Πτήσεις ΕΕ: Απαγορεύει την είσοδο σε ταξιδιώτες από την Ιαπωνία
Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύουν να αφαιρέσουν την Ιαπωνία από τον «ασφαλή» κατάλογο των χωρών οι πολίτες των οποίων θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν κάποιο κράτος - μέλος, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας φάσης της πανδημίας, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ που είναι εξοικειωμένος με το θέμα.
Σε ενημέρωση του προτεινόμενου ταξιδιωτικού καταλόγου της, η ΕΕ συνεχίζει να αποκλείει τις ΗΠΑ και όλα τα υπόλοιπα έθνη, εκτός από επτά, δήλωσε ο αξιωματούχος την Τρίτη, ζητώντας να μην γίνει γνωστή η ταυτότητά του, επειδή οι συζητήσεις ήταν εμπιστευτικές.
Η απομάκρυνση της Ιαπωνίας ως αποτέλεσμα των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα αφήνει μόνο την Αυστραλία, την Κίνα, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρουάντα, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και την Ταϊλάνδη ως εγκεκριμένες χώρες αναχώρησης με προορισμό την Ένωση.
Η επερχόμενη ενημέρωση της ΕΕ ακολουθεί την αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορονοϊού και στην ίδια την Ευρώπη και, με την επιφύλαξη για πιθανές αλλαγές στο σχέδιο, θα εγκριθεί από απεσταλμένους των κρατών μελών την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.
Η ΕΕ την 1η Ιουλίου συνέστησε στα κράτη μέλη να επιτρέψουν τις επισκέψεις σε 15 χώρες στο πλαίσιο μιας κίνησης να χαλαρώσουν τους περιορισμούς, που επιβλήθηκαν στα μέσα Μαρτίου.
Έκτοτε, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Αλγερία, το Μαρόκο, ο Καναδάς, η Τυνησία, η Γεωργία και η Ουρουγουάη βγήκαν από τη λίστα και προστέθηκε η Σιγκαπούρη. Η ΕΕ αναθεωρεί συνήθως τον κατάλογό της κάθε δύο εβδομάδες, με την τελευταία αλλαγή να γίνεται στα μέσα Δεκεμβρίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει κλείσιμο εσωτερικών και εξωτερικών συνόρων λόγω της μετάλλαξης του ιού
Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να εξετάζει ταξιδιωτική απαγόρευση που θα αφορά στις τρίτες χώρες, όπως τη Βρετανία, με υψηλό ιικό φορτίο προερχόμενο από μεταλλάξεις. Το εν λόγω θέμα τίθεται ψηλά στην ατζέντα της σημερινής τηλεδιάσκεψης των 27. Στόχος των συνομιλιών είναι η αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του μεταλλαγμένου στελέχους κορονοϊού, που οδηγεί στα όριά τους συστήματα υγείας.
Η ανησυχία γύρω από τις μεταλλάξεις κορονοϊού βρίσκονται στην καρδιά των ευρω-διαβουλεύσεων, καθώς χώρες της ΕΕ έχουν αναγκαστεί να παρατείνουν τα lockdown, εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου των κρουσμάτων που οφείλεται στις παραλλαγές του ιού, οι οποίες είναι επικίνδυνες.
Ψηλά στο μενού βρίσκονται και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις εντός της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, έγγραφο που συνέταξε η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την απαγόρευση ταξιδιών και από χώρες εντός ΕΕ που εμφανίζουν επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα και έχουν πληγεί περισσότερο από τις μεταλλάξεις.
«Όταν τα κράτη-μέλη το κρίνουν απαραίτητο για την προστασία της δημόσιας υγείας, είναι ελεύθερα να επιβάλουν περαιτέρω προσωρινές απαγορεύσεις κατά την είσοδο και τη μεταφορά επιβατών που εισέρχονται από τρίτες χώρες που έχουν πληγεί από μεταλλάξεις», σημειώνουν Γερμανοί αξιωματούχοι.
Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της καγκελαρίας διεμήνυσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να κλείσουν εάν δεν μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο οι νέες, πιο μεταδοτικές παραλλαγές.
Προτεραιότητα, πάντως, της γερμανική κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές, είναι να μην καταρρεύσει η αλυσίδα εφοδιασμού και να μην κλείσουν παντελώς τα σύνορα για τους πολίτες της Ένωσης, όπως συνέβη στο πρώτο κύμα πανδημίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Βερολίνο έχει προτείνει να υπάρχουν σημεία για τεστ στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ εξετάζεται να επιβάλλεται υποχρεωτική καραντίνα σε όσους ταξιδιώτες έρχονται από περιοχές όπου επικρατούν οι παραλλαγές του ιού.
Όπως ήδη αναφέρθηκε, από τα μέτρα αυτά θα εξαιρούνται οι μεταφορές, το εμπόριο και οι εργαζόμενοι σε αυτά, όπως επίσης και το υγειονομικό προσωπικό.