Riviera Tower: Υπογράφουν Intrakat και Bouygues - Ποιοι διαγωνισμοί τρέχουν
Σε full ρυθμούς τρέχει το μεγάλο project των 8 δις. στο Ελληνικό και την αρχή στην υπογραφή συμβάσεων κάνει ο οικιστικός πύργος Riviera Tower, μιας και όπως αποκάλυψε χθες ο CEO της Lamda Development στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας με τον Δήμο Ελληνικού, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου υπογράφεται με την κοινοπραξία Bouygues Batiment International – Intrakat η συμφωνία για την κατασκευή του Πύργου.
Συγκεκριμένα, τη δεδομένη χρονική στιγμή τρέχουν διαδικασίες θεμελίωσης στο Riviera Tower και γίνονται δοκιμές οι οποίες περιλαμβάνουν την τοποθέτηση δύο πασσάλων με διάμετρο 1,5 μέτρο, οι οποίοι έχουν φτάσει σε βάθος 55 μέτρων. Η τοποθέτηση τους έγινε πριν 10 μέρες, και πλέον αναμένεται μετά από 3 εβδομάδες να δέσει το μπετόν και να φανεί αν χρειάζεται κάτι επιπρόσθετο.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2023 θα ξεκινήσει η θεμελίωση του ουρανοξύστη η οποία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο που θα μπει η πλάκα και στη συνέχεια μέχρι τέλος του χρόνου να έχει αρχίσει να ανυψώνεται στον Αττικό ουρανό. Η σύμβαση με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ για την κατασκευή του κτιρίου εκτιμήθηκε από τον κ.Αθανασίου ότι θα υπογραφεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Αξίζει να τονιστεί ότι το έργο έχει κόστος που εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ και αφορά στο ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα, αλλά και τον πιο ψηλό πράσινο παραθαλάσσιο ουρανοξύστη στη Μεσόγειο, σχεδιασμένο από το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Foster+Partners. Θα έχει ύψος 200 μέτρα, 45 ορόφους και 180 διαμερίσματα.
Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία Bouygues Batiment International – Intrakat είχε επιλεγεί ως σύμβουλος με τη μορφή του Early Contractor Involvement (ECI).
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλοι διαγωνισμοί καθώς το έργο τρέχει σε πολλαπλά επίπεδα, ενώ ορατό είναι πλέον το πρώτο κτήριο εντός της έκτασης, το κτήριο των ΑμΕΑ, που έχουν πλέον ανυψωθεί τρείς όροφοι.
Ειδικότερα,για την κατασκευή του τμήματος του πάρκου που θα ολοκληρωθεί έως το 2025 και εντάσσεται στην πρώτη φάση έργων της ανάπτυξης του Ελληνικού, η Lamda αναμένει προσφορές έως τις 1/2/2023 και για την επιλογή του Early Contractor Involvement (ECI) για τη δημιουργία του κτηριακού συγκροτήματος Vouliagmenis Mall, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 350 έως 400 εκατ. ευρώ. Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι μέχρι 9/1/2023 Το έργο θα έχει συνολική επιφάνεια 130.000 τ.μ. με περίπου 72.000 τ.μ. εκμισθώσιμων χώρων. Θα είναι κατά 20% μεγαλύτερο από το The Mall Athens της Lamda στο Μαρούσι, αποτελώντας το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα με τα σημερινά δεδομένα.
Παράλληλα, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι αξιολογούνται οι προσφορές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ και της κοινοπραξίας Μυτιληναίος – Intrakat για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνει την μεταφορά των υφιστάμενων από το παραλιακό μέτωπο εντός του πάρκου που θα δημιουργηθεί στο κυρίως ακίνητο, ενώ υπενθύμισε ότι με δαπάνες της Lamda μεταφέρονται σε διάφορες περιοχές της Αττικής, στην Παιανία, τους Θρακομακεδόνες, τον Πειραιά και στο ΟΑΚΑ, μέρος αυτών. Το σημαντικότερο στοιχείο σύμφωνα με τον κ.Αθανασίου, είναι πως σε μεγάλο βαθμό οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του 2024 (στίβος και ποδόσφαιρο).
Το έργο των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Ελληνικό που θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2024 εκτιμάται, μετά τις αλλαγές, στα 80 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο αναβάθμισης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, η παραχωρησιούχος επενδύει περί τα 20 εκατομμύρια εκτός Ελληνικού, αναβαθμίζοντας το Εθνικό Αθλητικό - Προπονητικό Κέντρο του Ολυμπιακού Χωριού, το Κλειστό Σπίτι του Στίβου & του Βόλεϊ Παιανίας και το Εθνικό Κλειστό Κολυμβητήριο Πειραιά «Πέτρος Καπαγέρωφ».
Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει και το Riviera Galleria , καθώς εως τον προσεχή Μάιο ξεκινά ο διαγωνισμός, με προϋπολογισμό 130 εκατομμυρίων με αρχικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Στα 23.000 τετραγωνικά μέτρα του εμπορικού συγκροτήματος που σχεδίασε ο Ιάπωνας Kengo Kuma θα αναπτυχθούν σχεδόν 19.000 τ.μ. εκμισθώσιμων χώρων, για το 71% των οποίων έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2023 αναμένονται εξελίξεις και για τη συμφωνία με την ΤΕΜΕΣ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, που αφορά στη δημιουργία δύο πεντάστερων, μέσω δύο SPVs στο οποίο η ΤΕΜΕΣ θα συμμετέχει με 70%. Έως τον Μάρτιο θα ανακοινωθεί ο operator και ο αρχιτέκτονας τουλάχιστον ενός εκ των δύο παραθεριστικών μονάδων.
Τέλος, εκτός από την κατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος των ΑμεΑ, που είναι συγκρότημα 4 κτιρίων όπου τα τρία κτίρια έχουν ισόγειο και δύο ορόφους και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με την κατασκευή να την έχει αναλάβει η ΕΚΤΕΡ, έχουν ξεκινήσει οι μελέτες για το Παγκόσμιο Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού το οποίο θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Ελληνικού. Με την ολοκλήρωση των μελετών θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την ανέγερση του. Η χρηματοδότηση γίνεται κατά 100% από τον Δρ.Σπύρο Λάτση.
Η Lamda παραχωρεί ένα σημαντικό χώρο στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης όπου θα αναπτυχθούν κάποια κτίρια. Σε αυτά περιλαμβάνεται το νέο Δημαρχείο (τις μελέτες έχει αναλάβει η Lamda Development), Δημοτικό Γηροκομείο με το χώρο που δημιουργείται αλλά και άλλα 150 στρέμματα για αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικά κέντρα, σχολεία κ.α.