθετικότητας προς μια ανεξάρτητη χώρα, που δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς αντίδραση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι προσέθεσε, επίσης στο Twitter: «Μαζί με Συμμάχους, θα απαντήσουμε σε αυτή τη βάρβαρη ενέργεια επιθετικότητας».
Ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις επίσης καταδίκασε τη ρωσική επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας». «Καταδικάζω σθεναρά τη στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Αυτή η ενέργεια υπονομεύει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Τεοντόρα Γκεντσόφσκα σε ανάρτησή της στο Twitter.