Ρένα Δούρου: «Δεν θέλουμε ρεβάνς καταθέτουμε προτάσεις»
“Μετά τα χθεσινά γεγονότα, υπάρχει ένα πριν και ένα μετά» επισήμανε η κ. Δούρου «Πλέον οι συμπολίτες μας αντιλαμβάνονται τι σημαίνει κυβέρνηση Μητσοτάκη και επιτελικό κράτος. Τι σημαίνει αριστεία στην πράξη. Έχουμε μια πρωτεύουσα ευρωπαϊκής χώρας παραδομένη στο χάος, με κυβέρνηση στο ρόλο σχολιαστή που απλά παρατηρεί χιλιάδες πολίτες να εγκλωβίζονται στους δρόμους της πόλης. Όχι στα βουνά. Στην καρδιά της πρωτεύουσας. Στη Μεσογείων, στην Αττική οδό αλλά και στο αεροδρόμιο, όπου αποκλείστηκαν συμπολίτες μας και επισκέπτες. Και αυτή η κατάσταση έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης. Που είναι άφαντος τις τελευταίες 24 ώρες”.
“Το Σύνταγμά μας σοφά ορίζει ποιου αρμοδιότητα είναι η προστασία των περιουσιών και των ζωών των κατοίκων της χώρας. Σε καμία περίπτωση δεν ορίζει τους παραχωρησιούχους και αν δεν απατώμαι το ίδιο ισχύει για όλες της χώρες της ΕΕ της Κύπρου συμπεριλαμβανομένης. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι πρόκειται για φτηνές δικαιολογίες”, είπε η ίδια.
“Η χθεσινή ενημέρωση της κυβέρνησης, χωρίς μάλιστα τη δυνατότητα να θέσουν οι δημοσιογράφοι ερωτήσεις, ήταν η επιβεβαίωση της αποτυχίας. Ακούσαμε τον υπουργό Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, τον κ. Περιφερειάρχη, να περιγράφουν ένα παράλληλο σύμπαν, την ώρα που οι χιλιάδες συμπολίτες μας ήσαν εγκλωβισμένοι σε κεντρικούς δρόμους”, υπογράμμισε η Ρένα Δούρου.
“Τόσο σε επίπεδο περιφερειακού συμβουλίου όσο και κοινοβουλίου, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και η Δύναμη Ζωής, έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε στο σχεδιασμό δράσης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας”, συνέχισε η ίδια, προσθέτοντας ότι “το μόνο που έχει αλλάξει λόγω covid, είναι η σύσταση Υπουργείου για την Πολιτικής Προστασία που ονομάστηκε Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας”. “Το αν έχει πετύχει το εγχείρημα ήδη το έχουν αντιληφθεί οι πολίτες της Αττικής. Είτε πρόκειται για τις φωτιές του καλοκαιριού είτε μετά την μεταγραφή νέου Υπουργού με τις τελευταίες πλημμύρες στην Αττική, τον Μπάλο και φυσικά την χιονόπτωση της 'Ελπίδας”.
Η Ρένα Δούρου εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν άλλαξε τίποτε στον σχεδιασμό πολιτικής προστασίας : “Δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 ένας υποτιθέμενος νέος “Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων”, που στην ουσία άλλαξε μόνο τη δομή της ΓΓΠΠ και διόριζε εθνικό και περιφερειακούς συντονιστές πολιτικής προστασίας, για την Αττική δεν έχουμε αντιληφθεί τι ακριβώς κάνει. Και τελικά το νόμο τον ανέστειλε η ίδια κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2020 με μία απλή ΠΝΠ, έτσι ώστε όπως παραδέχεται και η ΓΓΠΠ να ισχύει το προηγούμενο σύστημα Πολιτικής Προστασίας με τα προβλήματα που αναδείχθηκαν δυστυχώς στην πράξη. Πλήρης ομολογία ότι η κυβέρνηση δεν άλλαξε τίποτα”.
Η ίδια, μεταξύ άλλων, παρατήρησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει καταθέσει δύο φορές πρόταση για να αλλάξει ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων. “Εμείς στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ως Δύναμη Ζωής, με ερωτήσεις και επερωτήσεις έχουμε προτάξει θέματα για πολιτική προστασία και την υγειονομική κρίση”, θυμίζοντας την κατάθεση “εναλλακτικού, έκτακτης ανάγκης προϋπολογισμού, του κορωνοπροϋπολογισμού”. “Για να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της υγειονομικής, κλιματικής και κοινωνικής κρίσης”.
Βασικά σημεία της συνέντευξης της Ρένας Δούρου
• Από το 2019 έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε. Θυμίζω ότι Δεκέμβριο του 2019 εγκλωβίστηκαν συμπολίτες μας για ώρες στη Μαλακάσα και τότε έφταιγε η Νέα Οδός. Με τη Μήδεια άφησαν τους δρόμους χωρίς αλάτι, χωρίς εκχιονιστικά, και τους έφταιγε ο ΔΕΔΔΗΕ.
• Και σήμερα έχουμε καταλήξει του Περιφερειάρχη να του φταίει ο ΔΕΔΔΗΕ, της κυβέρνησης ο παραχωρησιούχος”, είπε χαρακτηριστικά.
• Για την Αττική οδό ο αρμόδιος υπουργός μας είπε ότι φταίει ο παραχωρησιούχος, για την Λ. Κατεχάκη, για τη Λ. Μεσογείων, για τη Λ. Μαραθώνος ποιος φταίει;
• Φέτος σε αυτή τη χιονόπτωση που μας δοκιμάζει όλους και όλες, αν και με πρόβλεψη μίας εβδομάδας, άφησαν τελευταία στιγμή την απόφαση για να κλείσουν τα σχολεία, άφησαν τους δήμους χωρίς αλάτι και πόζαραν με εκχιονιστικά 4 επί 4, που διαφημίστηκαν ως θηρία, για τα οποία η σημερινή Διοίκηση θα πρέπει να εξηγήσει και με τις είδους προμήθεια αποκτήθηκαν.
• Περιορισμένες επιχειρήσεις διάσωσης δεν έχει την αρμοδιότητα να κάνει η Περιφέρεια αφού διάσωση κάνουν ειδικά σώματα όπως η ΕΜΑΚ.
• Δεν είμαι από τους πολιτικούς που θέλουν να υποκαταστήσουν τη Δικαιοσύνη.
• Αν ως Αξιωματική Αντιπολίτευση είτε σε επίπεδο Περιφέρειας είτε σε εθνικό επίπεδο, θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα, δεν μπορούμε να το κάνουμε ούτε με ρεβανσισμό, ούτε με ελαφρότητα, για αυτό και καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις.