ΡΑΕ: Υπολογίζει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας στα 600 εκατομμύρια ευρώ! - Τι αναφέρει το πόρισμα
ΡΑΕ: Στο γραφείο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα βρίσκεται από την Παρασκευή 6 Μαΐου, το απόγευμα, το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του ot.gr και του δημοσιογράφου, Χρήστου Κολώνα, η ΡΑΕ μετά από συγκεκριμένη μεθοδολογία που ακολούθησε διαπίστωσε πως οι καθετοποιημένοι όμιλοι παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας εμφάνισαν υπερκέρδη της τάξης των 600 εκ. ευρώ μολονότι αυτά υπολογίζονταν από την αντιπολίτευση με τα δημοσιευμένα στοιχεία στα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ και από τους βιομηχανικούς καταναλωτές ενέργειας στα 240 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τον Μάρτιο!
Αυτά τα χρήματα, ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν μπήκαν όλα στα ταμεία των εταιρειών ενέργειας καθώς οι εταιρείες προχώρησαν την ίδια περίοδο σε τιμολογιακή πολιτική προς τους πελάτες τους, σύμφωνα με την οποία εφάρμοσαν εκπτώσεις ή σταθερά τιμολόγια σε μικρούς και μεγάλους καταναλωτές, με αποτέλεσμα στο τέλος αυτής της περιόδου να εμφανίζουν καθαρά έσοδα της τάξης των 100 με 200 εκ. ευρώ.
Το 80% των προαναφερόμενων μεγεθών αποδίδεται στη ΔΕΗ, η οποία έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, στην ηλεκτροπαραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.
Δύο κατηγορίες εκπτώσεων
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πόρισμα της ΡΑΕ συνοδεύεται από τη διαπίστωση πως οι καθετοποιημένοι όμιλοι ενέργειας παρείχαν δύο κατηγορίες εκπτώσεων, μετακυλίοντας έτσι τα όποια οφέλη στους καταναλωτές:
- Σε σταθερά τιμολόγια ρεύματος
Πρόκειται κυρίως για νοικοκυριά τα οποία αξιοποίησαν την ευκαιρία των ιδιαίτερα χαμηλών τιμολογίων ρεύματος που πρόσφεραν οι πάροχοι στους πελάτες. Πρόκειται για τιμές σε επίπεδα όπως 0,105 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Τα προϊόντα αυτά έχουν διάρκεια δύο χρόνια και ιδίως καθετοποιημένοι όμιλοι, όταν ξέσπασε η κρίση και τραβούσε σε διάρκεια βρέθηκαν να μπαίνουν μέσα.
Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται και συμβάσεις παρόχων προς επιχειρήσεις μέσης τάσης με τιμές κλειδωμένες για ένα και δύο χρόνια. Και σε αυτές τις περιπτώσεις οι προμηθευτές βρέθηκαν να ζημιώνονται, κατόπιν της εκρηκτικής ανόδου των τιμών φυσικού αερίου, ακόμη και σε διάστημα δύο ή τριών μηνών πριν λήξουν αυτές οι συμβάσεις.
- Σε εκπτώσεις επί των ονομαστικών τιμών
Πρόκειται για την τακτική που ακολούθησαν οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας παρέχοντας έξτρα εκπτώσεις στους καταναλωτές επί των ονομαστικών τιμολογίων.
Αυτές κινούνταν πριν την έναρξη της κρίσης σε επίπεδα ακόμη και 45% (έκπτωση συνέπειας) αλλά και στη διάρκεια της. Οι εταιρείες εκτός από τις εκπτώσεις συνέπειας πρόσφεραν και εκπτώσεις 30%, ως επιπλέον παροχή στις επιδοτήσεις που άρχισε να δίνει η κυβέρνηση από τον Οκτώβριο του 2021 κι έπειτα.
Στη συνέχεια κάποιοι προμηθευτές ενσωμάτωσαν τις δύο προαναφερόμενες εκπτώσεις σε μία. Είναι βέβαιο ότι το πόρισμα και οι παραδοχές που κάνει θα γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης και αμφισβήτησης.