Πτώση 2% στο χρηματιστήριο Αθηνών έφερε το 4ο κύμα της πανδημίας
Έντονους «τρανταγμούς» προκαλεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας το κορονοϊού στο ελληνικό χρηματιστήριο. Το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί, τα προβλήματα που δημιουργούνται στον τουρισμό, ο οποίος αποτελεί και την ατμομηχανή της οικονομίας της χώρας μας, είχε ως αποτέλεσμα τις ισχυρές απώλειες κάτω από τις 860 μονάδες για σήμερα Πέμπτη 8/7.
Όπως όλα δείχνουν, η αγορά δεν μπόρεσε να ενεργοποιήσει τις εν αδράνεια αγοραστικές δυνάμεις ούτε και σήμερα και με τον Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει πλέον επικίνδυνα τα χαμηλά του περασμένου Μαΐου.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,02% στις 859,46 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 856,73 μονάδων (-2,34%) και 874,27 μονάδων (-0,34%). Ο τζίρος ανήλθε στα 58 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,90%, στις 2.074,29 μονάδες, ενώ στο -2,33% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.368,12 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,35% στις 525,74 μονάδες.
Η σημερινή συνεδρίαση επηρεάστηκε και από την αποκοπή μερίσματος στην Coca Cola, η οποία με τη στάθμισή της ασκεί ισχυρές πιέσεις στην αγορά. Το μέρισμα είναι ύψους 0,64 ευρώ ανά μετοχή και αντιστοιχεί σε απόδοση 2%, με τη μετοχή να κλείνει στο -4,10%. Η αυριανή συνεδρίαση επομένως είναι κρίσιμη, καθώς έχουν ήδη αναδυθεί βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες στο ταμπλό.
Τι συμβαίνει με τους αγοραστές
Η σημερινή συνεδρίαση είχε αρκετά κοινά στοιχεία με εκείνη της 21ης Μαΐου, όταν ο Γενικός Δείκτης προσγειώθηκε στις 852 μονάδες, με μόνη διαφορά να είναι τα επίπεδα του τζίρου. Οι συναλλαγές έχουν άλλωστε καθηλωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με την αγορά να συνεχίζει να αδυνατεί να ενεργοποιήσει τις αγοραστικές δυνάμεις που θα αυξήσουν και τους τζίρους και θα ανακόψουν την πτωτική της πορεία.
Η επενδυτική απραξία μάλιστα γίνεται ακόμη πιο αισθητή αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μέσος όρος των συνεδριάσεων από τις 14 Ιουνίου είναι μεταξύ 20 – 30 εκατ. τεμαχίων καθημερινά, μια εικόνα που είχαμε να δούμε στο ΧΑ από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο κόσμος κινούνταν στα αχαρτογράφητα ύδατα της πανδημίας, δίχως εμβόλια και εξοπλισμό προστασίας.
Εάν έρθει η αντίδραση τις επόμενες ημέρες, η αγορά θα επιβεβαιώσει την παλίνδρομη κίνηση μεταξύ 850-930 μονάδων που ακολουθεί από τον Απρίλιο, όταν και ανέκτησε για πρώτη φορά μετά την πανδημία τις 900 μονάδες.
Και εκτός των άλλων αβεβαιοτήτων, αυτό που έχει επηρεάσει και έχει τονιστεί πολλάκις είναι η ορατότητα πλέον ότι το τουριστικό τρίτο τρίμηνο του έτους μάλλον θα κινηθεί πολύ χαμηλότερα του αναμενομένου. Έτσι το μείγμα της εποχικότητας των καλοκαιρινών χαμηλών τζίρων, στις οποίες το ΧΑ έχει μια μακρά παράδοση, καθώς και η ανησυχία στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στην οικονομία που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη "Δέλτα" του κορονοϊού έχουν βαρύνει το κλίμα.