Ρωσία: Αύξηση των επιτοκίων κατά 3,5% για να στηρίξει το ρούβλι
Σε ισχυρή αύξηση των επιτοκίων της κατά 350 μονάδες βάσης στο 12% προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε την Τρίτη, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να βάλει αναχώματα στην ραγδαία υποτίμηση του νομίσματός της.
Χθες, ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Μαξίμ Ορέσκιν, επέπληξε την Κεντρική Τράπεζα καθώς το ρούβλι υποχωρούσε έως το 102 ανά δολάριο ΗΠΑ, κατηγορώντας την για χαλαρή νομισματική πολιτική.
Λίγο μετά τα σχόλια του Ορέσκιν, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, της οποίας τα επιτόκια ήταν στο 8,5%, ανακοίνωσε την έκτακτη συνεδρίαση ενώ η επόμενη προγραμματισμένη της ήταν για τις 15 Σεπτεμβρίου.
Μετά την ανακοίνωση χθες για την έκτακτη συνεδρίαση, το ρούβλι μετρίασε τις απώλειές του και σταθεροποιήθηκε ξανά κάτω από το 100 ανά δολάριο ΗΠΑ.
Στον απόηχο της σημερινής αύξησης των επιτοκίων στο 12% το ρούβλι υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,3%, αλλά η ισοτιμία του έχει ενισχυθεί αρκετά στην περιοχή του 98 ανά δολάριο.
Στην ανακοίνωσή της για την ως άνω απόφαση η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αναφέρει ότι "οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται" και ότι η κίνησή της "στοχεύει στον περιορισμό των κινδύνων για την σταθερότητα των τιμών.
"Η μετακύλιση της υποτίμησης του ρουβλίου στις τιμές έχει αποκτήσει δυναμική και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξάνονται" προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σε νεότερη δήλωσή της η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανέφερε ότι εάν οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό δείξουν ότι ενισχύονται αυτό θα οδηγήσει πιθανότατα σε νέα περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της.
Νωρίτερα, στην ανακοίνωση της απόφασης η Τράπεζα δεν είχε δώσει πληροφορίες για επιπλέον κινήσεις.
Η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, είχε επαινεθεί για τους χειρισμούς της από όταν η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά η μεγάλη υποτίμηση στο ρούβλι και ο υψηλός πληθωρισμός την έχουν βάλει πλέον στο "στόχαστρο", ειδικά μεταξύ εθνικιστών υπέρμαχων του πολέμου.
Η δημόσια κριτική που άσκησε το Κρεμλίνο για τη νομισματική της πολιτική αυξάνει την πίεση στην Ναμπιουλίνα, καθώς η Ρωσία οδεύει σε προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο του 2024 με τους καταναλωτές να έχουν δεχθεί πλήγμα από τις αυξανόμενες τιμές των βασικών αγαθών.