Ψήφος ομογενών: Το φιάσκο φέρνει αλλαγές- Τι εξετάζει η κυβέρνηση, πως αντιδρά η αντιπολίτευση
Πονοκέφαλο προκαλεί στο Μαξίμου η υπόθεση της ψήφου των ομογενών οι οποίοι -σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο- μπορούν υπό προϋποθέσεις όχι μόνο να συμμετάσχουν στις εθνικές εκλογές, αλλά και να αναδείξουν με την ψήφο τους εκπροσώπους στην ελληνική βουλή.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κυβέρνηση θα επιδιώξει συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα, ώστε να αλλάξει ο εκλογικός νόμος σε σχέση με την εκλογή ομογενών στα ψηφοδέλτια Επικρατείας.
Κι αυτό γιατί, όπως παραδέχθηκε μιλώντας στον ANT1 ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, η διαδικασία εγγραφής των ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους δεν πηγαίνει καθόλου καλά, αφού μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόλις περίπου 3.500 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί μόνο 2600-2700 εξ αυτών.
Ως εκ τούτου η κυβέρνηση θα επιδιώξει την αλλαγή στην εκλογή τριών βουλευτών από την ομογένεια μέσω των ψηφοδελτίων Επικρατείας, με το επιχείρημα ότι θα πρόκειται για περαιτέρω υποβάθμιση της ισότητας της ψήφου εάν κάποιοι βουλευτές από το Επικρατείας εκλέγονται με λιγότερους από 1.000 ψήφους ο καθένας, όπως και από ένα εκλογικό σώμα 4.000 ψηφοφόρων να εκλέγονται τρεις βουλευτές!
Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων στο κυβερνητικό επιτελείο είναι να υπάρχει ένας ελάχιστος αριθμός εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού ώστε να εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας από την ομογένεια.
Βεβαίως αν η νέα τροπολογία προβλέπει ένα μεγάλο νούμερο ψήφων ως όριο για την εκλογή ομογενούς στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, π.χ. πενταψήφιο ή και εξαψήφιο, τότε είναι πιθανό να καταστεί απαγορευτική η παρουσία βουλευτή από τη διασπορά. Δηλαδή η νέα παρέμβαση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα στο να αφαιρεθούν όχι μία αλλά ακόμη και οι 3 έδρες που προβλέπει σήμερα ο νόμος και να επιστρέψουν στην Α΄ Αθήνας, στην Αχαΐα και στον Νότιο Τομέα της Αθήνας από όπου είχαν «αφαιρεθεί».
Βεβαίως, το ζήτημα για την κυβέρνηση είναι ότι για την αλλαγή, απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών.
Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη διαμηνύσει ότι δεν θα συναινέσει, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να διορθώσει ένα λάθος με ένα νέο λάθος.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει τις προθέσεις του ωστόσο συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ότι θα αναμένουν να δουν την τροπολογία που προωθεί η κυβέρνηση και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν.
Ανεβάζουν, ωστόσο, τους τόνους της αντιπαράθεσης με το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, στον οποίον προσάπτουν ότι θέλει να προωθήσει τις αλλαγές στο συγκεκριμένο νόμο, καθώς αντιμετωπίζει ζήτημα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και στην Α΄Αθηνών, από την οποία χάνεται μία έδρα για να μεταφερθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Από την πλευρά τους, κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να ασκήσουν περαιτέρω πίεση, αφήνουν αιχμές για τη μικρή συμμετοχή των ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους, στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ και στην επιμονή τους να υπάρξουν αυστηρές προϋποθέσεις για το δικαίωμα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού στο νόμο του 2019.