QatarGate: Σήμερα κρίνεται η προφυλάκιση της Εύας Καϊλή - Τι θα υποστηρίξει στην απολογία της
Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο προφυλάκισής της βρίσκεται σήμερα η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, καθώς το προδικαστικό συμβούλιο του Βελγίου αναμένεται να κρίνει αν η πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα περάσει το διάστημα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής της (δηλαδή 1-1.5 χρόνο) στις βιώσιμες φυλακές Χάρεν των Βρυξελλών ή θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.
Το δικαστικό συμβούλιο θα εξετάσει αν τηρήθηκαν όλοι οι δικονομικοί κανόνες κατά την προσαγωγή και σύλληψη της Εύας Καϊλή και αν η αποφυλάκισή της θα δημιουργήσει κίνδυνο συσκότισης της έρευνας.
Ένα από τα πιθανά σενάρια είναι αυτό της αποφυλάκισής της, υπό τον όρο της ηλεκτρονικής επιτήρησής της με το λεγόμενο βραχιολάκι.
Έως αργά χθες δεν είχε γίνει γνωστό εάν η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα παρίστατο στη διαδικασία ή εάν θα εκπροσωπούνταν από τον ελληνικής καταγωγής δικηγόρο της Αντρέ Ριζόπουλο, που έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες.
Αναβολή της απόφασης προτείνει ο Δημητρακόπουλος
Ωστόσο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ o Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε πως επικοινώνησε με τους Βέλγους δικηγόρους που εκπροσωπούν την Εύα Καϊλή στην υπόθεση του Κατάρ και τους πρότεινε να ζητήσουν αναβολή, καθώς σήμερα απεργούν οι υπάλληλοι των δικαστηρίων στο Βέλγιο και για τον λόγο αυτό μπορεί να προκληθεί καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης.
Σημειωτέον ότι μαζί με την κ. Καϊλή στο προδικαστικό τμήμα, αυτό δηλαδή που θα αποφασίσει σήμερα αν θα κριθούν ή όχι προφυλακιστέοι, θα οδηγηθούν ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ένας λομπίστας των Βρυξελλών και ο πρώην Ιταλός Ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος περιγράφεται ως ο ιθύνων νους της «παρέας».
Το δικαίωμα έφεσης
Οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα ασκήσουν έφεση εντός 24 ωρών, αν τελικά αποφασιστεί η παράταση της προφυλάκισης, που θα έχει ισχύ για έναν μήνα μέχρι να εξεταστεί εκ νέου. Η έφεση θα συζητηθεί εντός 15 ημερών.
Στο μεσοδιάστημα, ενδέχεται να προκύψει και δεύτερο δικαστικό μέτωπο για την Εύα Καϊλή. Αν τελικά αποφασιστεί η προφυλάκισή της, το βελγικό δικαστικό συμβούλιο θα συνεδριάζει μια φορά τον μήνα για την επανεξέταση της κράτησης.
Κατασχέθηκαν πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ
Οι βελγικές Αρχές εντόπισαν περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά κατά τη διάρκεια ερευνών που σχετίζονται με την έρευνα για τη διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας του Βελγίου στο Politico.
Το συνολικό οικονομικό ποσό, το οποίο εντόπισαν οι βελγικές Αρχές μέσα σε βαλίτσες, τσάντες και σακούλες στην κατοχή της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή και του πατέρα της ανέρχεται στις 750.000 ευρώ κι ενώ εξελίσσονται σε Αθήνα και Βρυξέλλες οι έρευνες με αμείωτο ρυθμό, για τον εντοπισμό περαιτέρω στοιχείων.
Η υπερασπιστική της γραμμή: «Δεν ήταν δικά της τα χρήματα»
Σε δηλώσεις του στο MEGA ο δικηγόρος, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας εξ ονόματος της Εύας Καϊλή, τόνισε ότι τα χρήματα που εντοπίστηκαν στο σπίτι της στις Βρυξέλλες δεν ήταν δικά της.
«Τα χρήματα όπως τα βλέπουμε είναι σοκαριστικά, όμως αυτές οι φωτογραφίες δεν λένε σε ποιον ανήκουν τα χρήματα», ανέφερε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σχολιάζοντας τη φωτογραφία – ντοκουμέντο με τα χρήματα.
Μάλιστα, ο κ. Δημητρακόπουλος συμπλήρωσε πως τα εν λόγω χρήματα είναι από κατασχέσεις σε σπίτια εννέα ατόμων, εκ των οποίων κρατούνται οι τέσσερις. «Ένα κομμάτι αυτών των χρημάτων εντοπίστηκε και στο σπίτι της κας Καϊλή» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως η ευρωβουλευτής έχει ξεκαθαρίσει πως δεν έχει δωροδοκηθεί από κανέναν.
«Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει εξηγήσεις σε ποιον ανήκαν αυτά τα χρήματα, γιατί βρέθηκαν στο σπίτι τους και τι εξυπηρετούσαν. Η Εύα Καϊλή δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα χρήματα» τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος, αδειάζοντας τον σύντροφό της: «Τα χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι και ο άνθρωπος που τα έβαλε ήταν ο σύζυγος ή σύντροφός της».
Αναφορικά με τα χρήματα στη βαλίτσα που έφερε μαζί του ο πατέρας της Εύας Καϊλή, ο δικηγόρος ισχυρίστηκε πως και αυτά ήταν του συντρόφου της ευρωβουλευτού.
«Το Κατάρ δεν είχε καμία ανάγκη να δώσει χρήματα ως δωροδοκία στην κα Καϊλή, διότι όταν εκείνη πήγε στο Κατάρ πήγε ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κα Μέτσολα, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την έστειλε στο Κατάρ» ανέφερε ακόμη ο κ. Δημητρακόπουλος.
Υπογράμμισε πως η Εύα Καϊλή δεν πήγε στο Κατάρ με δική της πρωτοβουλία αλλά ήταν εντολοδόχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Για να υπάρξει δωροδοκία και μετά ξέπλυμα μαύρου χρήματος πρέπει να αποδειχθεί πως τα χρήματα είναι από το Κατάρ, εάν δεν αποδειχθεί αυτό, δεν υπάρχει δωροδοκία κι ούτε ξέπλυμα. Και εάν δεν υπάρχουν αυτά, αθωώνεσαι» εξήγησε ο δικηγόρος.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μεταφέροντας τη δήλωση της Εύας Καϊλή μέσα από τη φυλακή των Βρυξελλών, από το 2019 ήταν σε εξέλιξη συζητήσεις από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Ενωση, με την τελευταία να επιθυμεί να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου, όπως το Κατάρ και το Κουβέιτ.
Η Εύα Καϊλή εμπλέκει τον Ζοζέπ Μπορέλ, την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον και τονίζει ότι όλα αυτά τα γνώριζε η πρόεδρος, Ρομπέρτα Μέτσολα.
Ερευνώνται 60 ευρωβουλευτές για χρηματισμό
Σύμφωνα με το MEGA, οι βελγικές Αρχές ερευνούν 60 ευρωβουλευτές για πιθανό χρηματισμό τους, όχι μόνο από το Κατάρ, αλλά και από άλλες χώρες που εξετάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στο σοσιαλιστικό κόμμα ανήκουν οι περισσότεροι από τους ευρωβουλευτές που ελέγχονται και ακολουθούν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό και τα νέα ακροδεξιά κόμματα.
Η έρευνα αναμένεται να επεκταθεί τις επόμενες ώρες. Να σημειωθεί πως χθες το απόγευμα της Τρίτης σφραγίστηκε και νέο γραφείο στο Ευρωκοινοβούλιο, μέλους της Επιτροπής Διεθνών και Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.
Το γραφείο της γυναίκας που σφραγίστηκε, η οποία διετέλεσε πρώην επικεφαλής σύμβουλος της ομάδας των Πρασίνων, ερευνάται από τις βελγικές Αρχές. Πηγές του Κοινοβουλίου, αναφέρουν ότι κατασχέθηκε υπολογιστικός εξοπλισμός σε σχέση με τις εργασίες της επιτροπής.