Ρεύμα: Τι θα γίνει τελικά με την αλλαγή του μοντέλου επιδότησης
Τέλος στα σενάρια για αλλαγή στο μοντέλο επιδότησης των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος έβαλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μέσω δηλώσεων του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.
Σε ερώτηση για αν θα αλλάξει το μοντέλο επιδότησης στο ρεύμα, μετά τη «γραμμή» του πρόσφατου Eurogroup για καλύτερη στόχευση και σταδιακή απόσυρση των επιδοτήσεων για την ενέργεια, ο υπουργός δήλωσε πως: «Θα ακολουθήσουμε την πεπατημένη, την επιτυχημένη στρατηγική του 2022, σύμφωνα με την οποία ενισχύσαμε γενναία νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυρίως νοικοκυριά, καλύπτοντας το σημαντικότερο ποσοστό της επιβάρυνσης που είχαν το 2022, χωρίς να έχουμε μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Και για αυτό επιτύχαμε, από ό,τι φαίνεται, και ένα εξαιρετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα».
Ο Χρήστος Σταϊκούρας, επίσης, ανακοίνωσε ότι «τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες θα ξεκινήσει η πλατφόρμα στο τραπεζικό σύστημα για να ενισχυθούν ευάλωτα ενήμερα νοικοκυριά με στεγαστικό δάνειο ή με ένα μικρό επιχειρηματικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία, έτσι ώστε, η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους να επιβεβαιώσει ότι τα νοικοκυριά αυτά είναι ευάλωτα».
Η επιδότηση της δόσης των στεγαστικών δανείων των δικαιούχων θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο και θα έχει χρονικό ορίζοντα 12 μηνών. Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι η επιδότηση της αύξησης των δόσεων κατά 50% θα γίνει «αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα, χωρίς να επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου».
Πότε σταματούν οι επιδοτήσεις – Τι είπε ο Κώστας Σκρέκας
Το «χρονοδιάγραμμα» για το τέλος της επιδότησης στο ρεύμα ανακοίνωσε έμμεσα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του επικαιροποιημένου ΕΣΕΚ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός είπε ότι οι «όταν οι ανταγωνιστικές χρεώσεις πέσουν στα 0,15 με 0,16 ευρώ ανά KWh, τότε θα σταματήσει η επιχορήγηση των νοικοκυριών».
Εξάλλου, ο υπουργός υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης η Ελλάδα να είναι από τις πρώτες χώρες που θα καταθέσουν το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προς συζήτηση στην Κομισιόν, ενώ έκανε ειδική μνεία στους πιο φιλόδοξους στόχους που τίθενται και συνοψίζονται στον διπλασιασμό των επενδύσεων που προβλέπονται για την υλοποίηση του σχεδίου με ορίζοντα το 2030.
Το νέο σχέδιο προβλέπει αύξηση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας και μείωση του κόστους της ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Βασικοί μοχλοί του μετασχηματισμού του ενεργειακού συστήματος είναι η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ενδεικτικά το 2030 το 80 % της ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από ΑΠΕ), ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών, η αποθήκευση και η εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια, μεταφορές κ.α.
Οι στόχοι του ΕΣΕΚ είναι μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μειωμένες τιμές ενέργειας για τον καταναλωτή και αυξημένη παραγωγικότητα. Αυτό που θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής θα είναι μειωμένο σε σχέση με το κόστος που θα πλήρωνε χωρίς την υλοποίηση του ΕΣΕΚ, όπως θα είναι μειωμένη και η συμμετοχή της ενεργειακής δαπάνης στο εισόδημα”, τόνισε κατά την παρουσίαση της πρότασης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Ο ίδιος τόνισε ότι οι δράσεις που περιελήφθησαν στο σχέδιο δίνουν έμφαση στην εγχώρια προστιθέμενη αξία και διαρθρώνονται σε 7 άξονες: ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών, αποθήκευση ενέργειας, ενεργειακή αποδοτικότητα, εξηλεκτρισμός των μεταφορών, εισαγωγή του πράσινου υδρογόνου και των συνθετικών καυσίμων καθώς και δέσμευση – αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα.
Ειδικότερα, ο ενεργειακός σχεδιασμός προβλέπει επενδύσεις της τάξης των 30 δισεκ. ευρώ το χρόνο για την περίοδο 2026-2030 (περιλαμβάνεται το σύνολο των δαπανών και για αγορές οχημάτων), ή 15 δισεκ, ευρώ χωρίς τη δαπάνη για μεταφορές, 38.000 περισσότερες θέσεις εργασίας (σε σχέση με το σενάριο μη υλοποίησης του ΕΣΕΚ) και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2030 κατά 55 % σε σχέση με το 1990.
Θεαματική είναι η ανάπτυξη του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής που προβλέπεται για την επόμενη 7ετία καθώς το συνολικό παραγωγικό δυναμικό της χώρας προβλέπεται να φθάσει στα 75 γιγαβάτ, από 22 γιγαβάτ το 2022. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη αναμένεται στα φωτοβολταϊκά που θα φθάσουν στα 34,5 GW (4,8 GW το 2022) και στα αιολικά (27,8 GW από 4,6 GW το 2022) ενώ μηδενίζονται οι λιγνίτες και το φυσικό αέριο παραμένει στα 5 GW. Αντίστοιχα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να εκτοξευθεί σε 173,7 τεραβατώρες από 56,6 το 2022.
Σημαντικά αναβαθμισμένοι σε σχέση με το υφιστάμενο ΕΣΕΚ είναι οι στόχοι ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών που προβλέπουν ότι το 2030 το 19 % των κατοικιών θα έχουν υλοποιήσει εκτεταμένη ενεργειακή αναβάθμιση ενώ το 20 % θα διαθέτουν αντλίες θέρμανσης. Αντίστοιχα στον τομέα των μεταφορών προβλέπεται ότι ένα στα τρία νέα οχήματα το 2026-2030 θα είναι ηλεκτρικό και το 0,8 % θα λειτουργούν με υδρογόνο.
Το νέο ΕΣΕΚ θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ακολούθως θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.