Πυθαγόρειος Διατροφή: Συνταγή για μπουρέκια γλυκιάς κολοκύθας με τόφου - Γιατί την ακολουθεί η Θεοφανία Παπαθωμά
Πυθαγόρειος Διατροφή: Οι διατροφικοί κανόνες που ακολουθούσε ο Πυθαγόρας, συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών καθώς και την υγεία και ευρωστία του σύγχρονου ανθρώπου, ειδικότερα μετά την πανδημία.
Η «Πυθαγόρειος διατροφή» έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις σύγχρονες τάσεις vegan, vegetarian και υγιεινιστών. Η αξιοποίηση της είναι πολύ σημαντική ώστε να αναδειχθεί σήμερα ο πρωτογενής τομέας της χώρας αλλά και ο γαστρονομικό μας τουρισμός.
Το βιβλίο της δημοσιογράφου και συγγραφέως, Μαργαρίτα Ικαρίου, «ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Από την αρχαιότητα, στη σύγχρονη vegan τάση» μας παρουσιάζει ανάμεσα σε πολλά άλλα και 24 πρωτότυπες σύγχρονες vegan συνταγές του ex. chef και παγκόσμιου κριτή γαστρονομίας Ευάγγελου Μπιλιμπά βασισμένες στις αρχές της «Πυθαγορείου διατροφής» και με έμφαση στην ποιοτική αγροτική παραγωγή.
Συνταγή για Μπουρέκια γλυκιάς κολοκύθας με τόφου και πετιμέζι
από τον ex. Chef Eυάγγελο Μπιλιμπά
Υλικά
- 1 κιλό (ψημένη) γλυκιά κολοκύθα
- 3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 100 ml ελαιόλαδο
- 200 γρ. τόφου (τριμμένο στο χοντρό τρίφτη)
- 1 κ. γ. κανέλα
- 1 /2 κ. γ. μπαχάρι
- 1 /2 κ. γ. πιπέρι
- 100 γρ. ζάχαρη
- 300 ml. πετιμέζι
Παρασκευή της γέμισης
Κόβουμε την κολοκύθα σε μεγάλα κομμάτια και την ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει. Τη στραγγίζουμε και την αφήνουμε να βγάλει τα υγρά της. Ψιλοκόβουμε τρία κρεμμύδια και τα σοτάρουμε ελαφρά στο ελαιόλαδο, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε την κολοκύθα κι ανακατεύουμε τα υλικά για 4 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τόφου, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη.
Υλικά ζύμης
- 500 γρ. αλεύρι σκληρό
- χυμό ½ λεμονιού250 γρ. νερό
½ κ. γ. αλάτι
- ½ κ. γ. ζάχαρη
- 1 κ. σ. λάδι
- 250 γρ. βούτυρο καρύδας
Εκτέλεση
Μέσα σε λεκάνη ρίχνουμε το χυμό, το αλάτι, τη ζάχαρη, το λάδι και το νερό. Προσθέτετε το αλεύρι. Δημιουργούμε μια μαλακή ζύμη. Προσθέτουμε στο ζυμάρι το βούτυρο καρύδας. Ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Ανοίγουμε σε φύλλα πάχους 2 χιλιοστών.
Κόβουμε σε λωρίδες, λαδώνουμε κάθε μία λωρίδα ξεχωριστά. Απλώνουμε τη γέμιση κατά μήκος της λωρίδας, την τυλίγουμε και μετά, τη στρίβουμε σα «σαλιγκαράκι». Λαδώνουμε το ταψί. Περνάμε κάθε μπουρέκι με το πινέλο να λαδωθεί καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσάφι χρώμα. Σερβίρουμε με πετιμέζι.
Διατροφολογική ανάλυση του M.Med.Sc. κλινικού διαιτολόγου-διατροφολόγου Παναγιώτη Βαραγιάννη
- Θερμίδες 567 kcal/μερίδα
- Υδατάνθρακες 96 gr 32%Πρωτεΐνη 12 gr 25%
Λίπος 16 gr 25%
- Χοληστερίνη 0 mg 0%
- Κορεσμένα λιπ.οξ 7 gr 37%Νάτριο 310 mg 13%
- Φυτικές ίνες 5 gr 18%Βιταμίνη Α 9255 IU 185%
- Μαγγάνιο 1.3 mg 67%
- Σελήνιο 35 mcg 50%
*Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με τις US συνιστώμενες ημερήσιες συστάσεις για ενήλικες.
Διατροφικό σχόλιο: Η συνταγή αυτή είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, φυτικές ίνες, μαγγάνιο και σελήνιο, ενώ είναι χαμηλή σε χοληστερίνη. Το μαγγάνιο συμμετέχει στο μεταβολισμό του λίπους και των υδατανθράκων, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος. Το σελήνιο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Θεοφανία Παπαθωμά: Γιατί ακολουθώ την Πυθαγόρειο διατροφή
Πολλοί είναι οι celebrities σε ολόκληρο τον κόσμο που ακολουθούν πιστά τη συγκεκριμένη διατροφή. Μια από αυτές είναι και η ηθοποιός Θεοφανία Παπαθωμά η οποία πρωταγωνιστεί στη νέα σειρά «Μαύρο Ρόδο». Όπως είπε σε συνέντευξή της η αλλαγή στην εμφάνισή της και το μυστικό της «διαχρονικής» ομορφιάς της, οφείλεται στους διατροφικούς κανόνες της Πυθαγορείου διατροφής που ακολουθεί.
«Κάνω διατροφή. Ακολουθώ την Πυθαγόρειο διατροφή, η οποία είναι κατά 90% ωμοφαγία, είναι vegan διατροφή. Σίγουρα δεν ξενυχτάω, δεν πίνω δεν καπνίζω, από μικρή, όχι τώρα μόνο» ήταν η απάντηση της Θεοφανίας Παπαθωμά, η οποία έχει μυήσει και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας στις διατροφικές της συνήθειες.
Πυθαγόρειος Διατροφή: Μια έκδοση που συνδέει την αρχαιότητα με το σήμερα του τόπου μας
Πως οι διατροφικοί κανόνες που πρώτος θέσπισε ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Πυθαγόρας, συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών καθώς και την υγεία και ευρωστία του σύγχρονου ανθρώπου, ειδικότερα μετά την πανδημία; Πόσο έχει επηρεάσει η «Πυθαγόρειος διατροφή» τις σύγχρονες τάσεις vegan, vegetarian και υγιεινιστών; Πως και με ποιούς τρόπους μπορεί ο τόπος σήμερα να αξιοποιήσει την «Πυθαγόρειο διατροφή» ώστε να αναδείξει τον πρωτογενή της τομέα αλλά και τον γαστρονομικό τουρισμό; Πόσο απαντά η ορθή διαχείριση των ενδημικών προϊόντων αγροτοδιατροφής στη σύγχρονη διατροφική κρίση και την απειλή του υποσιτισμού;
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα απαντά η ολοκαίνουρια και πρωτοποριακή έκδοση «ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Από την αρχαιότητα, στη σύγχρονη vegan τάση» που υπογράφει η δημοσιογράφος και συγγραφέας, Μαργαρίτα Ικαρίου.
Πρόκειται για έναν πολυτελή, συλλεκτικό και καλαίσθητο τόμο, στον οποίο η δημοσιογράφος food & wine Μαργαρίτα Ικαρίου επιχειρεί ένα γεφύρωμα της φιλοσοφικής και πολιτιστικής αξίας της «Πυθαγορείου διατροφής» με την ανάδειξη των αγροτοδιατροφικών προϊόντων της πατρίδας μας και την παγκόσμια τάση για ποιότητα και όχι ποσότητα στη διατροφή.
Στην έκδοση, περιέχονται επίσης 24 πρωτότυπες σύγχρονες vegan συνταγές του ex. chef και παγκόσμιου κριτή γαστρονομίας Ευάγγελου Μπιλιμπά βασισμένες στις αρχές της «Πυθαγορείου διατροφής» και με έμφαση στην ποιοτική αγροτική παραγωγή.
Περιλαμβάνονται ακόμη διατροφολογικές αναλύσεις του M.Med.Sc. κλινικού διαιτολόγου-διατροφολόγου Παναγιώτη Βαραγιάννη σε κάθε συνταγή, αλλά και τα «μυστικά» της υγιεινής διατροφής και πως αυτά συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας και της μακροβιότητας του ανθρώπου. Οι φωτογραφικές αποτυπώσεις και το art design έγιναν από τον καλλιτεχνικό φωτογράφο Μάνο Σπανό. Το εισαγωγικό σημείωμα που περιγράφει την φιλοσοφική θεώρηση του μεγάλου φιλόσοφου και μαθηματικού Πυθαγόρα για την αξία της διατροφής και τους όρους που τη διέπουν, υπογράφει ο δημοσιογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» Σωτήρης Μαργιωρής.
Στόχος αυτής της έκδοσης είναι να προβάλλει την Ελλάδα ως έναν τόπο που εφαρμόζει την αρχαία φιλοσοφία της διατροφής στην γαστρονομική της ταυτότητα, αξιοποιώντας στο έπακρο τον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα, τοποθετεί τη γενέτειρα του Πυθαγόρα, τη Σάμο, στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη ως το μοναδικό νησί παγκοσμίως που εφάρμοζε κανόνες υγιεινής διατροφής από τον 6ο αιώνα π.Χ.
«Πυθαγόρειος Διατροφή: Από την αρχαιότητα στη σύγχρονη vegan τάση», εκδόσεων «Τerra Samia». (*Για να προμηθευτείτε το βιβλίο πανελλαδικά με αντικαταβολή, μπορείτε να επικοινωνείτε: terrasamia@faw.gr)