Ρεύμα: Πρωτιά ακρίβειας για την Ελλάδα στις επιχειρήσεις, τρίτη θέση στα νοικοκυριά
Στους πρωταθλητές της ακρίβειας σε ό,τι αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα κατατάσσεται η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στην τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν για το α’ τρίμηνο του 2022 και τα οποία επεξεργάστηκε το Παρατηρητήριο Αγοράς Ενέργειας της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το οποίο σημαδεύτηκε από την εισβολή στην Ουκρανία, η χώρα μας κατακτά την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις τιμές προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος προς τις επιχειρήσεις, παρουσιάζοντας αύξηση 242%, αφήνοντας την Ολλανδία και την Ισπανία στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα.
Για τις επιχειρήσεις η λιανική τιμή στην Ελλάδα στο πρώτο 3μηνο είναι στο 0,40 ευρώ/KWh, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι στο 0,18 ευρώ/KWh.
Η Ελλάδα κατακτά επίσης το «χάλκινο μετάλλιο» στην ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά, καθώς η τιμή προμήθειας του ρεύματος αυξήθηκε, σύμφωνα πάντα με την έκθεση της Κομισιόν, κατά 111%, με τις δύο πρώτες θέσεις να κατακτούν και πάλι Ολλανδία και Ισπανία.
Ο μέσος όρος της Ε.Ε. στη λιανική τιμή του ρεύματος για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται στο 0,29 ευρώ/KWh, συμπεριλαμβανομένων τελών και φόρων. Στην Ελλάδα, στο πρώτο τρίμηνο ήταν στο 0,35 ευρώ/KWh την κιλοβατώρα, με την Ισπανία στην πρώτη θέση (0,51 ευρώ/KWh) και την Ιταλία να ακολουθεί (0,42 ευρώ/KWh).
Η έκθεση της Κομισιόν δείχνει, παράλληλα, ότι η Ελλάδα είναι στο πρώτο τρίμηνο του 2022 η τρίτη ακριβότερη χώρα στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Το χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος στο διάστημα αυτό σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 343%, σχεδόν, δηλαδή, τρεισήμισι φορές πάνω.
Η Ελλάδα είχε μέση χονδρεμπορική τιμή στο τρίμηνο στα 237,8 ευρώ τη μεγαβατώρα, μετά την Ιταλία (248,8 ευρώ/MWh) και τη Μάλτα (239,2 ευρώ/MWh). Τη χαμηλότερη τιμή εμφανίζει, κλασικά, η Πολωνία, με 134 ευρώ τη μεγαβατώρα.
Στο ίδιο διάστημα ενισχύθηκε το μερίδιο του φυσικού αερίου φθάνοντας το 18% έναντι 15% στο πρώτο τρίμηνο του 2021.
Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουν άλλα κράτη-μέλη για να αντιμετωπίσουν πιθανές διαταραχές στην προμήθεια φυσικού αερίου, η Ελλάδα ενδέχεται στα επόμενα δύο χρόνια να αυξήσει κατά 50% την εξόρυξη λιγνίτη, ως προσωρινό μέτρο.