Restart στις σχέσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ: Η παρουσία Μπάιντεν στις Βρυξέλλες έφερε παγκόσμια ανακούφιση
Δεν είναι άγνωστο ότι η παρουσία του Τζο Μπάιντεν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 14/6 στις Βρυξέλλες, προκάλεσε ιδιαίτερη ανακούφιση τους δυτικούς ηγέτες καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρείται παλιός γνώριμος και γνώστης των απαιτήσεων της πολύπλοκης ατζέντας της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Σε σχέση με τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δυναμίτιζε τις συναντήσεις με την αλαζονική συμπεριφορά του και με τις βαριές εκφράσεις όπως «το ΝΑΤΟ είναι ξεπερασμένο», ο Τζο Μπάιντεν, επιχείρησε να διώξει τα «φαντάσματα» του παρελθόντος και να χαράξει με το καλημέρα την νέα πορεία των ΗΠΑ με τους συμμάχους της. Ο ισχυρός άνδρας των Δημοκρατικών ανέφερε πως «Θέλω να γνωρίζει όλη Ευρώπη ότι η Αμερική είναι εδώ», τονίζοντας μάλιστα ότι η εν λόγω συμμαχία είναι «κρίσιμης σημασίας» για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Η αλήθεια είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει και πολύ χρόνο στη διάθεσή του, αν αναλογιστούμε ότι οι κύριοι αντίπαλοι του ΝΑΤΟ είναι οι υπερδυνάμεις της Ρωσίας και της Κίνας. Η απουσία των ΗΠΑ από την διεθνή σκηνή τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια έδωσε μεγάλα πατήματα στους εχθρούς της και πλεονεκτήματα που δύσκολα θα χάσουν. Ας μην ξεχνάμε ότι εντός της συμμαχίας, η 2η σε στρατιωτικό προσωπικό δύναμη και 7η σε οικονομία, Τουρκία, εξοπλίστηκε με τους ρωσικούς πυραύλους S-400, αγνοώντας πλήρως τις συνέπειες ενώ δεν είναι λίγες και οι χώρες που δεν τηρούν την συμφωνία να δαπανούν το 2% του ετήσιου ΑΕΠ τους, για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.
Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 14/6, η αξιοπιστία της Ατλαντικής Συμμαχίας βρισκόταν στο ναδίρ. Παρόλα αυτά, ο Τζο Μπάιντεν έστειλε σαφή μηνύματα τόσο προς τους προέδρους των κρατών-μελών της όσο και προς τα αντίπαλα στρατόπεδα, γεγονός που ανέτρεψε τα αρνητικά δεδομένα. Όλοι οι ηγέτες συμφώνησαν για την ενίσχυση της συλλογικής άμυνας, κάλεσαν με αυστηρό ύφος την Ρωσία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και επιτέλους έγινε επίσημα λόγος για την Κίνα και τις «πυρηνικές» της φιλοδοξίες.
Όσον αφορά τα ελληνικά συμφέροντα, ο Αμερικανός ηγέτης, αν και φάνηκε ιδιαίτερα ήρεμος με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα θα πρέπει να βρει τρόπο να διώξει τους S-400, μένοντας έτσι σταθερός στις θέσεις του. Η αλήθεια είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος θέλησε να ξεγελάσει για ακόμη φορά έναν πλανητάρχη, όπως συνήθιζε στο παρελθόν. Όμως η στάση του «όλα καλά» δεν έπεισε ούτε τον ίδιο του τον εαυτό και αν αναλογιστούμε τις σχέσεις των δύο ανδρών και τις βαριές κουβέντες που αντάλλαξαν τους προηγούμενους μήνες «ο Ερντογάν έχει αίμα στα χέρια του» και «ο Μπάιντεν βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα του 2016», εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι η συζήτησή τους ξεκίνησε από μηδενική βάση με απώτερο σκοπό την βελτίωση των Αμερικανοτουρκικών σχέσεων σε βάθος χρόνου.
Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι οι σκληρές κυρώσεις μέσω του Αμερικανικού νόμου CAATSA, ισχύουν ακόμη για την Τουρκία ενώ πρόσφατα υπήρξε και το «ηχηρό χαστούκι» με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, γεγονός που προκάλεσε ψυχρολουσία στην Άγκυρα.
Η παρουσία του Τζο Μπάιντεν έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη Σύνοδο και όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές ο κύριος στόχος είναι το ΝΑΤΟ να γίνει ο κορυφαίος διεθνής οργανισμός για τη διατήρηση και τη διαμόρφωση της διεθνούς τάξης αλλά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ο ίδιος ο Γ.Γ της Ατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε πως ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για το ΝΑΤΟ ενώ σχετικά με την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Μπάιντεν, την χαρακτήρισε «πολύ καλή», εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίησή του. Όπως ήταν λογικό, το κύριο θέμα της Συνόδου, ήταν οι προκλήσεις της Κίνας και της Ρωσίας. Ο Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις επόμενες κινήσεις του και πλέον τα μάτια όλων μας είναι στραμμένα στο πρώτο τετ α τετ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, στις 16 Ιουνίου στην Γενεύη.
Για πρώτη φορά ύστερα από μια ταραχώδη τετραετία, η Δύση μπορεί να να βασιστεί ξανά στις αποφάσεις ενός Αμερικανού προέδρου και μπορεί να βλέπει με περισσότερη αισιοδοξία και ανακούφιση τις εξελίξεις...