Πτολεμαΐδα: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον θάνατο του βρέφους
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διέταξε ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας για το θάνατο βρέφους 15 μηνών, που κατέληξε στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας από σοβαρή λοίμωξη του ανπνευστικού.
Από τον στενό κύκλο της οικογένειας ειπώθηκε ότι μετέβησαν στο νοσοκομείο δύο φορές, μία την πρωτοχρονιά και ακόμα μία φορά την επόμενη ημέρα, όμως οι γιατροί έκριναν ότι το αγοράκι δεν χρήζει νοσηλείας και έτσι επέστρεψε στο σπίτι του.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την οικογένεια, η πρώτη φορά που επισκέφτηκαν οι γονείς το νοσοκομείο μαζί με το άτυχο αγοράκι ήταν το πρωί της Πρωτοχρονιάς, καθώς το παιδί ανέβασε πολύ υψηλό πυρετό. Οι γιατροί τους έδωσαν οδηγίες και τους είπαν να γυρίσουν στο σπίτι.
Το πρωί της δεύτερης μέρας του χρόνου επισκέφτηκαν ξανά το νοσοκομείο, καθώς το βρέφος συνέχιζε να έχει υψηλό πυρετό, ωστόσο και πάλι τους είπαν τα ίδια λόγια: ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνει εισαγωγή του. Η τελευταία φορά ήταν εκείνη που αποδείχθηκε μοιραία, αφού όταν έφτασαν το βράδυ της Τρίτης στο Μποδοσάκειο οι γιατροί δεν κατάφεραν να το κρατήσουν στη ζωή.
Η «καταγγελία» του παππού
«Δεν έχω κανένα πρόβλημα με κανέναν, δεν θέλω να προσβάλλω κανέναν αλλά γιατί δεν κράτησαν το μωρό μέσα; Γιατί το διώξανε δυο φορές; Την τρίτη φορά το μωρό πήγε έτοιμο να πεθάνει μετά. Και πέθανε κιόλας», είπε αρχικά ο παππούς του βρέφους.
«Το διώξανε. Πήγανε πρώτη του μηνός μέσα στο νοσοκομείο, μέσα στα παιδιατρεία και μόλις πήγαμε εκεί, πήγα εγώ με τη γυναίκα του Γιώργου και μας λένε «Εντάξει δεν έχει τίποτα» και απαντάω «έχει πυρετό 39-40». Και λέει «εντάξει είναι ιώσεις, γρίπη και αυτά». Εν τέλει μου λέει «δεν έχει τίποτα» και τους λέω «κρατήστε το μέσα, δεν είναι καλά το μωρό», συμπλήρωσε ο παππούς.
Το παιδί το οποίο ψηνόταν με 40 πυρετό βγήκε αρνητικό στο τεστ κορονοϊού και θετικό στο τεστ της γρίπης. Όπως καταγγέλλει ο παππούς του παιδιού, η νοσοκόμα το έστειλε πίσω στο σπίτι. «”Εντάξει”, λέει, “δεν έχει τίποτα. Αν έχει εμετό και δεν κατεβαίνει ο πυρετός και δεν τρώει, φέρ’ το ξανά”», σημείωσε ο παππούς του αγοριού.
Το μωρό επιστρέφει σπίτι, ωστόσο η κατάσταση της υγείας του όχι μόνο δεν βελτιώθηκε αλλά επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο.
Στις 2 Ιανουαρίου στις 9 το βράδυ, το παιδί ανέβασε 40 πυρετό και έκανε εμετό. Οι γονείς του πήγαν ξανά στο νοσοκομείο, όμως η κατάστασή του δεν ήταν καλή.
«Έκανε εμετό, λέω «έκανε εμετό». Πάλι τα ίδια αυτή (η νοσοκόμα)… Μου έχει μείνει αυτό, γιατί δεν το δεχτήκανε το μωρό από το να κάθεται μέσα στο σπίτι; Το γράφει στον κατάλογο (φάκελο) ότι τη δεύτερη φορά έδωσαν και μια συνταγή να πάρει κάποια εισπνεόμενα», είπε ο παππούς του βρέφους.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η οικογένεια είχε να αντιμετωπίσει και τις ελλείψεις στα φάρμακα, καθώς το εισπνεόμενο που συνταγογράφησαν οι γιατροί είχε εξαντληθεί. «Πήγα στο φαρμακείο και υπήρχε έλλειψη», ανέφερε ο παππούς
Έτσι το παιδί επιστρέφει για δεύτερη φορά μέσα στο ίδιο βράδυ στο νοσοκομείο. Η πρώτη ήταν στις 21.20 και η δεύτερη στις 11 παρά τέταρτο εκεί όπου πλέον η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ραγδαία και κάνει για πρώτη φορά εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Το μωρό ήταν ωχρό με κακή κυκλοφορία του αίματος και παγωμένα άκρα. Του χορηγήθηκε η κατάλληλη αγωγή ωστόσο η επιδείνωση ήταν ραγδαία. 4 ώρες μετά, τις πρώτες πρωινές της 3ης Ιανουαρίου το βρέφος ξεψύχησε στα χέρια των γιατρών.
Η ανακοίνωση του Μποδοσάκειου
01/01/24, 10:15π.μ προσκομίστηκε από οικείους στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών άρρεν 15 μηνών με εμπύρετο συνδρομή.
Διαπιστώθηκε ίωση, από διενέργεια ειδικού τεστ γρίπη τύπου Α, δόθηκε αγωγή για την ίωση και συστάσεις λόγω ανοσοκαταστολής εξαιτίας χρόνιων νοσημάτων του, να επιστρέψει στην οικία του και να επανέλθει επί επιδείνωση των συμπτωμάτων.
Την επόμενη ημέρα προσκομίστηκε στις 21:20μ.μ λόγω επιμονής του εμπύρετου χωρίς να κριθεί αναγκαία η εισαγωγή του στο Παιδιατρικό Τμήμα.
Εισήχθη στο Τμήμα μια ώρα αργότερα όταν προσκομίστηκε με ραγδαία επιδείνωση της κλινικής εικόνας.
Παρά την προσπάθεια όλων των παιδίατρων που κλήθηκαν και αναισθησιολόγου καθώς και επικοινωνία με Μ.Ε.Θ Παίδων δεν κατέστη δυνατή η προγραμματισμένη μεταφορά του βρέφους στην ΜΕΘ Παίδων σε εφημερεύον Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης του.