Ψυττάλεια: Το νησί που έγινε το «νεφρό» της Αθήνας έτοιμο για την επόμενη μέρα
Η Ψυττάλεια, η Λειψοκουτάλα, λόγω του σχήματος της, ένα νησάκι του Σαρωνικού με πλούσια ιστορία, λειτουργεί εδώ και τριάντα χρόνια ως το «νεφρό» της Αθήνας και των γύρω περιοχών. Εδώ που η περσική φρουρά είχε στρατοπεδεύσει για την Ναυμαχία της Σαλαμίνας, και φυλακίστηκαν εκατοντάδες τους νεότερους χρόνους στις ναυτικές φυλακές, η ΕΥΔΑΠ από το 1994 δημιούργησε και λειτουργεί το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων.
Έως και τότε τα λύματα της Αθήνας οδηγούνταν μέσω του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού στο Ακροκέραμο μία παραλία στο Κερατσίνι και χύνονταν στον Σαρωνικό. Έπρεπε η Ελλάδα να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην τότε ΕΟΚ, για να αποκτήσει την νομική υποχρέωση να προστατεύσει το υδάτινο της περιβάλλον. Έτσι κάπως έκλεισαν πολυάριθμες «χαβούζες» που λειτουργούσαν σε όλο τον νομό και άρχισαν να δημιουργούνται μικρότερα και μεγαλύτερα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων και βοθρολυμάτων με την Ψυττάλεια την μεγαλύτερη επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί στην χώρα μας στον συγκεκριμένο τομέα.
Το δεύτερο μεγαλύτερο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ευρώπη
Η Ψυττάλεια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο επεξεργασίας λυμάτων στην Ευρώπη και επεξεργάζεται καθημερινά την 20πλάσια ποσότητα που επεξεργάζονται όλα τα άλλα ΚΕΛ που διαθέτει η ΕΥΔΑΠ. Πρόκειται για εξαιρετικά κρίσιμη εγκατάσταση, που παρά τους δομικούς περιορισμούς σε ανθρώπινο δυναμικό και προμήθειες εκσυγχρονίζεται συνεχώς.
Χθες η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ με επικεφαλής τον CEO της Χάρη Σαχίνη βρέθηκαν στην Ψυττάλεια για να παρουσιάσουν την επόμενη ημέρα για το κομβικό αυτό έργο. Οι εγκαταστάσεις του ΚΕΛ Ψυττάλειας περιλαμβάνουν προεπεξεργασία λυμάτων στις εγκαταστάσεις του Ακροκεράμου, με απομάκρυνση των βαρέων στερεών, εσχάρωση, εξάμμωση και απόσμηση καθώς και προεπεξεργασία των λυμάτων της Σαλαμίνας στην Κυνόσουρα Σαλαμίνας.
Τα προεπεξεργασμένα λύματα μεταφέρονται με υποθαλάσσιους αγωγούς στη νήσο Ψυττάλεια. Εκεί συνεχίζεται η επεξεργασία των λυμάτων στις δεξαμενές πρωτοβάθμιας καθίζησης στις οποίες συλλέγεται η πρωτοβάθμια ιλύς. Στην συνέχεια τα πρωτοβάθμια επεξεργασμένα λύματα υφίστανται προχωρημένη δευτεροβάθμια βιολογική επεξεργασία με το σύστημα της ενεργού ιλύος για την απομάκρυνση του οργανικού φορτίου και τη σημαντική ελάττωση του φορτίου αζώτου.
Ο Γενικός Διευθυντής Αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ, Κωνσταντίνος Βουγιουκλάκης, επισήμανε πως η μελλοντική αξιοποίησή της "είναι πρόβλημα για δυνατούς λύτες". Συνολικά, οι προκλήσεις που εντοπίζει η ΕΥΔΑΠ αναφορικά με την Ψυττάλεια είναι:
- νέες τεχνολογίες διαχείρισης ιλύος- ενεργειακής αξιοποίησης
- διαχείριση προϊόντων επεξεργασίας (φώσφορος, κ.λπ.)
- επαναχρησιμοποίηση ανακτημένου νερού - νέες τεχνολογίες ενεργειακής αξιοποίησης
- περαιτέρω ενεργειακή βελτιστοποίηση του ΚΕΛΨ
- εναρμόνιση με τη νέα- και πολύ αυστηρή -οδηγία που θα διέπει τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων
Ψυττάλεια 3.0
Για την επόμενη ημέρα στην Ψυττάλεια και τον νέο κύκλο επενδύσεων η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ βρίσκεται σε αναζήτηση συμβούλου με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων της όπως το ανακυκλωμένο νερό, η λάσπη κλπ.
Στόχος της να εφαρμόσει νέες τεχνολογίες διαχείρισης ιλύος και ενεργειακής αξιοποίησης, διαχείριση προϊόντων επεξεργασίας (φώσφορος, κλπ), επαναχρησιμοποίηση ανακτημένου νερού και νέες τεχνολογίες ενεργειακής αξιοποίησης, να πετύχει περαιτέρω ενεργειακή βελτιστοποίηση του ΚΕΛΨ και εναρμόνιση με τη νέα και πολύ αυστηρή Οδηγία που θα διέπει τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.