Qatar Gate: Ώρα αποφάσεων για την Εύα Καϊλή - Τι θα ισχυριστεί στην απολογία της προς τους Βέλγους δικαστές
Απολογείται από το πρωί στο δικαστικό μέγαρο των Βρυξελλών η Εύα Καϊλή για το «Qatar Gate», την υπόθεση για διαφθορά στην οποία ενέχεται το Κατάρ.
Η διαδικασία γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και να ολοκληρωθεί έως το μεσημέρι ενώ πλήθος δημοσιογράφων βρίσκεται από το πρωί συγκεντρωμένο έξω από τα δικαστήρια.
https://twitter.com/ezarkadoula/status/1605835183772422144?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1605835183772422144%7Ctwgr%5Eccdf471ef9afbb2b8c67d9b9e8d65cd4980f94e1%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fpolitikh%2Feya-kaili-apofasizoun-gia-tin-profylakisi-tis-dekades-dimosiografoi-ekso-apo-to-dikastiko-megaro%2F3667895%2F
https://twitter.com/ezarkadoula/status/1605829728807448577?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1605829728807448577%7Ctwgr%5Eccdf471ef9afbb2b8c67d9b9e8d65cd4980f94e1%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fpolitikh%2Feya-kaili-apofasizoun-gia-tin-profylakisi-tis-dekades-dimosiografoi-ekso-apo-to-dikastiko-megaro%2F3667895%2F
Εντός της ημέρας αναμένεται να γνωρίζουμε εάν η ελληνίδα ευρωβουλευτής θα συνεχίσει να παραμένει προφυλακισμένη στις φυλακές Χάρεν, ή εάν θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους ή με ηλεκτρονικό βραχιολάκι μέχρι τη δίκη της.
Χθες, Τετάρτη, και ο Έλληνας συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος μετέβη στις Βρυξέλλες όπου από κοινού με τον ελληνικής καταγωγής Βέλγο συνήγορο υπεράσπισής της, Αντρέ Ριζόπουλο και προετοίμασαν την Ελληνίδα ευρωβουλευτή επί ώρες για τη σημερινή της απολογία.
«Είναι προβληματισμένη. Αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της», είπε ο κ. Δημητρακόπουλος μετά από περίπου τέσσερις ώρες συνάντησης με την κ. Καϊλή. Από την πλευρά του ο κ. Ριζόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα τοποθετηθεί όταν η διαδικασία φθάσει στο τέλος της.
Στόχος των συνηγόρων υπεράσπισης της κ. Καϊλή είναι να πετύχουν τη μη προφυλάκισή της μέχρι τη δίκη.
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Καϊλή κατηγορείται για δωροδοκία, ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Στο χειρότερο σενάριο η πρώην Ελληνίδα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να καταδικαστεί σωρευτικά σε 15 χρόνια κάθειρξης.
Σύμφωνα με τα όσα μοιράστηκε με τους δημοσιογράφους ο Έλληνας δικηγόρος της, κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος, η υπερασπιστική της γραμμή θα κινείται στο πλαίσιο ότι είναι αθώα, ότι δεν γνώριζε για τις δραστηριότητες του συντρόφου της, ούτε όμως και για τη σχέση που είχε ο ίδιος με τον Πιερ Αντόνιο Παντζέρι και ότι η ίδια δρούσε πάντοτε με γνώμονα το ευρωπαϊκό συμφέρον βάσει των αρμοδιοτήτων της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε αυτό το σημείο, σημειώνουν οι ειδικοί, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τι στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους οι βελγικές δικαστικές αρχές.
«Έχουμε ισχυρά νομικά επιχειρήματα για να αφεθεί ελεύθερη. Ένας άνθρωπος που έχει χάσει την ελευθερία του είναι δυστυχής και όταν έχει και ένα παιδάκι δύο ετών που τον περιμένει, είναι ορφανό ουσιαστικά γιατί και ο πατέρας είναι στη φυλακή, είναι περισσότερο δυστυχισμένος. Θα πολεμήσουμε γιατί η κ. Καϊλή ούτε ύποπτη φυγής είναι, ούτε έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία», κατέληξε ο Μ. Δημητρακόπουλος και τόνισε ότι «με καθαρά νομικά κριτήρια, μπορώ να πω ότι έχω αισιοδοξία».
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα βελγικών και ιταλικών εφημερίδων, αμέσως μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, Φρ. Τζόρτζι, η Εύα Καϊλή ήταν σε πανικό.
Κατά τα ίδια δημοσιεύματα, η ευρωβουλευτής επιχείρησε να ειδοποιήσει τον «εγκέφαλο» του κυκλώματος, Αντόνιο Παντζέρι, και δύο ευρωβουλευτές, ενώ κάλεσε και τον πατέρα της να εξαφανίσει τα μετρητά. Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι της κ. Καϊλή κάνουν λόγο για μεροληπτική ερμηνεία των καταθέσεων.
Αποκαλύψεις Τζόρτζι και για Μαυριτανία
Όπως μετέδωσε η La Republica, o Ιταλός σύντροφος της Εύας Καϊλή κατά την περιγραφή του «σχεδίου του Κατάρ», στις εισαγγελικές αρχές, αναφέρθηκε σε ακόμα μία ΜΚΟ, ενώ αποκάλυψε ότι ήταν ύποπτος ο ρόλος της Μαυριτανίας. Στο μεταξύ σύμφωνα με άρθρο της ιταλικής Il Fatto Quotidiano, ο Τζόρτζι είπε ότι υπήρχε επίσης συμφωνία με τη Μαυριτανία, παρόμοια με αυτή με το Κατάρ και το Μαρόκο.
«Νοίκιασα το διαμέρισμά μου στον πρεσβευτή και αυτό αντιστοιχούσε σε: 1.500 ευρώ συν 300 ευρώ έξοδα. Ο Παντζέρι πήρε 25 χιλιάδες μετρητά. Ακόμα και στη Μαυριτανία έχουν πρόβλημα με την εικόνα τους. Προσέλαβαν τον Παντζέρι για να πάρουν συμβουλές για το τι να κάνουν. Πήγαμε στην πρεσβεία της Μαυριτανίας πριν από μια εβδομάδα και συναντήσαμε τον πρεσβευτή τους και τον Σαουδάραβα που ήθελε πληροφορίες για όσα λέγονται στο κοινοβούλιο της χώρας τους», τόνισε ο Ιταλός σύντροφος της Εύας Καϊλή.
Την ίδια ώρα η Il Fatto Quotidiano αποκαλύπτει μια κινηματογραφικού τύπου συνάντηση στις 10 Οκτωβρίου ανάμεσα στον Παντζέρι, τον Τζόρτζι και μια αντιπροσωπεία Καταριανών που βρισκόταν στις Βρυξέλλες και στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ.
Η συνάντηση φέρεται να πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Steigenberger Wiltcher's» το οποίο είναι διάσημο στο Βέλγιο για τους εύπορους πελάτες του. Μία ημέρα πριν τη συνάντηση στο ξενοδοχείο αυτό είχε καταλύσει η αποστολή από τη Ντόχα με επικεφαλής τον καταριανό υπουργό Εργασίας, Αλί μπιν Σαμίχ αλ Μάρι.
Η ομάδα των Καταριανών, η οποία είχε κλείσει τη σουίτα του 4ου ορόφου του ξενοδοχείου, είχε αφιχθεί στις Βρυξέλλες με στόχο μια κρίσιμη ακρόαση του υπουργού Εργασίας από την υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να απαντήσει σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο των προετοιμασιών για το Μουντιάλ.
«Ο αλ Μάρι ήθελε να προετοιμαστεί για την ακρόαση αυτή που θα πραγματοποιούνταν 30 ημέρες μετά την άφιξη του στις Βρυξέλλες και γι' αυτό βασίστηκε σε δύο συμβουλούς: Τον Φραντσέσκο Τζόρτζι και τον Αντόνιο Παντζέρι» αναφέρει η ιταλική ιστοσελίδα.
Το «δίδυμο» αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εμφανίστηκε στο ξενοδοχείο 24 ώρες μετά την άφιξη των Καταριανών. «Το ρολόι έδειχνε 6 το απόγευμα της 10ης Οκτωβρίου όταν ο Παντζέρι και ο Τζιόρτζι πέρασαν την είσοδο του ξενοδοχείου.
Ο πρώτος κρατούσε έναν λεπτό χαρτοφύλακα ενώ ο δεύτερος έσπρωχνε ένα καροτσάκι μέσα στο οποίο υπήρχε έαν παιδί - πιθανότατα το παιδί που είχε αποκτήσει με την Εύα Καϊλή» περιγράφει την αρχή της επίμαχης συνάντησης το δημοσίευμα.
Για τις βελγικές Αρχές, σημειώνει η ιταλική εφημερίδα, υπέρ του Μαρόκου ήταν και ο (σε διαθεσιμότητα πλέον) ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο, ο οποίος αντικατέστησε τον Παντζέρι.
Και όπως αποκαλύπτει ο Τζόρτζι, ένα αντίστοιχο σύστημα λειτουργούσε και στην περίπτωση του Μαρόκου. «Μέσω του πρεσβευτή στην Πολωνία Αμπντεραχίμ Άτμο, ο οποίος έφερνε χρήματα κάθε τόσο, αλλά όχι σε τακτική βάση», δήλωσε στις Αρχές ο Τζόρτζι και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ποσά μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Υπολογίζω το συνολικό ποσό σε 50.000 ευρώ. Ερχόταν στις Βρυξέλλες ή πηγαίναμε στο Παρίσι, στο διαμέρισμά του. Όταν πηγαίναμε να πάρουμε χρήματα, λέγαμε ότι πηγαίναμε να πάρουμε γραβάτες ή ρούχα», αποκάλυψε.
Οι τρεις ευρωβουλευτές που «δίνει» ο Παντζέρι
«Το σύνολο ήταν μεταβλητό, μου είναι δύσκολο να το υπολογίσω, αυτοί ήταν που αποφάσιζαν», φέρεται να είπε στους δικαστές ο Τζόρτζι. Φρόντιζε επίσης να μην αφήνει ίχνη, διαγράφοντας αριθμούς επαφών από το κινητό του τηλέφωνο.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη La Repubblica, ο Παντζέρι παραδέχθηκε, εν μέρει, τις κατηγορίες, αλλά επιχείρησε να υποβαθμίσει τον ρόλο του ως «εγκεφάλου» στο κύκλωμα.
«Ήταν συμφωνία του 2019 για 50.000 ευρώ» είπε ο Παντζέρι που συνεργάζεται με τις βελγικές αρχές επιδιώκοντας να πέσει στα μαλακά.
Παράλληλα, ο Παντζέρι φέρεται να έδωσε πληροφορίες για άλλους τρεις ευρωβουλευτές: για τον Κοτσολίνο, τον διάδοχό του επί της ουσίας, για τον Μαρκ Ταραμπέλα και τη Μαρία Αρένα.