Ρωσία: Δεκάδες άνθρωποι με ύποπτα συμπτώματα αλλαντίασης - Έγιναν 3 συλλήψεις
Δεκάδες άτομα εμφάνισαν ύποπτα συμπτώματα αλλαντίασης, ενώ συνελήφθησαν τρία άτομα από εταιρεία τροφίμων
Περισσότερα από 120 άτομα στη Μόσχα και δεκάδες σε άλλες πόλεις της Ρωσίας εμφάνισαν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης και ύποπτα συμπτώματα αλλαντίασης, με τις ρωσικές αρχές να προχωρούν στη σύλληψη τριών ατόμων, στα οποία απαγγέλθηκαν κατηγορίες.
Η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας, η οποία χειρίζεται σοβαρά εγκλήματα, ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον επικεφαλής εταιρείας παραγωγής τροφίμων, όπως και τον διευθυντή και τον επικεφαλής ποιοτικού ελέγχου υπηρεσίας διανομής τροφίμων.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ μετέδωσε ότι πάνω από 120 άνθρωποι συμβουλεύτηκαν γιατρούς στη Μόσχα αφού παρουσίασαν συμπτώματα δηλητηρίασης και ύποπτα συμπτώματα αλλαντίασης.
Σχεδόν 30 άνθρωποι στις πόλεις Καζάν και Νίζνι Νόβγκοροντ, πόλεις ανατολικά της Μόσχας, επισκέφθηκαν επίσης νοσοκομεία με συμπτώματα αλλαντίασης.
Δεκάδες άνθρωποι στις τρεις πόλεις νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Αξιωματούχος στη Μόσχα, τον οποίο επικαλέστηκε το Ίντερφαξ, δήλωσε ότι οι ασθενείς βρίσκονται υπό διαρκή παρακολούθηση και ότι τα συμπτώματα που παρουσιάζουν δεν είναι απειλητικά για τη ζωή τους.
Η Ανακριτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε πως οι εταιρείες τροφίμων είχαν παραβιάσει πολλούς υγειονομικούς και επιδημιολογικούς κανόνες, μεταξύ άλλων δεν υπέβαλαν αναφορές εργαστηριακών εξετάσεων και προέβαιναν σε ανεπαρκείς ελέγχους παραγωγής.
Οι ανακριτές σημείωσαν επίσης ότι στους συλληφθέντες απαγγέλθηκαν επίσης κατηγορίες για διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης Ουζμπέκων πολιτών. Πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της διανομής τροφίμων στη Ρωσία προέρχονται από χώρες της Κεντρικής Ασίας.
Τι είναι η αλλαντίαση
Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια, απειλητική για τη ζωή, ασθένεια καθώς επιτίθεται στο νευρικό σύστημα του οργανισμού και προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και μυϊκή παράλυση. Το βακτηρίδιο που προκαλεί τη νόσο μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό με την κατανάλωση τροφής που δεν έχει συντηρηθεί σωστά.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η τροφιμογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το Clostridium botulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του ώστε να καταστραφεί η τοξίνη. Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α).
Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν (120Τ για 10 λεπτά ή περισσότερο).
Αρχικά οι ασθενείς παρουσιάζουν αδυναμία, ίλιγγο, θαμπή όραση, ξηροστομία, δυσκολία στην κατάποση και την ομιλία, λόγω της προσβολής των κρανιακών νεύρων από την αλλαντική τοξίνη. Τα νευρολογικά συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της μυϊκής παράλυσης που προκαλείται από την αλλαντική τοξίνη και περιγράφονται ως «χαλαρή συμμετρική κατιούσα παράλυση».
Η παράλυση των αναπνευστικών μυών μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Δεν παρατηρείται πυρετός ή απώλεια συνείδησης. Μπορεί να συνυπάρχουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα ή σπανιότερα διάρροια.