Ρήτρα αποζημίωσης σε περίπτωση παραίτησης των εργαζομένων στον τουρισμό: Γιατί υπάρχουν κενές 50.000 θέσεις εργασίας - Το ρεπορτάζ του Action24
Τεράστιες είναι και φέτος οι δυσκολίες εξεύρεσης εργαζομένων στον τουρισμό, σε μια χρονιά όπου αναμένεται να καταρριφθεί ρεκόρ αριθμού επισκεπτών, ενώ οι επιχειρήσεις έχουν μια τελευταία ευκαιρία μέχρι τα μέσα Ιουνίου για μαζική κάλυψη κενών θέσεων καθώς την Τετάρτη, 31 Μαΐου εκπνέει η προθεσμία που έχουν οι ενδιαφερόμενοι για να δηλώσουν στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης τις ανάγκες τους για προσωπικό.
Η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για να συνδράμει τις επιχειρήσεις του τουρισμού στην κάλυψη των τεράστιων κενών στις θέσεις εργασίας, ενώ τα κενά εντοπίζονται σε πολλές εργασιακές ειδικότητες, όπως του μάγειρα, της καμαριέρας, του receptionist, του σερβιτόρου, του βοηθού σερβιτόρου, του λαντζέρη, του barista καθώς και της τεχνικής υποστήριξης / συντήρησης.
Οι επιχειρήσεις θα δηλώσουν σε ειδική πλατφόρμα της ΔΥΠΑ τις ανάγκες τους για κάθε ειδικότητα και, μεταξύ 31 Μαΐου και 15 Ιουνίου θα εξελιχθεί ένας αγώνας δρόμου για την κάλυψη των κενών.
Στην αγορά, ωστόσο, οι προσδοκίες για το εν λόγω εγχείρημα είναι χαμηλές καθώς αν και υπάρχουν αρκετοί άνεργοι στις ζητούμενες ειδικότητες δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον ανταπόκρισης για τη φετινή σεζόν.
Όπως επισημαίνουν συνδικαλιστές του τουρισμού και επισιτισμού, οι εποχικές θέσεις εργασίας στον τουρισμό έχουν χάσει την ελκυστικότητά τους, καθώς οι συνθήκες και οι όροι απασχόλησης είναι πολύ δυσμενείς και οι προσφερόμενες αμοιβές παραμένουν χαμηλές, παρά το γεγονός ότι έγινε μια προσπάθεια, μέσα από την κλαδική σύμβαση που έχει γίνει υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις, να αυξηθούν πάνω από τα κατώτατα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα.
Στα 820 ευρώ, ο βασικός μισθός για τον τουριστικό τομέα διαμορφώνεται περίπου 5% πάνω από τον κατώτατο μισθό, ωστόσο επιπλέον αγκάθι αποτελούν τα προβλήματα συμμόρφωσης των επιχειρήσεων στην εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης και η έντονη παραβατικότητα σε ό,τι αφορά την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας έδειξαν πολύ υψηλά ποσοστά υποδηλωμένης εργασίας. «Η υποδηλωμένη εργασία είναι πρωταθλήτρια στον κλάδο μας, μιας και οι εργοδότες για να γλιτώσουν το πρόστιμο των 10.500 ευρώ που αφορά την μαύρη εργασία, δηλώνουν το προσωπικό 4ωρα, στην πραγματικότητα δουλεύουν 8-12 ώρες την ημέρα κι αν γίνει κάποιος έλεγχος τότε το πρόστιμο είναι 500€ για παραβίαση ωραρίου».
Επιπλέον, έχουν επιστρέψει μορφές παραβατικότητας που είχαν εμφανιστεί πέρυσι από ξενοδόχους που επιβάλλουν στους υπαλλήλους τους να υπογράψουν έγγραφα εν είδη «ποινικής ρήτρας» που δεν έχουν καμία νομική ισχύ και προβλέπουν εξωφρενικούς όρους, όπως το να μην αναφέρει ο ένας εργαζόμενος στον άλλο το ύψος της αμοιβής του ή την καταβολή αποζημίωσης (έως και 10.000 ευρώ) στον επιχειρηματία αν ο υπάλληλος αποχωρήσει από τη δουλειά πριν από το τέλος της τουριστικής σεζόν.