Ψυχρή λίμνη: Τι είναι - Πότε θα χτυπήσει - Από που θα ξεκινήσει [vids]
Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα σήμερα Κυριακή 18 Ιουλίου και αύριο Δευτέρα 19 Ιουλίου με βροχές και ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ, τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν:
Σήμερα Κυριακή, την Ήπειρο, τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, Τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη δυτική Στερεά και τις βορειότερες περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.
Αύριο Δευτέρα, μέχρι τις απογευματινές ώρες τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες.
Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και ενισχυμένους ανέμους. Μικρότερης γενικά έντασης φαινόμενα θα εκδηλωθούν επίσης σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου.
Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν για τα διαστήματα 12:00 – 15:00 και 15:00 – 18:00, αποτυπώνονται με μπλε-πράσινες αποχρώσεις οι περιοχές όπου θα εκδηλωθούν βροχές ή καταιγίδες και με σύμβολα επισημαίνονται οι περιοχές όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων.
Οι μαύρες κουκίδες απεικονίζουν χαλάζι με μεγέθη έως 2 εκατοστά, οι λευκές κουκίδες δείχνουν πού αναμένονται σημαντικές ποσότητες χαλαζιού, ενώ τα κόκκινα τρίγωνα απεικονίζουν περιοχές όπου το χαλάζι ενδέχεται να έχει μεγάλο μέγεθος.
LIVE η πορεία του καιρού στην Ελλάδα
Έπεσε χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού
Ήδη μάλιστα φαίνεται τα έντονα καιρικά φαινόμενα να έχουν χτυπήσει στη Φλώρινα.
Ειδικότερα στη Φλώρινα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, έπεσε ήδη χαλάζι και μάλιστα σε μέγεθος ενός καρυδιού.
Μέχρι στιγμής από την έντονη χαλαζόπτωση δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα.
https://www.youtube.com/watch?v=h40MnF3pnik&feature=emb_logo
Η χαλαζόπτωση στη Φλώρινα κράτησε πάνω από 15 λεπτά!
Tι είναι το φαινόμενο «ψυχρή λίμνη»
Στο φαινόμενο «ψυχρή λίμνη», το οποίο φτάνει στη χώρα μας καθώς και το πόσο πιθανό είναι προκαλέσει έντονα καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας, αναφέρθηκε ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.
«Η »ψυχρή λίμνη» δίνει το καλοκαίρι έντονα φαινόμενα σε όλη την Ευρώπη. Είναι ένα φαινόμενο που έχουμε δει και στη χώρα μας, τον Ιούλιο του 2019 στη Χαλκιδική», σχολίασε αρχικά, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Έχουμε και Λέμε», τονίζοντας ότι «κατεβαίνει νοτιότερα αυτή η ψυχρή λίμνη και θα επηρεάσει τις περιοχές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσα στο Σαββατοκύριακο, κυρίως Κροατία, Σλοβενία και κομμάτια της Ιταλίας».
Πόσες ημέρες θα διαρκέσει
Στη συνέχεια επισήμανε το εξής: «Ένα τμήμα, από ό,τι φαίνεται, θα επηρεάσει και τη χώρα μας, με αστάθεια από την Κυριακή και μετά, και κυρίως τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη. Θα περάσουμε σε ένα μοτίβο καιρού όπου δεν θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά αστάθεια. Δηλαδή, βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές την επόμενη εβδομάδα, κυρίως μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, που εν μέρει θα οφείλονται σε αυτή τη γενικευμένη αστάθεια», σημειώνοντας πως περισσότερες λεπτομέρειες θα είναι γνωστές μέσα στο Σαββατοκύριακο και ας μη βιαστούμε.
«Θα έχουμε καλύτερη εικόνα μέσα στο Σαββατοκύριακο για το τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα»
Ερωτηθείς για τις περιοχές που θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα, ο Κώστας Λαγουβάρδος ανέφερε ότι θα πλήξουν κυρίως τα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά, ενώ τα νησιά, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα έχουν προβλήματα.
«Διακρίνουμε ήδη κάποιες περιοχές, αλλά επειδή αυτά τα φαινόμενα είναι και τοπικά, είναι νωρίς για να τα χαρακτηρίσουμε. Θα έχουμε καλύτερη εικόνα μέσα στο Σαββατοκύριακο για το τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα», υπογράμμισε.
Επέκταση φαινομένων από Δευτέρα
«Τα φαινόμενα θα επεκταθούν από τη Δευτέρα και μετά» σχολίασε, ενώ σε ερώτηση για το αν θα κρατήσει τρεις με τέσσερις ημέρες, ανέφερε πως «κάπου τόσο φαίνεται να κρατούν. Πάντως, μέχρι και το Σάββατο δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν αρχίσουμε να έχουμε προβλήματα, θα είναι από τη Δευτέρα και μετά», σχετικά με την «ψυχρή λίμνη», ένα φαινόμενο για το οποίο έδωσε την πρόβλεψή του και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για την επερχόμενη επιδείνωση του καιρού
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα Κυριακή 18 Ιουλίου 2021 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση του καιρού προβλέπεται στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα σήμερα Κυριακή (18-07-2021) και αύριο Δευτέρα (19-07-2021) με βροχές και ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους.
Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Πιο αναλυτικά, τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν:
1. Σήμερα Κυριακή, την Ήπειρο, τη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Δυτική Στερεά και τις βορειότερες περιοχές της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.
2. Αύριο Δευτέρα, μέχρι τις απογευματινές ώρες τη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Μέτρα αυτοπροστασίας
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.