Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ - Άρχισε η διάσπαση με Σκουρλέτη, Βούτση
Δεδομένη θεωρείται η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ με τα στελέχη της Ομπρέλας να αποχωρούν μαζικά σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ωστόσο, οι αποχωρήσεις μεμονωμένων αλλά κεντρικών στελεχών ξεκίνησε σήμερα με τον Πάνο Σκουρλέτη και Νίκο Βούτση.
Την πόρτα της εξόδου της Κουμουνδούρου θα διαβούν μεταξύ άλλων οι πρώην υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας και Ανδρέας Ξανθός. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ανακοίνωσε την αποχωρησή του με ένα σκληρό κείμενο και ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης.
Η αποχώρηση Σκουρλέτη
Την επιστολή με την οποία ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα ο Πάνος Σκουρλέτης ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει τις επόμενες ώρες και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σκουρλέτης σημειώνει ότι «μετά το 2019 έγιναν επιλογές που τελικώς οδήγησαν στην ήττα του 2023 και μας έφεραν στο σημείο η ΝΔ να παίζει χωρίς αντίπαλο και κατέστησαν το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συνείδηση των πολιτών, συνώνυμο της αναξιοπιστίας».
Χαρακτηρίζει ως «αποκορύφωμα της απόλυτης ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» το συνέδριο το 2022 καθώς και την ψήφιση του τελευταίου καταστατικού του κόμματος που άνοιξε τον δρόμο στην εκλογή του Στ. Κασσελάκη.
Κάνει λόγο για «σχέδιο αποαριστεροποίησης που θα οδηγήσει στο τέλος της παρουσίας στην Ελλάδα της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς μετά από πάνω από μισό αιώνα παρουσίας».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχείται σήμερα από αντιΣΥΡΙΖΑ, λαϊκίστικες και κεντροδεξιές απόψεις», υπογραμμίζει ο Πάνος Σκουρλέτης και μιλά για έναν «αδιέξοδο, καταστροφικό δρόμο», που δεν είναι διατεθειμένος να τον ακολουθήσει, όπως γράφει χαρακτηριστικά.
Ακολούθησε ο Νίκος Βούτσης
Παρελθόν από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί από σήμερα, Παρασκευή 10/11 και ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κόμμα.
Όπως αναφέρει στην επιστολή του:
«Αγαπητή και αγαπητέ, γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σ. Ράνια Σβίγγου και σ. Γιώργο Βασιλειάδη,
Δεν θα παραστώ στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εφόσον με την παρούσα επιστολή μου δεν θα είμαι πλέον μέλος του κόμματος, του οποίου υπήρξα συνιδρυτής και συνδιαμορφωτής της ταυτότητας και των πολιτικών του μέχρι και σήμερα.
Εκτιμώ ότι το κόμμα μας, αντί της αναγκαίας ανασύνταξης με πανστρατιά όλων των δυνάμεων του, υφίσταται πλέον δυστυχώς μια κατάσταση που ποσομοιάζει σε πολιτική ανήκεστο βλάβη. Διαμορφώνεται, με αποκλειστική ευθύνη του νέου προέδρου και της περί αυτόν νέας ηγετικής ομάδας ένα κόμμα, που ανομολόγητα προσώρας απομακρύνεται από την Αριστερά και θα διαγκωνίζεται συν τω χρόνω στο χώρο του πολιτικού Κέντρου. Με προφανή αλλοίωση ιδεολογικών, ταυτοτικών αλλά και προγραμματικών ζητημάτων, τα οποία μέχρι πριν από λίγο καιρό αποτελούσαν το συλλογικό πλαίσιο αποφάσεων για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ανοικτού και αυτονόητα δημοκρατικού κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, διακυβέρνησης και κοινωνικών αγώνων, ικανό να υπερασπιστεί και να ανασυνθέσει τις καλύτερες παραδόσεις της Αριστεράς.
Είναι ώρα ευθύνης για όλες και όλους μας και είμαι σίγουρος ότι καθένας με αγωνία θέλει να ασκήσει αυτήν την ευθύνη. Σε ότι με αφορά λαμβάνω την απόφασή μου με βάση τις αξίες της «ηθικής της ευθύνης» με την οποία προσπάθησα να συμπορευθούμε και να συμβάλω με απόψεις, πάντοτε μέσα στα όργανα του κόμματος. Όπως βεβαίως και με την υπεράσπισή τους στο δημόσιο χώρο και ιδιαίτερα μέσα στη Βουλή, εφ’ όλης της ύλης των κορυφαίων ζητημάτων, που προέκυψαν και ως Αξιωματική Αντιπολίτευση απέναντι στην πολιτική και το καθεστώς της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη.
Προφανώς, όλα τα παραπάνω είτε ως κινδύνους μετάλλαξης του κόμματος, είτε ως στοιχεία απολογιστικών στην πορεία μας και στη συζήτηση για τον αναγκαίο αναστοχασμό, θα έπρεπε και το έχουμε κάνει στο παρελθόν να τα συζητήσουμε συλλογικά και συντροφικά μέσα στο κόμμα μας. Επ’ αυτού μάλιστα νομίζω ότι δεν μπορεί κανείς να μου υποδείξει ότι λειτούργησα διαφορετικά και από ηγετικές θέσεις επί δεκαετίες.
Η παραπάνω όμως διαδικασία συλλογικής συζήτησης και σύνθεσης έχει καταστεί απαγορευτική με όρους πολιτικής ενσυναίσθησης και αξιοπρέπειας για πολλούς από εμάς.
Μέρα με τη μέρα τείνει να ηγεμονεύσει η κουλτούρα, αν είναι δυνατόν στο κόμμα της Ανανεωτικής Αριστεράς, για αναζήτηση ευθυνών σε διαχρονικούς δήθεν «υπονομευτές» που στοχοποιούνται ανοικτά με τα ονοματεπώνυμα δεκάδων βασικών στελεχών του κόμματος. Εξάλλου συντηρείται κλίμα για κυνήγι μαγισσών, κλίμα εχθροπάθειας και συνακόλουθα αναζήτησης του «αδιαμεσολάβητου Μεσσία», για τη συνεχή φυγή προς τα μπρος με την αποδοχή ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
Τα παραπάνω είναι γνωστά διότι και ιστορικά στην «εποχή των τεράτων» διαμόρφωναν το σχετικό «αφήγημα», που και στους χώρους της Αριστεράς αποτυπώθηκε σε καταδικασμένες εκ των υστέρων, γκρίζες και μαύρες σελίδες.
Ουδέποτε σιώπησα και στις σωστές και στις λάθος αποφάσεις ή και στις κριτικές ή ριζικές αντιπαραθέσεις, στις οποίες κατά καιρούς συμμετείχα.
Όλοι και όλες κρινόμαστε.
Νικόλαος Βούτσης».
Κασσελάκη: «Οι διαγραφές δεν είναι εύκολη απόφαση ούτε για μένα»
Το βασικό είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα «υγιές κόμμα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, σε δεύτερη παρέμβασή του σήμερα, Παρασκευή 10/11, στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο».
Ο κ. Κασσελάκης τόνισε την ανάγκη να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ η συντροφικότητα και η ανεκτικότητα και να μην προσβάλλουν κάποιοι τους συντρόφους τους. Σημείωσε, δε, ότι πρέπει «να αφουγκραστούμε τη βάση του κόμματος» που θέλει μια «κυβερνητική αριστερά».
Όσον αφορά, τέλος, τις διαγραφές/αποχωρήσεις σχολίασε πως «δεν είναι εύκολη απόφαση» ούτε γι' αυτόν.
Τι θα γίνει με Τσακαλώτο
Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο μόνος βουλευτής- προς το παρόν- που θα αποχωρήσει είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Βέβαια, δεν θεωρείται απίθανο να ακολουθήσουν και άλλοι τις επόμενες εβδομάδες.
Στους αποχωρήσαντες, οι οποίοι θα ξεπεράσουν τους 40 την Κ.Ε., συμπεριλαμβάνονται 9 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Πλην των προαναφερθέντων, σε αυτούς ανήκουν η Ανέτα Καββαδία, ο Πάνος Λάμπρου, η Κατερίνα Κνήτου, η Χάρις Ματσούκα και η Έφη Καλαμαρά, πρόσωπα που συνυπέγραψαν και το κείμενο των "1.300". Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω κείμενο έχουν υπογράψει επίσης και πρώην βουλευτές του κόμματος όπως η Μαρία Κανελλοπούλου, η Φωτεινή Βάκη, η Κατερίνα Ιγγλέζη, ο Χρήστος Μαντάς, ο Χρήστος Καραγιαννίδης, ο Φάνης Κουρεμπές, η πρώην Γ.Γ. ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη κ.α.