Ψυχρό κλίμα στην Άγκυρα - Χωρίς δηλώσεις έληξε η συνάντηση Μπλίνκεν - Φιντάν
Χωρίς να γίνουν από κοινού δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν , με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν , στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στην 'Άγκυρα . Βασικό θέμα στη συνάντηση τους αποτέλεσαν οι εξελίξεις στη Γάζα και ο συνεχιζόμενος Πόλεμος στο Ισραήλ .
Η ψυχρότητα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι εμφανής μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και τις κατηγορίες που εκτόξευσε κατά των Ηνωμένων Πολιτειών για τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή και τη στήριξη τους στο Ισραήλ. Για την τουρκική πλευρά σημείο τριβής είναι και η αμερικανική στήριξη στις «Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας» που απαρτίζονται κυρίως από Κούρδους πολιτοφύλακες.
Ενδεικτική της ψυχρότητας ήταν η χαμηλού επιπέδου υποδοχή του Άντονι Μπλίνκεν στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, όπου τον υποδέχτηκε ο αντινομάρχης Άγκυρας, Ναμίκ Κεμάλ Ναζλί και η διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για τις διμερείς πολιτικές σχέσεις, πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν, επισημαίνει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος.
Τι ζήτησε η Ουάσιγκτον - Τι απάντησε η Άγκυρα
Ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ήταν ο πόλεμος στη Γάζα και η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, η αμερικανική πλευρά προσπάθησε να πείσει Τούρκους αξιωματούχους να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στη Χαμάς και να την αναγκάσουν να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους.
Ωστόσο, η τουρκική θέση είναι πολύ σαφής σε αυτό το θέμα, τονίζει το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αναφέροντας ότι η Άγκυρα ξεκαθάρισε ότι η απελευθέρωση κρατουμένων θα πρέπει να είναι αμοιβαία, και εάν η Χαμάς απελευθερώσει αιχμαλώτους τότε και το Ισραήλ θα πρέπει να απελευθερώσει Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Η Τουρκία ζήτησε επίσης την άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας διεθνής μηχανισμός για την τήρηση της, για την οποία η Άγκυρα θα μπορούσε να είναι η εγγυήτρια.
«Πρέπει να σταματήσει αυτή η ζημιά που γίνεται με τους αμάχους»
Το Al Jazeera αναφέρει επίσης ότι ο Μπλίνκεν δεν έκανε λόγο για κατάπαυση του πυρός, χρησιμοποιώντας τη φράση ανθρωπιστική παύση, κάτι που δεν αρκεί για την τουρκική πλευρά.
Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Φιντάν, ο Αμερικανός αξιωματούχος αποχώρησε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναχωρήσει αμέσως για το Τόκιο.
Το πυρηνικό υποβρύχιο και η Γάζα
Με φόντο τις επισκέψεις που πραγματοποιεί ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, οι Ηνωμένες Πολιτείες προέβησαν σε μια σπάνια κίνηση. Πιο συγκεκριμένα ανακοίνωσαν ότι ένα πυρηνικό υποβρύχιο, της κλάσης Ohio, με κατευθυνόμενους βαλλιστικούς πυραύλους έφτανε στην περιοχή της Γάζας. Αυτή η κίνηση στοχεύει σε μια προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να ανεχθούν το άνοιγμα νέων μετώπων αλλά ούτε και την εμπλοή τρίτων χωρών στον πόλεμο που διεξάγεται στη Λωρίδα της Γάζας.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να αποτρέπουμε την κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης, την εξάπλωσή της σε άλλες περιοχές και άλλα θέατρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανταποκρίθηκαν και θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις επιθέσεις των πληρεξουσίων του Ιράν για να υπερασπιστούμε το προσωπικό μας στην περιοχή, το προσωπικό που βρίσκεται εδώ στο Ιράκ και στη Συρία για να βοηθήσουμε να αποτραπεί η αναζωπύρωση του ISIS. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουμε και, όπως είπα, να απαντήσουμε σε οποιεσδήποτε επιθέσεις», τόνισε ο Μπλίνκεν από το Ιράκ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πυρηνικά υποβρύχια των ΗΠΑ αποτελούν μέρος της αμερικανικής «πυρηνικής τριάδας» μαζί με τα σιλό διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και τα βομβαρδιστικά μεγάλων αποστάσεων (οι τοποθεσίες των οποίων αποκρύπτονται).