Πυρκαγιές: Αλλάζει ο νόμος για τους εμπρηστές - Έρχονται εξοντωτικές ποινές και βαριά πρόστιμα
Σε σημαντικές αλλαγές που θα έχουν πραγματική αποτρεπτική ισχύ για όσους ανάβουν φωτιές με δόλο είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση όπως επιβεβαιώνεται και από ρεπορτάζ στον Κυριακάτικο Τύπο.
Το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους εμπρηστές και τον «αμείλικτο πέλεκυ της Δικαιοσύνης» κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης του συνάντησης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου την περασμένη Πέμπτη σηματοδοτεί τις αλλαγές στη νομοθεσία που αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος έχουν ήδη γίνει 21 συλλήψεις που σχετίζονται με 19 καταστρεπτικούς εμπρησμούς σε όλη τη χώρα, που αφορούν σε ενέργειες από εγκληματική αμέλεια έως πρόθεση δολιοφθοράς.
Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές που επίκεινται θα έρθουν να συμπληρώσουν τις τροποποιήσεις που είχαν ήδη γίνει στη νομοθεσία το 2021, επί της υπουργίας του Κώστα Τσιάρα.
Υπενθυμίζεται ότι το 2021 η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε στοχευμένες ρυθμίσεις με σειρά τροποποιήσεις που στόχο, είχαν, μεταξύ άλλων, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των δασών.
Ειδικότερα με το άρθρο 46 του ν. 4855/2021 (που τροποποίησε τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας), προβλέφθηκε ότι το αδίκημα του εμπρησμού σε δάση τιμωρείται πλέον ως κακούργημα σε όλες του τις μορφές, προκειμένου να αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα οι συνήθως εμπνεόμενες από επιδίωξη οικονομικού κέρδους, συμπεριφορές.
Ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας φέρεται να εισηγείται νέα σκληρή νομοθεσία για τους εμπρηστές που θα καλύπτει 3 διαφορετικές βαθμίδες ευθύνης:
- Αυστηρότερες ποινές κάθειρξης (και εξοντωτικές αποζημιώσεις) για τους δολιοφθορείς εμπρηστές που λειτουργούν από πρόθεση καταστροφής
- Ισχυρά πρόστιμα – πέραν της ποινικής ευθύνης – για τους εξ αμελείας εμπρηστές που θα ξεκινούν από το επίπεδο των 30.000 ευρώ.
- Επιπλέον αποζημιώσεις από τους εξ αμελείας εμπρηστές για πυρκαγιές ευρείας κλίμακας που θα αφορούν στο κόστος κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να κατασβέσει τις πυρκαγιές και να αντιμετωπίσει όσα αυτές συνεπάγονται.
Επίσης θα δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία που – σε συνεργασία με την ΕΥΠ – θα ασχολείται με τους εμπρησμούς και τους εμπρηστές, ενισχύοντας το ανακριτικό έργο της Πυροσβεστικής και το έργο της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμών.