Ρεύμα: «Ανάσα» για τα νοικοκυριά - Χαμηλότερες χρεώσεις για τον Απρίλιο
Οι υποχώρηση των τιμών χονδρεμπορικής φέρνει και το τέλος των επιδοτήσεων στα τιμολόγια ρεύματος.

Ο Απρίλιος φέρνει μειώσεις στο «πράσινο» τιμολόγιο, καθώς η τιμή χονδρεμπορικής τον Μάρτιο υποχώρησε σημαντικά κατά 32%. Αυτή η πτώση αναμένεται να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές ρεύματος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κυρίως από ανεξάρτητους παρόχους, οι οποίοι είχαν αυξήσει τις τιμές τους τον Μάρτιο.
Αντίθετα, οι καθετοποιημένοι πάροχοι δεν αναμένεται να μειώσουν τις τιμές τους, καθώς διατήρησαν σταθερές τις χρεώσεις τους τον Μάρτιο, απορροφώντας την αύξηση της χονδρεμπορικής κατά 14%. Οι τέσσερις μεγάλες εταιρείες προμήθειας επέλεξαν να συγκρατήσουν τις τιμές λιανικής μέσω εκπτώσεων, διατηρώντας τις χρεώσεις τους στην περιοχή των 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα, όπως και τον Φεβρουάριο.
Για τον Απρίλιο, αναμένεται να συνεχίσουν την ίδια στρατηγική σταθερότητας, διατηρώντας το «πράσινο» τιμολόγιο στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς επιπλέον εκπτώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Protergia, η οποία ανακοίνωσε ότι το «πράσινο» οικιακό τιμολόγιο Value Special θα παραμείνει στα 0,159 €/KWh για 10ο συνεχόμενο μήνα.
Η περίοδος των χαμηλών τιμών ενέργειας
Η άνοιξη σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου χαμηλών τιμών ενέργειας, λόγω της μειωμένης ζήτησης ρεύματος και της αυξημένης παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Η μέση τιμή χονδρεμπορικής τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στα 105 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μειωμένη κατά 32% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, όταν είχε φτάσει στα 154,09 ευρώ ανά μεγαβατώρα – ένα ιστορικό υψηλό δύο ετών.
Η πτώση των τιμών αποδίδεται στις υψηλότερες θερμοκρασίες, που περιόρισαν τη ζήτηση για θέρμανση, καθώς και στην αυξημένη παραγωγή ΑΠΕ. Σε αρκετές περιπτώσεις, η τιμή ενέργειας έφτασε κοντά στο μηδέν, με τη χαμηλότερη τιμή να αγγίζει τα 0,04 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Μάρτιο, έναντι 15 ευρώ τον Φεβρουάριο.
Επιπτώσεις και περικοπές στην «πράσινη» παραγωγή
Οι μειωμένες τιμές ενέργειας τον Απρίλιο είναι ευνοϊκές για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, ενώ περιορίζουν την ανάγκη κρατικών επιδοτήσεων. Ωστόσο, δημιουργούν προκλήσεις για τους παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας , θέτοντας ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα των επενδύσεών τους.
Για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ηλεκτρικού συστήματος σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, οι διαχειριστές του δικτύου (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) εφαρμόζουν αναγκαστικές περικοπές στην παραγωγή ΑΠΕ. Το μεγάλο στοίχημα είναι η συμμόρφωση των παραγωγών της Ομάδας Β, ισχύος περίπου 3,5 GW, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγχει εξ αποστάσεως την παραγωγή τους.
Δοκιμαστικές περικοπές προγραμματίζονται για την Κυριακή 6 Απριλίου, ενώ στις 7 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου. Επιπλέον, ενόψει του Πάσχα (18-20 Απριλίου), θα εξεταστούν πρόσθετα μέτρα για τη διατήρηση της ευστάθειας του συστήματος, καθώς η μειωμένη ζήτηση αναμένεται να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στην αγορά.