Ραντάρ στις ανεμογεννήτριες βάζει η Γερμανία - Ο απίθανος λόγος για αυτή την κίνηση
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εντείνει τις ανησυχίες για την ασφάλεια στα ευρωπαϊκά ύδατα, με επιθέσεις σε υποδομές και την ανακάλυψη γηρασμένων πετρελαιοφόρων.

Τα αιολικά πάρκα στα ανοιχτά της βόρειας γερμανικής ακτής κλήθηκαν να εγκαταστήσουν εγκαταστάσεις ραντάρ σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η επιτήρηση πλοίων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ανακοίνωσε την Τετάρτη η ομοσπονδιακή ναυτιλιακή αρχή.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εντείνει τις ανησυχίες για την ασφάλεια στα ευρωπαϊκά ύδατα, με επιθέσεις σε υποδομές και την ανακάλυψη γηρασμένων πετρελαιοφόρων.
Οι γερμανικές αρχές κίνησαν πρόσφατα τελωνειακή διαδικασία μετά τη ρυμούλκηση του σκάφους Eventin, το οποίο εντοπίστηκε να παρασύρεται στα γερμανικά ύδατα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει ότι το δεξαμενόπλοιο αποτελεί μέρος ενός «σκιώδεις στόλου» που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να παρακάμψει τις πετρελαϊκές κυρώσεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ορισμένα πλοία μπορεί να έχουν απενεργοποιημένα τα συστήματα πλοήγησης, ανέφεραν οι αρχές, και η ακτοφυλακή της Φινλανδίας ανέφερε πέρυσι διαταραχές στα σήματα δορυφορικής πλοήγησης στη Βαλτική Θάλασσα και ορισμένα δεξαμενόπλοια παραπλάνησαν τα δεδομένα τοποθεσίας τους.
Ένας εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής ναυτιλιακής υπηρεσίας της Γερμανίας, BSH, επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εφημερίδας Bild ότι ζητήθηκε από υπεράκτια αιολικά πάρκα να εγκαταστήσουν ραντάρ.
Τα πρότυπα του 2025, που δημοσιεύθηκαν από την BSH στα τέλη Ιανουαρίου, καλούν τους χειριστές αιολικών πάρκων να εγκαταστήσουν υπερσύγχρονα συστήματα ραντάρ σε κατάλληλες δομές και να παραδώσουν τα συλλεγμένα δεδομένα στις αρχές.
«Τα δεδομένα χρησιμοποιούνται κυρίως για την ασφάλεια των διαδρομών μεταφοράς», δήλωσε στην Bild ο αξιωματούχος της BSH, Nico Nolte, προσθέτοντας ότι παραδίδονται επίσης στο ομοσπονδιακό κέντρο θαλάσσιας ασφάλειας στο λιμάνι του Cuxhaven. Η αρχή είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια και την ασφάλεια των γερμανικών ακτών.
Οι εταιρείες που λειτουργούν αιολικά πάρκα στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα περιλαμβάνουν τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας EnBW και RWE. Η Γερμανία προετοιμάζεται για σημαντικές επενδύσεις στην ασφάλεια και την άμυνα, μετά από μια συνταγματική μεταρρύθμιση που προωθήθηκε από τα κόμματα που επιδιώκουν να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση. Η μεταρρύθμιση επιτρέπει πρακτικά απεριόριστες δαπάνες σε αυτούς τους τομείς.