Πτώση στα... μαλακά για την Ελλάδα: Η ανάπτυξη που «βλέπει» το ΔΝΤ για το 2025
Για την ελληνική οικονομία εξετάστηκαν διάφορες παράμετροι που την επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό προβλέποντας σταδιακή βελτίωση με αστερίσκους.

Σημαντικά συμπεράσματα «βγήκαν» από την έκθεση που εξέδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), «World Economic Outlet», τόσο για την παγκόσμια όσο και για την ελληνική οικονομία.
Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης των οικονομιών σε διεθνές επίπεδο, λόγω των πρόσφατων δασμών που επέβαλλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να «κέντρισαν» το συνολικό ενδιαφέρον της έκθεσης που ωστόσο σύγκρινε και ανέλυσε διάφορους δείκτες.
Συγκεκριμένα, για την ελληνική οικονομία εξετάστηκαν διάφορες παράμετροι που την επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό προβλέποντας σταδιακή βελτίωση με αστερίσκους.
Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης παρά τη σταδιακή μείωση
Συγκεκριμένα, η νέα έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου, προβλέπει πως η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 2% για το 2025 και του 1,8% για το 2026. Αριθμοί μειωμένοι σε σχέση με το 2,3% του 2024. Ωστόσο, παρά την σταδιακή πτώση, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (0,7% το 2025 και 1,2% το 2026) γεγονός που αποδίδεται στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (ΤΑΑ), καθώς και στις ευκαιρίες που προκύπτουν από τις μεταρρυθμίσεις.
Μακροπρόθεσμα, το ΔΝΤ προβλέπει σταδιακή επιβράδυνση της ελληνικής ανάπτυξης κοντά στο 1,5% μέχρι το 2028, εφόσον δεν διατηρηθεί ο ρυθμός επενδύσεων των τελευταίων ετών. Σημειώνει επίσης ότι η αύξηση της παραγωγικότητας και η καλύτερη ενσωμάτωση μεταναστών και προσφύγων μπορούν να συμβάλουν σε πιο βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ ενθαρρύνει τη συμμετοχή των γυναικών και των ηλικιωμένων στην αγορά εργασίας.
Η «εμμονή» του ελληνικού πληθωρισμού
Όσον αφορά ένα από τα κύρια οικονομικά ζητήματα της χώρας, τον πληθωρισμό, οι εκτιμήσεις είναι συγκρατημένα αισιόδοξες. Το 2024 σημειώθηκε 3%, ενώ για το 2025 προβλέπεται μείωση της τάξης του 0,6% δηλαδή στο 2,4% και περαιτέρω πτώση το 2026 στο 2,1%. Μάλιστα, η έκθεση εξηγεί πως η «εμμονή» του υψηλού πληθωρισμού στην Ελλάδα, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προκύπτει από την επίδραση των υπηρεσιών και τον δομικό πληθωρισμό. Έτσι, παρά την αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια, σε άλλους τομείς της οικονομίας παρατηρούνται ακόμη ανατιμήσεις.
Ο «εξευρωπαϊσμός» της ανεργίας
Η πρόβλεψη για την ενσωμάτωση του πληθυσμού στην αγορά εργασίας είναι θετική, αφού αναμένεται να μειωθεί στο 9,4% το 2025 και στο 9% το 2026. Παράλληλα, ως το 2030 η ανεργία εκτιμάται ότι θα φτάσει το 7%, προσεγγίζοντας τα μέσα επίπεδα της Ε.Ε.
Στα μελανά σημεία της ελληνικής οικονομίας, παραμένει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με το έλλειμμα που προκύπτει να προβλέπεται στο 6,5% του ΑΕΠ για το 2025 και στο 5,9% το 2026. Το συγκεκριμένο αναλύεται από το ταμείο και αποδίδεται στην περιορισμένη εξαγωγική βάση της χώρας και στις εξωτερικές πιέσεις που εντείνονται λόγω του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.
Συνολικά, η ελληνική οικονομία διατηρεί μια εύθραυστη ισορροπία μεταξύ ανάκαμψης και διαρθρωτικών προκλήσεων, με το ΔΝΤ να προκρίνει στοχευμένες μεταρρυθμίσεις και διεθνή συνεργασία για τη διασφάλιση μακροχρόνιας σταθερότητας.