Πυρηνική ενέργεια: Προβλήματα ασφάλειας στην παραγωγή αντιμετωπίζει η Γαλλία
Παράλληλα πτώση καταγράφει η μετοχή της EDF καθώς ο γαλλικός ενεργειακός κρατικός όμιλος που δέχεται ήδη πιέσεις να εντείνει την παραγωγή από τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ζητήματος με τις ανεβασμένους λογαριασμούς ενέργειας, προχώρησε σε νέες περικοπές των προβλέψεων της για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.
Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε αρχικά 3,5%, ανέκτησε το χαμένο έδαφος κατά 2% στη συνέχεια αλλά έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της από τον Δεκέμβριο, όταν η εταιρεία τόνισε ότι προβλήματα διάβρωσης την υποχρέωσαν να σταματήσει τους περισσότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Επίσης, οι μετοχές της εταιρείας διευρύνουν τις απώλειες τους από τις αρχές του έτους, όταν η γαλλική κυβέρνηση έδωσε εντολή στην EDF να πουλήσει πιο φθηνά την ενέργεια στους ανταγωνιστές.
Οι εκτιμήσεις της EDF δείχνουν ότι η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας θα μειωθεί κατά 2,5-3 GW κατά μέσο όρο το 2022, και δεδομένου του κινδύνου παράτασης των διακοπών ενέργειας, αυτό εγείρει ανησυχίες για το 2023.Οι αναλυτές είπαν ότι η μείωση παραγωγής της πυρηνικής ενέργειας ενθαρρύνει τη χρήση περισσότερων μονάδων που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα, αυξάνοντας την τιμή των αδειών εκπομπών ρύπων που πλησιάζουν στα 100 ευρώ (114 $) ανά τόνο για πρώτη φορά.
Μάλιστα και η υψηλή τιμή του λιγνίτη επηρεάζει άμεσα τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες για την παραγωγή λιγνίτη και φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα, σε μια περίοδο όπου οι πυρηνικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση και έτσι ο λιγνίτης και το φυσικό αέριο καθορίζουν αποτελεσματικά τις τιμές της ενέργειας.
Σε δεινή θέση και η γαλλική κυβέρνηση
Η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος και πράσινης μετάβασης στη βιομηχανία, Barbara Pompili, είπε ότι η EDF επρόκειτο να στείλει στην κυβέρνηση μια πρώτη έκθεση σχετικά με τις διακοπές λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων που σχετίζονται με την ασφάλεια τον Μάρτιο, προσθέτοντας: «Ζήτησα από την EDF έλεγχο επειδή έχουν σταματήσει πάρα πολλοί αντιδραστήρες».
Η υπουργός είπε επίσης σε σχόλιο της στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι η EDF θα αγοράσει μια επιχείρηση με έδρα τη Γαλλία που κατασκευάζει τουρμπίνες πυρηνικών αντιδραστήρων, αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, από την General Electric. Η μονάδα ανήκε στην Alstom μέχρι το 2015 και η υπουργός τόνισε ότι η επιστροφή του στη γαλλική ιδιοκτησία ήταν μια "λογική κίνηση".