Διπλωματική αντεπίθεση Ερντογάν - Στόχος ο ρόλος του εγγυητή στο πολεμικό μέτωπο
Τον διπλωματικό μαραθώνιο που ξεκίνησε από την Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν συνεχίζει ο Ταγίπ Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να επισκέπτεται σήμερα (11/11) σήμερα το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας για την κρίσιμη σύνοδο κορυφή του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.
Την πρόθεση της Τουρκίας να αναλάβει τον ρόλο της Εγγυήτριας δύναμης στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς, θα επιχειρήσει να εκφράσει ο Ταγίπ Ερντογάν στην έκτακτη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής συνεργασίας στη Σαουδική Αραβία.
Ο Τούρκος πρόεδρος πέρα από τον πρωταγωνιστικό ρόλο που επιθυμεί να έχει η Άγκυρα στις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Λωρίδας της Γάζας, θα προσπαθήσει και μέσω των πρωτοβουλιών αλλά και των προτάσεων της Άγκυρας να σταλεί ένα κοινό μήνυμα του μουσουλμανικού κόσμου εναντίον του Ισραήλ.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, ότι θα υπάρξει κοινή συνεδρίαση του Αραβικού συνδέσμου με τις χώρες του οργανισμού Ισλαμικής συνεργασίας.
Ήδη, από την σύνοδο Οικονομικής συνεργασίας στην Τασκένδη, ο Ταγίπ Ερντογάν με μια αρχηγική ομιλία, κάλεσε τον μουσουλμανικό κόσμο να υψώσει την φωνή εναντίον του Τελ Αβίβ, ενώ στο πλαίσιο του διπλωματικού μαραθωνίου που είναι σε εξέλιξη είχε σημαντικές επαφές με τον Ιρανό ομόλογο του Ιμπραϊμ Ραϊσι.
Ο Ταγίπ Ερντογάν τις τελευταίες μέρες ολοένα και αυξάνει την ρητορική του εναντίον του Ισραήλ, μιλώντας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που γίνονται μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου, κατηγορώντας το παράλληλα για φασιστικές πρακτικές που οδηγούν σε αμφισβήτηση της νομιμοποίησης του.
Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι στη χθεσινή ομιλία του, ο Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι το Ισραήλ δοκιμάζει τη υπομονή της Τουρκίας με τις πυρηνικές απειλές του αλλά και την γη της επαγγελίας που ευαγγελίζεται η οποία περιλαμβάνει και τουρκικά εδάφη.Μια προσέγγιση που δεν είναι αρκετά μακριά από αυτή του κυβερνητικού εταίρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί που πρόσφατα σημείωνε ότι η ασφάλεια της Τουρκίας περνάει από την Γάζα.
Στο στόχαστρο του Τούρκου προέδρου μπήκαν για άλλη μια φορά η Δύση και οι Ηνωμένες πολιτείες χρεώνοντας τους ότι ουσιαστικά λειτουργούν ως ουρά του Ισραήλ αλλά και ότι είναι αδύναμες να επιβάλλουν κατάπαυση του πυρός.
Ενώ εκτόξευσε τα βέλη του και στον Άντονι Μπλίνκεν, αναφέροντας ότι το μεγαλύτερο λάθος του ήταν όταν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ισραήλ, υπογράμμισε ότι επισκεπτόταν την χώρα πρώτα ως Εβραίος και μετά ως υπουργός Εξωτερικών.