Πυρομετεωρολόγος σε Flash: «Κάθε αύριο ...χειρότερο από χθες! Έρχονται εξαιρετικά δύσκολες ημέρες!»
Ο Θοδωρής Γιάνναρος, Ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών- πυρομετεωρολόγος εξηγεί στο flash.gr γιατί έχουμε μπροστά μας ένα καλοκαίρι πάρα πολύ δύσκολο
Κάθε 10 λεπτά ξεπηδά και μια νέα φωτιά! 300 πυρκαγιές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις τελευταίες ώρες… Η πραγματικότητα αυτή, έρχεται να επιβεβαιώσει δυστυχώς πολύ σύντομα, τις προειδοποιήσεις και τους φόβους των πυρομετεωρολόγων, μετά τον καύσωνα που προηγήθηκε. Το «εκρηκτικό κοκτέιλ» της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών, έρχονται να συμπληρώσουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν κατά τόπους. Τα επόμενα δύο 24ωρα θα είναι κρίσιμα, δηλώνει στο Flash.gr, o κύριος Θοδωρής Γιάνναρος, Ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών- πυρομετεωρολόγος…
«Όταν εκδηλώθηκε η φωτιά στη Βάρης -Κορωπίου, οι άνεμοι ήταν στα 5 με 6 μποφόρ, τοπικά στα 7 μποφόρ και με ριπές οι οποίες -μέχρι αυτή την ώρα- φτάνουν τα 80 και 90 χιλιόμετρα την ώρα. Περιμένουμε να εξασθενήσουν, περίπου από τις 19.00. Θα έχουμε σταδιακή εξασθένιση, ωστόσο η ευφλεκτότητα, η ευκολία δηλαδή με την οποία παίρνουν φωτιά τα δασικά καύσιμα -η βλάστηση- θα παραμείνει υψηλή και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Και το δύσκολο είναι ότι και αύριο και μεθαύριο -και την Πέμπτη δηλαδή και την Παρασκευή- είναι εξαιρετικά δύσκολες ημέρες. Και αύριο θα έχουμε ισχυρούς ανέμους και ενδεχομένως και σε πιο εκτεταμένες γεωγραφικά περιοχές. Θα «απασχολήσουν» δηλαδή ένα μεγαλύτερο κομμάτι της Ανατολικής Ηπειρωτικής χώρας.»
Ο νέος μετεωρολογικός όρος που μπήκε στη ζωή μας, το “hot-dry-windy», δηλαδή η ζέστη, με την ξηρασία και τους ανέμους, φέρνει μαζί με τα μποφόρ και την αγωνία. Από την Τρίτη, τονίζει ο έγκριτος πυρομετεωρολόγος, επηρεαζόμαστε από αυτό το φαινόμενο. Έχουμε δηλαδή έναν συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών, όχι απαραίτητα σε επίπεδα καύσωνα, χαμηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας (δεν υπάρχει νερό στην ατμόσφαιρα) και πάρα πολύ ενισχυμένων ανέμων. Αυτοί οι τρεις παράγοντες, όταν ευθυγραμμίζονται και συνυπάρχουν, μεγιστοποιούν το ενδεχόμενο εάν κάπου υπάρξει δασική πυρκαγιά, αυτή να έχει πάρα πολύ μεγάλη ένταση. Μάλιστα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κύριος Γιάνναρος, υπό αυτές τις συνθήκες, κάθε αύριο είναι χειρότερο από το χθες!
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες δρουν σωρευτικά. Δηλαδή κάθε μια ημέρα που περνάει και είμαστε υπό την επίδραση τέτοιων φαινομένων, τύπου hot-dry-windy, κάθε αύριο είναι χειρότερο από το χθες! Όταν μιλάμε για πυρκαγιές οι οποίες εκδηλώνονται κάτω από αυτές τις συνθήκες και με μεγάλη συχνότητα, οδηγούμαστε στο να μιλάμε για μια νέα πραγματικότητα δασικών πυρκαγιών.
Αυτή η νέα πραγματικότητα περιλαμβάνει συνθήκες περιβαλλοντικές, πυρομετεωρολογικές οι οποίες είναι πάρα πολύ πιο φιλικές για τη φωτιά απ’ ότι ήταν στο παρελθόν. Επομένως θα πρέπει όλοι μας να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, αυτό είναι κάτι το οποίο θα συνεχίσω να το τονίζω, διότι πλέον η φωτιά δεν συμπεριφέρεται και δεν εξαπλώνεται με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφερόταν και εξαπλωνόταν πριν από 10 χρόνια για παράδειγμα. Το περιβάλλον την ευνοεί πάρα πολύ!
- Άρα είναι κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα;
Μέχρι και την Παρασκευή τουλάχιστον, με βάση τα τελευταία στοιχεία, ναι. Νομίζω ότι από το Σάββατο θα μπορούμε να έχουμε μια αποκλιμάκωση. Κυρίως λόγω της υποχώρησης της έντασης των ανέμων.»
«Οι mega-fires συχνότερες! Χρειάζεται ολικός επανασχεδιασμός στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών»
Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, δηλώνει στο Flash.gr, o Ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Και στο πολύ μακρινό παρελθόν -όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο- είχαμε κάποιες πολύ μεγάλες πυρκαγιές, τις μεγα-πυρκαγιές όπως ονομάζονται, όμως αυτό που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως είναι μια πολύ μεγάλη αύξηση στη συχνότητα με την οποία εμφανίζονται. Εμφανίζονται δηλαδή πλέον διαδοχικές χρονιές και με πάρα πολλά τέτοια επεισόδια πυρκαγιών, μέσα στη χρονιά. Αυτό είναι το πρωτόγνωρο και είναι πάρα πολύ δύσκολο για οποιοδήποτε δασοπυροσβεστικό μηχανισμό να τις διαχειριστεί, μας λέει…
«Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι χρειάζεται ολικός επανασχεδιασμός. Χρειαζόμαστε διαχείριση των δασικών πυρκαγιών. Δεν είναι όλες οι πυρκαγιές αντιμετωπίσιμες. Μια πυρκαγιά η οποία για παράδειγμα καθοδηγείται από τον άνεμο, ο οποίος μπορεί να πνέει από 7 και 8 μποφόρ, είναι πολύ δύσκολο να τη σταματήσεις κατά μέτωπο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και αδύνατο να τη σταματήσεις κατά μέτωπο. Εκεί χρειάζεσαι υποστήριξη , μέσω μιας ομάδας η οποία θα κάνει ανάλυση μιας φωτιάς και αυτό νομίζω ότι είναι και μια από τις προτάσεις του WWF σε μια δημοσίευση που έκαναν σχετικά με τα διδάγματα της φωτιάς στον Έβρο και στην οποία προτείνει ακριβώς αυτό. Και μάλιστα προτείνει μια ομάδα, με τη βοήθεια της οποίας, όταν θα έχεις μια, δύο, τρεις, τέσσερις μεγάλες φωτιές, να μπορείς να κάνεις μια διαχείριση για να δεις που μπορείς με ασφάλεια και αποδοτικότητα, να πας να τη σταματήσεις.
- Υπάρχει αυτή η ομάδα κύριε Γιάνναρε;
Απ’ όσο μπορώ να γνωρίζω, γιατί δεν είμαι μέσα στο συντονιστικό, ούτε στο θάλαμο των επιχειρήσεων, απ’ όσο γνωρίζω όχι.»
Το πιο κρίσιμο όμως απ’ όλα, είναι να δείξουμε υπευθυνότητα ως πολίτες, τονίζει ο κύριος Γιάνναρος, και να μην βάζουμε την πρώτη σπίθα που μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε μια ακόμη πυρκαγιά…
«Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας σε αυτή τη χώρα ότι οι πυρκαγιές καταρχήν δεν μπαίνουν από μόνες τους. Επομένως έχοντας αυτό το δύσκολο πυρομετεωρολογικό περιβάλλον, το οποίο ήταν γνωστό εδώ και μέρες ότι θα κληθούμε να το αντιμετωπίσουμε…είχαμε δηλαδή τον καύσωνα την προηγούμενη εβδομάδα , ακόμη πιο πίσω είχαμε υψηλές θερμοκρασίες , είχαμε τον χειμώνα ο οποίος δεν είχε νερό και χιόνια…ήταν δεδομένο λοιπόν, ότι έχουμε μπροστά μας ένα καλοκαίρι το οποίο θα είναι πάρα πολύ δύσκολο και δυστυχώς πράγματι τις ημέρες που διανύουμε οι συνθήκες είναι τέτοιες που αρκεί μια πάρα πολύ μικρή σπίθα για να μπορέσει η βλάστηση να πάρει φωτιά και στη συνέχεια καθοδηγούμενη και από τον άνεμο, στην προκειμένη περίπτωση, να έχουμε μια πυρκαγιά η οποία θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμη.
- Συνεπώς πολύ προσοχή μέχρι την Παρασκευή;
-Ακριβώς!»