Romance Scammers: «Πουλάνε» έρωτα και αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς
Το μεγαλύτερο αμάρτημα στον έρωτα, είναι η αδιαφορία, έλεγε ο Βολταίρος κάποτε.
Ίσως αν είχε ζήσει στην εποχή μας, να προσέθετε σε αυτό και τους romance scammers ή αλλιώς «ρομαντικούς» απατεώνες!
Πρόσωπα λαμπερά... που δεν είναι, επώνυμα...που δεν είναι, σε ανάγκη...που δεν είναι και κυρίως τρελά ερωτευμένα με τον διαδικτυακό τους "σύντροφο"...που δεν είναι! Τι είναι; Επιτήδειοι, που "πουλάνε" έρωτα σε μοναχικούς χρήστες του κυβερνοσύμπαντος, με απώτερο σκοπό την εξαπάτηση και τελικά το οικονομικό όφελος...
Περιπτώσεις, όχι μια και δύο, αλλά ανησυχητικά συχνές, με τα θύματά τους να καταλήγουν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Ο Διευθυντής της υπηρεσίας, Βασίλης Παπακώστας, εξηγεί στο Flash.gr, πώς ξεκινούν οι δράστες, να υφαίνουν τον ιστό τους...
«Romantic scams, λέγονται διεθνώς. Δηλαδή υπάρχει μια ονοματολογία, ανάλογα το modus operandi της κάθε απάτης. Αυτές οι ρομαντικές απάτες, είναι απάτες οι οποίες υπόσχονται είτε συμβίωση, είτε γάμο και στη συνέχεια αρχίζουν και αποσπούν χρήματα, με διάφορες προφάσεις.
-Λόγω των social media, βλέπετε ότι αυτού του είδους οι απάτες, συναντώνται πλέον όλο και πιο συχνά;
Κυρίαρχα, η αλίευση, η στοχοποίηση ατόμων γίνεται μέσα από τα social media. Αν βρεις ένα άτομο μοναχικό, ένα άτομο που ξεκινάς μια συζήτηση και βλέπεις ότι ανταποκρίνεται, στην πορεία -αντιλαμβάνεστε- ότι η εξοικείωση στη κουβέντα και η ανταλλαγή διαφόρων ιδεών ή εμπειριών ζωής ή οτιδήποτε, καταλήγει σε μια πιο εύκολη επικοινωνία και ακολούθως γίνεται αυτή η χειραγώγηση που οδηγεί στην απάτη».
Οι τρόποι παραπλάνησης και οι μέθοδοι πληρωμής
Τι άτομα όμως είναι αυτά που κρύβονται πίσω από το πληκτρολόγιο και πώς ακριβώς καταφέρνουν να παγιδεύουν τα θύματά τους; Οι "ρομαντικοί" απατεώνες, δημιουργούν ελκυστικά προφίλ, είτε στα social media, είτε σε κάποια εφαρμογή γνωριμιών, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες από θελκτικούς ανθρώπους, όπως άσημα μοντέλα ή ηθοποιούς, με σκοπό να εντυπωσιάσουν και να ζητήσουν από τα θύματα να επικοινωνήσουν μαζί τους. Αυτό διεθνώς, είναι γνωστό και ως catfishing. Ένας ακόμη τρόπος να ελίσσονται ωστόσο, είναι να παριστάνουν τους στρατιωτικούς, μας λέει ο κύριος Παπακώστας, αφού για δήθεν επαγγελματικούς λόγους δεν μπορούν να βρεθούν αυτοπροσώπως με τον εντυπωσιασμένο και παντελώς παραπλανημένο, διαδικτυακό τους σύντροφο.
«Κάποιοι παρουσιάζονται ως Αμερικανοί, είτε ηθοποιοί, είτε στρατηγοί που πολέμησαν κι έχουν μια μεγάλη περιουσία και θέλουν να έρθουν να ζήσουν στην Ελλάδα. Αυτές είναι απάτες που προέρχονται κυρίως από λογαριασμούς του εξωτερικού. Γνωρίζουν και προσεγγίζουν τα θύματά τους, μέσα από τα social media».
Η επιτυχία τους, κρύβεται σε μια λέξη...Εμπιστοσύνη. Οι "ερωτικοί" απατεώνες, μιλούν πολλές φορές μέσα στην ημέρα με τα θύματά τους. Χτίζουν μια σχέση μαζί τους, και με το πρόσχημα ότι ζουν ή εργάζονται μακριά, αρνούνται να κλείσουν κάποιο ραντεβού. Όμως αρχίζουν και ζητούν χρήματα με διάφορες προφάσεις. Μερικές από αυτές...
-την αγορά αεροπορικού εισιτηρίου για να βρεθούν από κοντά
-μια επείγουσα χειρουργική επέμβαση
-χρέη στην εφορία ή
-έξοδα για την έκδοση βίζας
Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτές τις καλογραμμένες ιστορίες των ηλεκτρονικών μηνυμάτων; Ποιο είναι το προφίλ των δραστών; Σε αυτό ρίχνει φως η κυρία Θεανώ Πολυζωγοπούλου, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια...
«Το προφίλ του οποιουδήποτε ανθρώπου που προξενεί κακό σ' έναν άλλον άνθρωπο, είναι το ότι δεν έχει κανέναν ηθικό ενδοιασμό. Άρα πάμε σε μια κατάσταση μιας προσωπικότητας με ιδιαιτερότητες, που δεν είναι μια οργανωμένη προσωπικότητα η οποία, την όποια παρόρμηση ή τάση για να βλάψει θα την τιθάσευε. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν αυτήν τη συγκρότηση, την οριοθέτηση την προσωπική που θα τους απέτρεπε από το να εκμεταλλευτούν κάποιον άνθρωπο και το κάνουν. Κάτω απ' όλο αυτό υπάρχει σίγουρα η αίσθηση της ανεπάρκειας και σίγουρα υπάρχει και η έλλειψη ηθικών φραγμών. Δεν τους ενδιαφέρει δηλαδή αν ο άνθρωπος αυτός, τον οποίο θα εξαπατήσουν, υποφέρει, στενοχωρηθεί, μείνει άφραγκος και εκτεθεί και δεν έχει να πληρώσει τα προς το ζην του...»
Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο το 2021, σε μια μόνο χώρα -στην Αμερική- θύματα κατήγγειλαν στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, ζημιές που αγγίζουν το ιλιγγιώδες ποσό των 547 εκατομμυρίων δολαρίων! Όσο για τις μεθόδους πληρωμής, που εξυπηρετούν τους επιτήδειους και καταφέρνουν τα χρήματα αυτά να κάνουν φτερά;
-Δωροκάρτες από διάφορους online προμηθευτές
-Πληρωμές σε κρυπτονομίσματα και
-Τραπεζικό έμβασμα
-Πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες
"Τα θύματα έχουν συναινέσει στο να φτιαχτεί αυτή η απάτη"
Αλλά και τα θύματα, δεν είναι άμοιρα ευθυνών. Όπως μας λέει η κυρία Πολυζωγοπούλου, οι ψυχικά ευάλωτοι αποδέκτες αυτού του διαδικτυακού ρομάντζου, έχουν συναινέσει στο να δημιουργηθεί αυτή η απατηλή σχέση. Άνθρωποι που πιθανότατα, έχουν πάρα πολύ ανάγκη από συντροφικότητα και αναγνώριση, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόσφορο έδαφος.
"Μιλάμε για μια ρομαντική εξαπάτηση. Δηλαδή πρώτα δημιουργείται η αίσθηση και η ατμόσφαιρα του ότι εμείς οι δύο είμαστε μαζί. Και εκεί πια ο άλλος εμπιστεύεται τον άνθρωπό του. Έναν άνθρωπο που είναι ας πούμε τύπου, σύντροφός μου. Επίσης και πολύ πριν τα social media, υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι ήταν πολύ πιο ευάλωτοι στους απατεώνες. Η απάτη υπήρχε ανέκαθεν, δεν είναι προϊόν τώρα των social media, υπήρχε ανέκαθεν και απλά -όπως σε όλα- έχει και ένα χώρο για να συντελείται, για να συμβαίνει και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
-Μόνο που τώρα είναι πολύ πιο εύκολη η πρόσβαση και το κοινό πολύ μεγαλύτερο...
Ναι, είναι πολύ πιο εύκολη η πρόσβαση, το κοινό πολύ μεγαλύτερο αλλά κάτω κάτω τελικά παραμένει το ίδιο. Ποιο; Το ένα είναι ότι πρόκειται για ανθρώπους ευάλωτους ψυχικά οι οποίοι λειτουργούν με έναν τρόπο ανώριμο, λόγω της μεγάλης τους αγωνίας. Λόγω της μεγάλης τους ανάγκης να νιώθουν ότι είναι επιθυμητοί, αξιότιμοι, αξιόλογοι, ότι έχουν προτεραιότητα , ότι κάποιος τους δίνει σημασία. Το θύμα με κάποιο τρόπο έχει συναινέσει στο να φτιαχτεί αυτή η απάτη. Έχει συμμετάσχει στη δημιουργία των προϋποθέσεων. Έχει πει ναι."
Όσο για το πώς μπορεί να προστατευθεί κανείς; Οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί. Ο τρόπος είναι ένας. Να μην στέλνετε ποτέ χρήματα ή ακόμη και δώρα σε έναν "αγαπημένο" σας, που όμως δεν έχετε γνωρίσει ποτέ, από κοντά. Αν πάλι διακρίνετε σημάδια εξαπάτησης, απευθυνθείτε αμέσως στις αρχές. Ενώ στην περίπτωση που έχετε ήδη στείλει χρήματα σε κάποιον "ρομαντικό απατεώνα", ενημερώστε αμέσως και την τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε, αλλά και τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ή την εφαρμογή, στην οποία τον συναντήσατε.