«Ramstein Flag 24»: Και επίσημα εκτός η Τουρκία – Το βίντεο της Πολεμικής Αεροπορίας
Και επίσημα εκτός της μεγάλης νατοϊκής άσκησης η Τουρκία που επιχείρησε να αμφισβητήσει τον ελληνικό εναέριο χώρο χωρίς να τα καταφέρει.
Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφά για τη μεγάλη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ «Ramstein Flag 24» και τις πρώτα μαχητικά από τις συμμαχικές χώρες να έχουν προσγειωθεί στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας, εκτός και επίσημα βρίσκεται η τουρκική Πολεμική Αεροπορία.
Στο βίντεο της πολυεθνικής άσκησης εμφανίζονται οι χώρες που τα μαχητικά αεροσκάφη τους από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 11 Οκτωβρίου θα επιχειρούν από την 117 Πτέρυγα Μάχης, με την Τουρκία να απουσιάζει.
Η «Ramstein Flag 24» είναι μια άσκηση υψηλού επιπέδου, σχεδιασμένη να ενισχύσει τις ικανότητες τακτικής λήψης αποφάσεων των Κοινών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε ένα σύνθετο και δυναμικό επιχειρησιακό περιβάλλον με κύριο στόχο να ενισχύσει τη συνεργασία, τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητα, τη δέσμευση και την ικανότητα της Συμμαχίας. Η άσκηση περιλαμβάνει περισσότερα από 140 αεροσκάφη 4ης, 4.5 και 5ης γενιάς από 13 συμμαχικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των F35, F16 Viper και Rafale.
«Εκπαιδεύσου όπως μάχεσαι»
Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η Συμμαχία, μέσω της Διοίκησης Συμμαχικής Αεροπορίας, εφαρμόζει τις αρχές της καθιερωμένης από τις ΗΠΑ σειράς ασκήσεων «Flag» σε άσκηση ζωντανής πτήσης (LIVEX) του ΝΑΤΟ στη λογική «εκπαιδεύσου όπως μάχεσαι».
Ένα από τα σημεία εστίασης της «Ramstein Flag 2024» θα είναι η δοκιμή τακτικών άρνησης περιοχής/αντι-πρόσβασης (A2AD). Αυτές μπορεί να χρειαστούν όταν οι πιλότοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνδυάσουν την αποτρεπτική αξία μιας εξόρμησης εναέριας «αστυνόμευσης» με την τακτική αξία της πραγματικής άσκησης.
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα επιχείρησε να αμφισβητήσει τον ελληνικό εναέριο χώρο για τον οποίο υπεύθυνο είναι το FIR Αθηνών ως νατοϊκό, υποβάλλοντας σχέδια πτήσης για τα μαχητικά αεροσκάφη της απευθείας στο ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πάγια τακτική η οποία προβλέπει ότι τα σχέδια πτήσης υποβάλλονται στη χώρα που φιλοξενεί την άσκηση. Άμεση ήταν η απάντηση της ελληνικής πλευράς η οποία κατέστησε σαφές ότι η παραπάνω ενέργεια δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς αμφισβητεί ευθέως την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.