Ράνια Σβίγκου: Ο Μητσοτάκης είναι υπόλογος και υπεύθυνος, κάθε προσπάθεια συγκάλυψης θα πέσει στο κενό
Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ράνια Σβίγκου χαρακτηρίζει τον Κ. Μητσοτάκη υπόλογο και υπεύθυνο για το ελληνικό Γουότεργκεϊτ, τονίζοντας ότι οι ημέρες που θεωρούσε ότι είναι παντοδύναμος κι ανέλεγκτος έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. «Κάθε προσπάθεια συγκάλυψης θα πέσει στο κενό. Όλα θα έρθουν στο φως» υπογραμμίζει, ενώ, όπως τονίζει, χρειάζεται ένας ανένδοτος δημοκρατικός αγώνας, «γιατί αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να φύγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να επανέλθει στη χώρα μας η νομιμότητα»
Σας κάλυψαν οι απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση της Παρασκευής στη Βουλή;
Ο Κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Κρύφτηκε πίσω από κάποιους δήθεν λόγους «εθνικής ασφαλείας» για να μην απαντήσει σχετικά με τους λόγους της παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη. Δεν είπε λέξη για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη ούτε για το πότε ενημερώθηκε για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη ούτε για το πόσοι και ποιοι παρακολουθούνται επί της διακυβέρνησής του. Ήταν μια ομιλία λάσπης και fake news, τα οποία διαψεύστηκαν, μάλιστα, μετά από λίγα λεπτά, καθώς και μια αποτυχημένη προσπάθεια συμψηφισμού, στηριγμένη στη λογική τού «όλοι ίδιοι είναι» ή του «αυτά συμβαίνουν και αλλού». Οι πολίτες δεν πήραν καμία απάντηση, αλλά αντιλήφθηκαν, για άλλη μια φορά, τον φόβο, τη δεινή θέση αλλά και την καθεστωτική λογική του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έφτασε στο σημείο να ταυτίσει τη θέση του ως πρωθυπουργός με την τύχη της χώρας. Οι ημέρες που θεωρούσε ότι είναι παντοδύναμος κι ανέλεγκτος έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Τι εννοείτε όταν λέτε ότι ο πρωθυπουργός φέρει την πολιτική, και όχι μόνο, ευθύνη για το σκάνδαλο των υποκλοπών;
Οι υποκλοπές που γίνονται κατά παράβαση του συντάγματος δεν είναι απλώς ένα λάθος ή ένα πολιτικό σφάλμα, όπως είπε την Παρασκευή στη Βουλή ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά μια αξιόποινη πράξη. Όσο κι αν προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες από το πρόσωπό του, «παραιτώντας» τον διοικητή της ΕΥΠ και τον ανιψιό του και εξ απορρήτων του Γ. Δημητριάδη, δεν θα τα καταφέρει. Αυτός είναι που πήρε υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ, μαζί με την ΕΡΤ και το ΑΠΕ, με μια από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησής του το καλοκαίρι του ’19. Αυτός είναι που άλλαξε τον νόμο για να μπορεί να διοριστεί ο εκλεκτός του Π. Κοντολέων στην ΕΥΠ. Αυτός είναι ο ιθύνων νους της παραΕΥΠ της Μαξίμου Α.Ε. και υπεύθυνος για την πρωτοφανή δημοκρατική εκτροπή και την ωμή παραβίαση του συντάγματος, που μόλις τώρα έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται. Ο Κ. Μητσοτάκης προσωπικά είναι υπόλογος και υπεύθυνος. Ό,τι κι αν κάνουν ο ίδιος και τα στελέχη του, το ελληνικό Γουότεργκεϊτ έχει την υπογραφή και το ονοματεπώνυμό του. Κάθε προσπάθεια συγκάλυψης θα πέσει στο κενό. Όλα θα έρθουν στο φως.
Τι στάση θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τη διερεύνηση του σκανδάλου;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο πολιτικό και κοινοβουλευτικό μέσο. Δεν πρέπει να υπάρξουν καμία χρονοτριβή και καμία προσπάθεια δήθεν συμψηφισμού. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια για τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη, για το ποιοι παρακολουθούνται από το καθεστώς Μητσοτάκη και για ποιους λόγους. Και θα τη μάθει. Είναι απαραίτητο για τη δημοκρατία και για τη χώρα. Προς αυτήν την κατεύθυνση, θα πρέπει άμεσα να καταργηθεί το άρθρο 87 του Ν. 4790/21, με το οποίο απαγορεύτηκε η γνωστοποίηση της διενέργειας άρσης απορρήτου από την ΕΥΠ για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Επιπροσθέτως, πέρα από την Εξεταστική Επιτροπή που θα συστηθεί από την παρούσα Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει ήδη δεσμευτεί και για τη διενέργεια Προανακριτικής Επιτροπής από την επόμενη Βουλή, η οποία θα διαθέτει προοδευτική πλειοψηφία, για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη και για να αποκατασταθούν η λειτουργία και το κύρος των δημοκρατικών θεσμών.
Ράνια Σβίγκου
Βλέπουμε ότι τόσο η αποκάλυψη των παρακολουθήσεων Ανδρουλάκη και Κουκάκη όσο και η διαχείριση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου έχουν εγείρει αντιδράσεις σε ένα ευρύ φάσμα προσωπικοτήτων, από πολιτικούς έως νομικούς, ακαδημαϊκούς και φυσικά στους πολίτες. Εκτιμάτε ότι υπάρχουν συνθήκες διαμόρφωσης ενός μετώπου κατά της κυβέρνησης και ειδικότερα κατά του Κ. Μητσοτάκη;
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιανόητο σκάνδαλο που θα οδηγούσε σε παραίτηση την εμπλεκόμενη κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. Σε μια υπόθεση που πλήττει τον πυρήνα του δημοκρατικού πολιτεύματος, και γι’ αυτό η αντίδραση ενάντια σε αυτήν την πρωτοφανή εκτροπή αποτελεί καθήκον κάθε δημοκρατικού πολίτη, ανεξάρτητα από την πολιτική του ένταξη. Όσο διαρκεί το καθεστώς Μητσοτάκη, όλοι κι όλες είμαστε δυνάμει ύποπτοι και ύποπτες, και βέβαια αυτό ισχύει και για τους εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού λαού, αφού «a priori κανείς δεν εξαιρείται» από τη δυνατότητα άρσης του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών του, όπως επανέλαβε και ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή. Η συζήτηση στη Βουλή επιβεβαίωσε την πολιτική απομόνωση του Κ. Μητσοτάκη. Η δημιουργία και η ενδυνάμωση ενός πολύπλευρου μετώπου για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, των θεσμών, του συντάγματος αποτελούν αυτήν τη στιγμή μια επείγουσα αναγκαιότητα. Χρειάζεται ένας ανένδοτος δημοκρατικός αγώνας, γιατί αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να φύγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να επανέλθει στη χώρα μας η νομιμότητα.
Στο πολιτικό πεδίο, πιστεύετε ότι πλέον διαμορφώνεται ένα πιο εύφορο έδαφος για σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων που μπορούν να οδηγήσουν στη συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης; Πώς σχολιάζετε τα σενάρια αντικατάστασης του Κ. Μητσοτάκη με έναν «Έλληνα Ντράγκι»;
Αυτό που έχουν ανάγκη η κοινωνία και ο τόπος είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και όχι λύσεις παρασκηνίου για να μην εκφραστεί η λαϊκή βούληση. Απέναντι στην κατάλυση στοιχειωδών εγγυήσεων του κράτους δικαίου, η οποία έρχεται να προστεθεί στη δραματική κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι πολίτες, με την πολύπλευρη οικονομική και ενεργειακή κρίση και κρίση ακρίβειας, οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον ελληνικό λαό. Γίνεται πια κατανοητό από όλους ότι δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, που να βασίζεται σε μια στέρεα προγραμματική συμφωνία μπορεί να αποκαταστήσει τους θεσμούς και τη νομιμότητα, και να πάρει μια σειρά από επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, ελάφρυνσης των νοικοκυριών και της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών.
Ενόψει ΔΕΘ, ποιοι θα είναι οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα; Διότι η οικονομία και ο βαρύς ενεργειακά χειμώνας που προβλέπεται είναι που κρίνουν και τις εξελίξεις στο τέλος.
Η αντιμετώπιση της πολύπλευρης οικονομικής, ενεργειακής κρίσης και της κρίσης ακρίβειας θα έχει φυσικά κεντρικό ρόλο στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Με σχέδιο παρεμβάσεων για να ανασχεθεί αποτελεσματικά η ακρίβεια και να πάψει το πάρτι της κρατικής επιδότησης της αισχροκέρδειας. Με μέτρα, όπως η δραστική μείωση των λογαριασμών του ρεύματος, η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και του ΕΦΚ στα κατώτατα ευρωπαϊκά όρια, η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, το ξήλωμα των καρτέλ. Με έναν ισχυρό ρόλο του κράτους ως αναχώματος απέναντι στην ενεργειακή φτώχεια. Με το να ξαναγίνει δημόσια η ΔΕΗ. Με μια κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.
Το επικαιροποιημένο και κοστολογημένο πρόγραμμά μας θα δίνει βάρος στη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, στη ρύθμιση των χρεών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του αγροτικού κόσμου. Ταυτόχρονα, θα περιλαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και του κράτους πρόνοιας, γιατί η πρόσβαση όλων των πολιτών στη δημόσια δωρεάν ποιοτική Υγεία και Παιδεία είναι κοινωνικό δικαίωμα. Γιατί χρειαζόμαστε ένα νέο ΕΣΥ, με την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά και με την αύξηση των μισθών. Αλλά και μια νέα δημόσια Παιδεία, με την αναβάθμιση του ρόλου του Λυκείου, με την αύξηση του προϋπολογισμού για τα δημόσια πανεπιστήμια, με την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.
Και βέβαια, ύψιστη προτεραιότητα θα έχει η επιστροφή των εργασιακών δικαιωμάτων που καταργήθηκαν ή περιορίστηκαν από τους νεοφιλελεύθερους και αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως το οκτάωρο, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η αιτιολογημένη απόλυση, η επανίδρυση και ενδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Τέλος, θα δοθεί βάρος στη νεολαία και στα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπως αυτό της στέγασης. Για να ξαναγυρίσουν η ελπίδα και η προοπτική, για ένα κοινωνικά δίκαιο, οικολογικά βιώσιμο μέλλον, χωρίς ανισότητες και αποκλεισμούς, μακριά από νεοφιλελεύθερες εμμονές και καθεστωτικές πρακτικές, όπως αυτές που ζούμε τα τελευταία χρόνια.