Δύο ιδρύματα και ένα μουσείο συνεργάστηκαν τα τελευταία χρόνια για να ένα φιλόδοξο και μοναδικό στο είδος του project, που είναι η ανακατασκευή του 12 μέτρων αγάλματος του Κολοσσού του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Μεγάλου.
Οι ειδικοί που εργάστηκαν πάνω στο έργο αυτό μελέτησαν όλα τα εναπομείναντα τμήματα του αρχικού γλυπτού και στη συνέχεια με τη βοήθεια μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας αλλά και ειδικών προγραμμάτων στον υπολογιστή κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ακριβές αντίγραφο με τη χρήση 3D εκτυπωτών.
Η ομάδα των συγκολλητών, καλουπωτών και καλλιτεχνών εργάστηκαν επί μήνες σε ένα ειδικό εργαστήριο στη Μαδρίτη.
Το γιγάντιο άγαλμα τοποθετήθηκε την Πέμπτη σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Ρώμη, όπου και θα εκτεθεί για κάποιο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με την ιστορική έρευνα το άγαλμα βρισκόταν στην δυτική αψίδα της Βασιλικής του Μαξεντίου, ενός ναού που ολοκλήρωσε ο Μέγας Κωνσταντίνος μετά τη νίκη του επί του Μαξεντίου το 312.
Το άγαλμα λεηλατήθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεις της ιστορίας κυρίως στα τμήματα του που ήταν καλυμμένα με χαλκό. Οι ιστορικές μαρτυρίες ανέφεραν πως στο αριστερό χέρι του αυτοκράτορα βρισκόταν μια χάλκινη σφαίρα πιθανότατα με σταυρό ενώ στο δεξί χέρι κρατούσε ένα μεγάλο κοντάρι που μοιάζει με σκήπτρο. Ο μανδύας που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του σώματός του αυτοκράτορα είναι κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου από χαλκό.