ΡΑΕ πόρισμα: Σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τις τιμές στην αγορά της ενέργειας
Σήμερα, στις 12 Μαΐου προσέρχεται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την αλματώδη αύξηση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος. Αίτημα για την κλήση σε ακρόαση της ΡΑΕ έχουν υποβάλει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταγγέλλουν φαινόμενα αισχροκέρδειας και υπερκερδών στην αγορά ενέργειας σε βάρος των καταναλωτών.
Στην Βουλή ο Δαγούμας
Οσο το τοπίο γύρω από το ζήτημα των υπερεσόδων παραμένει θολό θα εξακολουθεί να πυροδοτεί την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνηση και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Χθες, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν αίτημα στη Βουλή για την άμεση κατάθεση, εντός της ημέρας, του Πορίσματος της ΡΑΕ, εν όψει της προγραμματισμένης ενημέρωσης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από τον πρόεδρο της αρμόδιας Αρχής, Αθανάσιο Δαγούμα αύριο. Οι βουλευτές επικαλούνται δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, καθώς και δημοσιεύματα κατά τα οποία το πόρισμα της ΡΑΕ βρίσκεται ήδη στη διάθεση της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ωστόσο, όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, «το πόρισμα δεν είναι διαθέσιμο προς αξιολόγηση από τους βουλευτές και την κοινωνία, τόσο ως προς τη μεθοδολογία όσο και ως προς τα συμπεράσματά του, για τα οποία υπάρχουν διαρροές επικοινωνιακού χαρακτήρα».
Η ΡΑΕ , προσδιορίζει τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών για το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και το πρώτο του 2022 σε 927 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει εάν από αυτά τα αφαιρεθούν 335 εκατ. που αντιστοιχούν στις εκπτώσεις που πρόσφερε η ΔΕΗ στους πελάτες της αλλά και οι λοιποί ηλεκτρπαραγωγοί από τον Αύγουστο του 2021 και έως τον Μάρτιο του 2022 σε αντιστάθμισμα της επιβάρυνσης από την Ρήτρα Αναπροσαρμογής που ενσωμάτωσε για πρώτη φορά στα τιμολόγιά της από τον ίδιο μήνα και έπειτα από υπόδειξη της ΡΑΕ.
Επίσης υπάρχουν και οι εκπτώσεις στην βιομηχανία, μέσω της οποίας στηρίζεται η βαριά βιομηχανία ανταγωνιστικά στην διεθνή αγορά.
Με την αφαίρεση αυτού του ποσού τα υπερέσοδα περιορίζονται σε 591 εκατ. ευρώ. Εάν αφαιρεθεί και το κόστος των σταθερών τιμολογίων των τεσσάρων καθετοποιημένων εταιριών τότε το ποσό που απομένει προς φορολόγησει υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι στα ταμεία του κράτους θα φτάσουν περί τα 270 εκατ. ευρώ.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα μεγέθη πάνω στα οποία ζητείται η εισφορά είναι μικτά κέρδη, όπως αναφέρει το πόρισμα και όχι καθαρά προ φόρων, που αποτελούν την φορολογητέα ύλη.
Για τις ιδιωτικές εταιρίες το πόρισμα μιλά για μικτά κέρδη από 50 - 40 εκατ για καθεμία από τις εταιρίες.