Ρεύμα: Εθνικό σχέδιο σε 5 άξονες για να πέσουν οι τιμές - Τι θα ανακοινώσει σήμερα στις 19.00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Το περίγραμμα της πολυεπίπεδης -όπως χαρακτηρίζεται- κυβερνητικής παρέμβασης στην ενεργειακή κρίση θα παρουσιάσει σήμερα στις 19.00 το απόγευμα ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους Έλληνες πολίτες. Αύριο Παρασκευή, στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη γενική γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Την παρουσίαση θα συντονίσει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να κατέληξε χθες το μεσημέρι, στην τελευταία σύσκεψη που έκανε για το θέμα με μόνο τρία κυβερνητικά στελέχη να μετέχουν (ο οικονομικός του σύμβουλος Αλέξης Πατέλης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική, Θάνος Πετραλιάς) στην τελική μορφή αυτού που θα ονομάσει «Εθνικό Σχέδιο Στήριξης Νοικοκυριών και Επιχειρήσεων» έναντι της ακρίβειας. Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση στο Instagram του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, με την οποία προαναγγέλλει πως έρχεται μεγάλο «ψαλίδι» στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Η παρέμβαση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ημερησίας» θα κινηθεί στους εξής άξονες:Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
- «Πλαφόν» στην τιμή της χονδρικής: Ουσιαστικά θα τεθεί ανώτατο όριο στην τιμή της χονδρικής από τον Ιούνιο, με σκοπό να αδρανοποιηθεί η περίφημη «ρήτρα αναπροσαρμογής», την οποία επικαλούνταν οι εταιρείες παροχής ενέργειας προκειμένου να αυξάνουν τους λογαριασμούς. Εάν οι τιμές αγοράς πρώτων υλών κινηθούν πάνω από το ανώτατο όριο, η Πολιτεία θα καλύπτει τη διαφορά, όχι όμως αυτόματα, αλλά κατόπιν διερεύνησης και ελέγχου.
- Επιδότηση στην τιμή της λιανικής: Πέραν του «μαχαιριού» στη χονδρική, έρχεται και επιδότηση στη λιανική ήδη από τον Μάιο, με τρόπους που θα εξηγήσουν οι υπουργοί αύριο. Το καινούργιο εδώ είναι ότι υπάρχει πληροφορία που αναφέρεται στην αναδρομικότητα του μέτρου, χωρίς όμως να γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό (τι ποσοστό των λογαριασμών θα επιδοτείται και πώς) και σε ποιο βάθος χρόνου (αν, δηλαδή, θα αφορά τους τελευταίους πολύ αυξημένους λογαριασμούς ή αν η αναδρομικότητα θα εκτείνεται και πιο πίσω, στις απαρχές του κύματος ακρίβειας το φθινόπωρο του 2021). Για παράδειγμα, η αναδρομικότητα θα μπορούσε να αφορά την επιδότηση των λογαριασμών για την κατανάλωση πάνω από τις 300 κιλοβατώρες. Τα μέτρα αυτά υπολογίζονται από το υπουργείο Οικονομικών για ένα διάστημα έως το τέλος του 2022 σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Το συνολικό κόστος του Εθνικού Σχεδίου εκτιμάται έως τα τέλη του 2022 να αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ.
- Η στήριξη θα είναι οριζόντια: Εως τώρα η στήριξη αφορούσε όσους έκαναν κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες, ενώ με το «Εθνικό Σχέδιο Στήριξης Νοικοκυριών και Επιχειρήσεων» η επιδότηση θα αφορά οριζόντια όλους τους καταναλωτές, οικιακούς και επαγγελματικούς και όλα τα ακίνητα, δηλαδή, όχι μόνο στην πρώτη κατοικία αλλά και εξοχικά κ.λπ.
- Οι επιδοτήσεις που δίνονται έως τώρα, θα συνεχιστούν: Κάθε μορφής οικονομική στήριξη που έχει δοθεί στοχευμένα από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα θα συνεχιστεί, καθώς η περαιτέρω στήριξη όσων έχουν πραγματικό πρόβλημα κρίνεται απαραίτητη και εφικτή με βάση τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας.
- Αποκοπές ρεύματος μόνο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές: Ουσιαστικά σταματούν για τους καταναλωτές που προφανώς δεν μπορούν να εξοφλήσουν αμέσως τους λογαριασμούς τους οι αποκοπές ρεύματος. Ωστόσο, δεν διακόπτονται τελείως, προκειμένου να μην υπάρξει νέο κύμα στρατηγικών κακοπληρωτών, που θα «κρυφτούν» πίσω από τη συνολική απαγόρευση αποκοπών και δεν θα πληρώνουν, ενώ μπορούν. Πάντως με έναν τρόπο όσοι έχουν πρόβλημα στην αποπληρωμή των υπέρογκων λογαριασμών, θα προστατεύονται.