«Ράπισμα» για την Τουρκία η ακρόαση για τον διορισμό του πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα
«Κόλαφος» για την Τουρκία η τοποθέτηση του προέδρου της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας Τζιμ Ρις.


«Άστραψε και βρόντηξε» κατά της Τουρκίας ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της γερουσίας Τζιμ Ρις κατά την διάρκεια της ακρόασης στο Κογκρέσο για τον διορισμό του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα και προσωπικού φίλου του Ντόναλντ Τραμπ, Τομ Μπάρακ. «Η Τουρκία είναι μια χώρα προβληματική. Σας εύχομαι καλή τύχη με τους Τούρκους. Δεν είναι ο λαός το πρόβλημα είναι η ηγεσία της χώρας» είπε ο κ. Ρις απευθυνόμενος στον κ. Μπάρακ ο οποίος αποτελεί προσωπική επιλογή του Τραμπ για το πόστο στην Άγκυρα. Ο γερουσιαστής Μπιλ Χάγκερτι στην εισαγωγή του για τον Τομ Μπάρακ σημείωσε πως «η Αμερική χρειάζεται διπλωματικούς ηγέτες στο εξωτερικό που να ξέρουν πώς να κάνουν συμφωνίες και να υποστηρίζουν σταθερά τα αμερικανικά συμφέροντα». Από την πλευρά του ο κ. Μπάρακ είπε: «είναι τιμή μου να είμαι υποψήφιος πρέσβης σε μια χώρα σύμμαχο, σε στρατηγικό σημείο, σημαντική ναυτική και αεροπορική δύναμη, που πληρώνει το μερίδιο της στο ΝΑΤΟ»
Ο businessman Τομ Μπάρακ βλέπει την Τουρκία ως επιχείρηση
Στα χνάρια του Αμερικανού προέδρου, ο φίλος και μελλοντικός πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα βλέπει το εν λόγο πόστο ως μια καλή ευκαιρία για…business! Είπε μάλιστα: «έχω επαφή με την Τουρκία ως businessman, υπάρχουν σίγουρα ευκαιρίες. Πρέπει να δούμε την μεγάλη εικόνα, πρέπει να καταλάβουμε ποιες είναι οι προτεραιότητές μας και να δούμε ποιες είναι οι προτεραιότητες των Τούρκων. Ειρήνη, ευημερία, ασφάλεια είναι το μήνυμα του προέδρου Τραμπ και αυτό θα επιδιώξω και εγώ από το πόστο του πρέσβη». Για τον κ. Μπαράκ οι εμπορικές σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ αποτελούν προτεραιότητα. «Στην Τουρκία υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια. Είναι συνεργασία κλειδί το κομμάτι της ενέργειας» σημείωσε. Πάντως, αναφορικά με τα μαχητικά F-35 που διακαώς θέλει να πάρει η Τουρκία, ο ίδιος απέφυγε να πάρει θέση αναγνωρίζοντας όμως ότι: «η κατοχή του πυραυλικού συστήματος S400 από την Τουρκία είναι ζήτημα από τότε που αποκτήθηκε το 2016. Γνωρίζω ότι η επιβολή των κυρώσεων για τα F35 είναι μια διακομματική διαδικασία και όχι απλά μια προεδρική απόφαση»
«Στενό μαρκάρισμα» της επιτροπής για θέματα ελευθεριών
Καταπέλτης ήταν ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν κατά της Τουρκίας για την σύλληψη Ιμάμογλου αλλά και δημοσιογράφων στην Τουρκία: «Ο Ερντογάν κάνει λόγο για σταθερότητα, αλλά να σας θυμίσω ότι την σταθερότητα επικαλούνται όλα τα δικτατορικά καθεστώτα στην αρχή» είπε ο κ. Βαν Χόλεν. Στον ίδιο τόνο και η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν η οποία έθεσε το ζήτημα της σύλληψης της Τουρκάλας φοιτήτριας στην Βοστόνη. Απευθυνόμενη στον υποψήφιο πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία του είπε: «κύριε Μπάρακ φαντάζομαι όπως προστατεύονται τα δικαιώματα των Αμερικανών πολιτών όταν βρίσκονται σε ξένο έδαφος συμφωνείται ότι πρέπει οι συλλήψεις αλλοδαπών να συνάδουν με τον νόμο».
Μήνυμα Μπάρακ στην Τουρκία: «Μην τα βάλετε με τον Τραμπ, δεν είναι έξυπνο»
Ο κ. Μπάρακ φαίνεται αποφασισμένος να υπηρετήσει την ατζέντα Τραμπ στην Τουρκία με βασικό σύνθημα: «η Αμερική πρώτα» σε φλέγοντα ζητήματα όπως για παράδειγμα η Συρία: «Από το χάος έρχεται η ευκαιρία (η πτώση του Άσαντ), ευθυγραμμιζόμαστε με Τουρκία στον πόλεμο κατά του ISIS και του PKK, θα φέρω στο τραπέζι των συνομιλιών όλα τα μέρη για κοινή πολιτική στο θέμα της Συρίας. Τώρα είναι η στιγμή» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς για την στήριξη του Ερντογάν προς την Χαμάς που οι ΗΠΑ έχουν ανακηρύξει τρομοκρατική οργάνωση ο ίδιος είπε πως θα συνεχίσει τον διάλογο με την Άγκυρα «για να καταλάβουμε ποιες είναι οι προτεραιότητες της Τουρκικής κυβέρνησης». Αναφορικά με το Διεθνές δικαστήριο της Χάγης και τα εντάλματα συλλήψεων για ισραηλινούς που στηρίζει η Τουρκία αλλά όχι ο Τραμπ, όταν ρωτήθηκε πως σκοπεύει να χειριστεί το θέμα ο κ. Μπάρακ έστειλε μήνυμα στην Τουρκία: «Μην τα βάλετε με τον Τραμπ δεν θα ήταν και πολύ έξυπνο. Θα εξαντλήσω όλες τις διπλωματίες οδούς. Πιστεύω ότι μπορώ να πείσω την Τουρκία ότι για το δικό τους καλό θα πρέπει να αποτελούν έναν καλό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ».