Πυρόπληκτοι - αποζημίωση: Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις
Σε τρία στάδια χωρίζονται οι φάσεις που αναμένεται να δοθούν οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους από τις πρόσφατες πυρκαγιές σε Αττική, Αρκαδία,Έυβοια, Μεσσηνία, Λακωνία και Ηλεία, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Αρχικά, προτεραιότητα θα δοθεί στις αποζημιώσεις για τις καταστροφές κατοικιών μόνιμών κατοίκων, των περιοχών που κατέστρεψαν οι πυρκαγιές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταγραφή των ζημιών σε κατοικίες έχει ήδη ολοκληρωθεί στην Αττική (καταγράφηκαν πάνω από 100 σπίτια με ολική ή μερική καταστροφή) στην Ηλεία (50 σπίτια) και προχωρά με ταχείς ρυθμούς, η καταγραφή και στην Εύβοια.
Πρώτη φάση και η πλατφόρμα
Η πρώτη φάση των αποζημιώσεων θα ξεκινήσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα (πιθανότατα την Τετάρτη) με το άνοιγμα της πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, "arogi.gov.gr” Εκεί θα κάνουν τις αιτήσεις τους οι πληγέντες και για τα κατεστραμμένα σπίτια τις επιχειρήσεις και καλλιέργειες. Σε αυτή την πρώτη φάση, οι αποζημιώσεις θα οριστούν με βάση τις δηλώσεις που θα κάνουν οι πληγέντες με δική τους ευθύνη. Αν "υπερβάλλουν" σε ότι αφορά την έκταση της ζημιάς, θα αναγκαστούν στην επόμενη φάση ,να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν.
Οι προκαταβολές που ορίστηκαν από 5000 έως και 14.000 ευρώ (μαζί με την αποζημίωση για καταστροφή της οικοσκευής) για τις κατοικίες και τις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές.
Σε ότι αφορά ειδικότερα τις επιχειρήσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες προβλέπεται πρόσθετη αποζημίωση από 2000 έως 8000 και για επιχειρήσεις και από 1000 ευρώ έως και 4000 ευρώ για τις καλλιέργειες.
Οι πρώτες αυτές αποζημιώσεις για τους πληγέντες αναμένεται να εκταμιευτούν μέχρι και το τέλος Αυγούστου.
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό η στεγαστική συνδρομή θα φτάσει τις 150.000 ευρώ από τα οποία θα είναι 80% κρατική επιχορήγηση και 20% άτοκο δάνεια με εγγύηση του δημοσίου ενώ για τις επιχειρήσεις τις κτηνοτροφικές ομάδες και τις καλλιέργειες θα καλυφθεί με κρατικούς πόρους το 70% της ζημιάς που υπέστησαν από τις πυρκαγιάς.
Η δεύτερη φάση
Μετά την εκταμίευση της πρώτης αρωγής, θα ακολουθήσει η ολοκληρωμένη εκτίμηση των ζημιών Σε ότι αφορά τις κατοικίες υπεύθυνο για την αποτίμηση των ζημιών θα είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενώ για τις επιχειρήσεις κτηνοτροφικές μονάδες και τις καλλιέργειες υπεύθυνες θα είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών σε συνεργασία και με τον ΕΛΓΑ.
Θα ανοίξουν φάκελοι με στοιχεία για την κάθε ιδιοκτησία που υπέστη ζημιές οι οποίοι μέσω των οποίων θα εγκρίνεται σταδιακά το υπόλοιπο της αποζημίωσης για κάθε δικαιούχο. Μετά την έγκριση του φακέλου για κάθε δικαιούχου, θα καταβάλλεται το υπόλοιπο της στεγαστικής συνδρομής, κατά περίπτωση ή το υπόλοιπο που θα συμπληρώνει το 70% της ζημιάς που υπέστη η επιχείρηση η κτηνοτροφική μονάδα ή η καλλιέργεια από τις πυρκαγιές.
Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε κάθε περίπτωση μέχρι και το τέλος τους χρόνου.
Η αποζημίωση των καλλιεργειών
Η αποτίμηση των ζημιών στις καλλιέργειες θα χρειαστεί ακόμη περισσότερο χρόνο. Για να αποτιμηθεί στο σύνολο της θα πρέπει να εξεταστεί πιο κομμάτι της κάθε καλλιέργειες μπορεί να είναι καρποφόρο τον επόμενο χρόνο, ώστε να γίνει πλήρης αποτίμηση της ζημιάς. Για παράδειγμα υπήρχαν ελαιώνες στην Εύβοια ή την Ηλεία και την Μεσσηνία οι οποίοι βρέθηκαν στην πορεία της πυρκαγιάς, οι οποίοι όμως καταστράφηκαν μόνο στις παρυφές τους επειδή είχαν καθαριστεί από τα ξερά χόρτα και άλλες οι οποίες καταστράφηκαν ολοκληρωτικά.
Την επόμενη άνοιξη και ανάλογα με το πόσο "ζωντανή" θα είναι η κάθε καλλιέργεια, θα αποτιμηθεί η ζημιά και ο κάθε πληγέντας αγρότης θα αποζημιωθεί σε ποσοστό έως και 70% της ζημιάς που υπέστη.
Για την Εύβοια
Ειδικά για την Βόρεια Εύβοια η οποία χτυπήθηκε περισσότερο από τις άλλες περιοχές από τις πυρκαγιές εκτός από την οριζόντια εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης για όλους τους κατοίκων των περιοχών αυτών θα υπάρξει και ειδική μέριμνα για τον τουριστικό τομέα
Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκαν από το υπουργείο τουρισμού ειδικά μέτρα για την Εύβοια η οποία θα πρωταγωνιστήσει στο πρόγραμμα "Τουρισμός για Όλους" από την επόμενη χρονιά (2022). Προτείνεται επίσης η ίδρυση ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων Εύβοιας στο Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού, ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα επιμόρφωσης στελεχών τουριστικών επιχειρήσεων και, μετά από το πέρας της αντιπυρικής περιόδου, η διοργάνωση ημερίδας για την ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού στην περιφέρεια Ευβοίας και τη γενικότερη συμβολή του τουρισμού στην αναγέννηση της περιοχής.