Ρωσία: Αν διατηρηθούν οι κυρώσεις η οικονομία θα κάνει χρόνια να ανακάμψει
Η οικονομία στη Ρωσία θα κάνει χρόνια να ανακάμψει μετά τις κυρώσεις λόγω της εισβολής στην Ουκρανία λέει ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
«Πρέπει να διαχωρίσουμε τον βραχυπρόθεσμο από τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Αν οι κυρώσεις παραμείνουν στο παρόν επίπεδο, θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια ανοικοδόμησης, όχι λιγότερα», εκτίμησε, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο Αλεξέι Κουντρίν, πρώην υπουργός Οικονομικών που απολαμβάνει μεγάλου σεβασμού στη Ρωσία.
«Στη συνέχεια, θα πρέπει να ανοικοδομήσουμε για πολλά χρόνια, γιατί αυτό για το οποίο μιλάμε είναι η υποκατατάσταση εισαγωγών μιας ολόκληρης σειράς προϊόντων», πρόσθεσε. Εκτίμησε, εξάλλου, πως ο πληθωρισμός θα είναι στα τέλη του 2021 ανάμεσα στο 17 και το 20%.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σταματά να λέει πως η ρωσική οικονομία άντεξε το σοκ απέναντι στις δυτικές κυρώσεις και πως, παρά τις δυσκολίες υλικοτεχνικής υποστήριξης και τις οικονομικές δυσκολίες, η Ρωσία θα αδράξει την ευκαιρία για να ξανασχεδιάσει την οικονομία της, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων.
Η αυτοκινητοβιομηχανία της, για παράδειγμα, έχει παραλύσει καθώς η χώρα δεν μπορεί πλέον να εισάγει ανταλλακτικά. Το ρωσικό κράτος όπως και πολλές τράπεζες και επιχειρήσεις έχουν αποκοπεί από το διεθνές οικονομικό σύστημα.
«Ένας από τους μεγάλους κινδύνους, σήμερα, είναι η καθίζηση της οικονομίας λόγω των περιορισμών υλικοτεχνικής υποστήριξης από τη μία πλευρά και από την άλλη λόγω της έλλειψης ταμειακών διαθεσίμων», δήλωσε ενώπιον της Άνω Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αντρέι Μπελούσοφ.
Όπως είπε, οι τομείς της βιομηχανίας και του εμπορίου σημείωσαν πτώση δραστηριότητας 11% λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου.
Προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία, είπε, οι δαπάνες του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Η Ρωσία δεν έχει ανακοινώσει την πρόβλεψή της για ανάπτυξη αυτήν τη χρονιά, όμως η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει μια συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 11,2%.