Revenge Porn: Αύξηση 66% στις καταγγελίες το 2021 - Και ανήλικα θύματα ανάμεσα στα περιστατικά που έχουν καταγγελθεί
Μπορεί η εκδικητική πορνογραφία (Revenge Porn) να θεωρείται παγκόσμια μάστιγα στη χώρα μας όμως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος άρχισε να καταχωρίζει τα περιστατικά ως εκδικητική πορνογραφία μόλις το 2020, όπου ο αριθμός των περιστατικών κυμάνθηκε επίσης σε υψηλά επίπεδα.
Αποκαλυπτικά στοιχεία από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Πλοήγησης (Safeline.gr) και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για ανάλογα περιστατικά στην Ελλάδα φέρνει στη δημοσιότητα έρευνά της «Καθημερινής». Ειδικότερ,α σύμφωνα με στοιχεία από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μόνο το 2021 έχουν καταγραφεί 13 περιστατικά. Στις οκτώ περιπτώσεις τα θύματα είναι ενήλικα, ενώ στις υπόλοιπες καταγράφονται πέντε ανήλικα θύματα.
Όπως τονίζεται, τα περισσότερα περιστατικά αφορούν συνήθως σε αγνώστους δράστες, ενώ δεν αποτυπώνεται το σύνολο του φαινόμενου διότι σε πολλές περιπτώσεις οι μηνύσεις κατατίθενται στα κατά τόπους Τμήματα Ασφαλείας. Τα προς έρευνα περιστατικά, αφορούν συνήθως Παραβίαση Προσωπικών Δεδομένων, πορνογραφία και παράνομη βία.
Αύξηση 66% στις καταγγελίες
Την ίδια ώρα, δραματική αύξηση της τάξης του 66%, σε σχέση με το 2020, παρουσιάζουν οι καταγγελίες για δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο υλικού σεξουαλικού περιεχομένου χωρίς συγκατάθεση, σύμφωνα με τη Safeline μία από τις τρεις δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που στόχο έχει την καταπολέμηση κάθε είδους παράνομου περιεχομένου στο ίντερνετ.
Παράλληλα, το 30% των θυτών από αυτές τις καταγγελίες προχωρούν και σε εκβιασμό των θυμάτων.
Λόγω αύξησης τέτοιων φαινομένων η Αρχής Προστασίας Δεδομένων διενεργεί ήδη έρευνες για καταγγελλόμενα περιστατικά και σύμφωνα με πληροφορίες βάζει στο «στόχαστρο» την υπόθεση του Στάθη Παναγιωτόπουλου.
Οδηγίες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την αντιμετώπιση περιστατικών σεξουαλικής βίας και εκμετάλλευσης
- Καταγγείλτε το
- Κρατήστε αποδεικτικά
- Μιλήστε σε φίλους και οικογένεια
- Ζητήστε ψυχολογική υποστήριξη
Για οποιοδήποτε θέμα αφορά παραβατική συμπεριφορά μέσω Διαδικτύου, επικοινωνήστε με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τους ακόλουθους τρόπους:
– Τηλέφωνο: 11188
– Fax: 213-1527471
– Email: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
– μέσω του portal στη διεύθυνση: https://goo.gl/vOHdVb
– Ταχυδρομική διεύθυνση: Λ. Αλεξάνδρας 173, Τ.Κ. 11522, Αθήνα
Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος:
– Τηλέφωνο: 11188
– Fax: 213-1527666
– Email: ydheve@cybercrimeunit.gov.gr
– Ταχυδρομική διεύθυνση: Μοναστηρίου 326, Τ.Κ. 54 121, Θεσσαλονίκη